2016-06-12 09:26:33
Φωτογραφία για ΚΑΜΕΡΟΝ: ΤΟ BREXIT ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΜΕ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
Λιού: Καταστροφικό για την παγκόσμια οικονομία ένα Βrexit

Με περικοπές στις συντάξεις και στον προϋπολογισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας «φοβερίζει» τους Βρετανούς ο πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, περιγράφοντας ένα ακόμη ζοφερό σενάριο της επόμενης ημέρας έπειτα από μία ψήφο υπέρ του Brexit, προσπαθώντας να αποσπάσει μεγαλύτερη στήριξη υπέρ του στρατοπέδου που επιθυμεί την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.

Ο κ. Κάμερον, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση του «Οbserver», προειδοποίησε ότι στο πλαίσιο των μέτρων που θα χρειασθεί να ληφθούν ώστε να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό της Βρετανίας, εκτός από το ενδεχόμενο για «ψαλίδι» στις συντάξεις, είναι πιθανή η κατάργηση ορισμένων προνομίων, όπως τα δωρεάν εισιτήρια  λεωφορείων. «Θα πρέπει να αρχίσουμε να κόβουμε πράγματα που έχουν πραγματική αξία για τους ανθρώπους, είτε πρόκειται για χρήματα που πηγαίνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είτε πρόκειται για τη στήριξη του εθνικού συνταξιοδοτικού μας συστήματος», φέρεται να δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.


Λιού: Καταστροφικό για την παγκόσμια οικονομία ένα Βrexit

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις καταστροφικές συνέπειες ενός Brexit στην παγκόσμια οικονομία έκρουσε από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζέικομπ Λιου. «Είναι προς το καλύτερο συμφέρον της Ευρώπης, της Βρετανίας και της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και για τη γεωπολιτική σταθερότητα, εάν η Βρετανία αποφασίσει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο κ. Λιού σε συνέντευξή του, που θα μεταδοθεί σήμερα Κυριακή, από το δίκτυο CNN. «Εάν η ψήφος κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση, το μόνο που διακρίνω είναι αρνητικές οικονομικές συνέπειες». 

Οι προειδοποιήσεις του κ. Λιού έρχονται να προστεθούν στις εκκλήσεις ηγετών και πολιτικών αξιωματούχων εντός και εκτός Ε.Ε. για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια απόφαση των Βρετανών για αποχώρηση από την Ευρώπη στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Οι αγορές κλονίζονται τις τελευταίες ημέρες, λόγω της αβεβαιότητας και ανησυχιών για το ενδεχόμενο ενός Brexit. Η στερλίνα υποχώρησε για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν μικρό προβάδισμα στο «στρατόπεδο» εκείνων που επιθυμούν μια Βρετανία εκτός Ευρώπης. Ο κ. Λιού επανέλαβε τη θέση του προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, ότι στην περίπτωση που επικρατήσει το «Όχι» στο δημοψήφισμα, η Βρετανία θα πρέπει να περιμένει πρώτα τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. πριν από μια νέα εμπορική συνθήκη για τη Βρετανία. «Και αυτό δεν θα ήταν θετική εξέλιξη για τη Βρετανία», κατέληξε ο κ. Λιού.

Σύγχυση και τριγμούς στη στερλίνα προκαλούν πάντως οι αντικρουόμενες δημοσκοπήσεις, όπως προαναφέρθηκε. Στις λίγες ημέρες απομένουν πριν από το ιστορικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία, συνεχίζει να επικρατεί σύγχυση για το ποιο από τα δύο «στρατόπεδα» θα υπερισχύσει στην ψηφοφορία που θα κρίνει το μέλλον της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μία  ημέρα μετά την απότομη βουτιά της στερλίνας στον απόηχο της δημοσκόπησης που έδινε προβάδισμα δέκα μονάδων στο «στρατόπεδο» των Βρετανών που τάσσονται υπέρ του Brexit, νέα δημοσκόπηση που δόθηκε το Σάββατο στη δημοσιότητα ανατρέπει εκ νέου τα δεδομένα, δείχνοντας μικρό προβάδισμα σε όσους υποστηρίζουν την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρώπη.

Η στερλίνα υπέστη την Παρασκευή απώλειες πάνω από 1% έναντι του δολαρίου, στον απόηχο της δημοσκόπησης που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας «Ιndependent», με σαφές προβάδισμα εκείνων που επιθυμούν αποχώρηση της Βρετανίας. Σε δημοσκόπηση όμως της Opinium για την εφημερίδα «Observer», που διεξήχθη στο διάστημα μεταξύ 7-10 Ιουνίου, το 44% των Βρετανών τάσσονται υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., έναντι 42% κατά και με ποσοστό 13% αναποφάσιστων. Τα αντικρουόμενα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και η αβεβαιότητα ως την έκβαση του δημοψηφίσματος επηρεάζουν το κλίμα στις διεθνείς αγορές, πλήττοντας κυρίως τη στερλίνα.

ΑΜΠΕ/Reuters

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ