2016-06-12 12:20:45
Φωτογραφία για ΜΠΟΥΡΟΥΣΗΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ-ΠΑΟ, ΣΠΑΝΟΥΛΗ ΚΑΙ... ΟΧΙ ΜΟΝΟ!
Ὀλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν, έτσι και η μαγική φετινή παράσταση του Γιάννη Μπουρούση στα παρκέ της Ισπανίας και της Ευρώπης έριξε προχθες βράδυ την αυλαία της. Μπορεί η τελευταία σκηνή να μην είχε ευχάριστη κατάληξη , όμως το χειροκρότημα ήταν μακρόσυρτο, ειλικρινές και ενθουσιώδες. Ηταν ενα μεγάλο ευχαριστώ για μια χρονιά που δεν θα ξεχαστεί Μια μέρα πριν υπογράψει συμβόλαιο στην Κίνα, ήρθε η πρόσκληση-πρόκληση από την χώρα των Βάσκων και η ιστορία ενός ανθρώπου αλλά και μιας ομάδας άρχισε να γράφεται διαφορετικά. Λες και η μοίρα αποφάσισε με τρόπο …πραξικοπηματικό να εμποδίσει την ροή των πραγμάτων και να εμφανίσει τα πραγματικά της σχέδια. Λίγους μήνες αργότερα ο Μπουρούσης είναι ο πραγματικός ΜVP της Ευρωλίγκα, ο μεγάλος πρωταγωνιστής στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης και ο απόλυτος ήρωας στη χώρα των Βάσκων. Επιπλέον είναι ένα από τα πιο καυτά ονόματα της μεταγραφικής περιόδου με κορυφαίους συλλόγους να ετοιμάζονται να δώσουν μάχη για να τον εντάξουν στο δυναμικό τους.


Οσο για τον ίδιο; Ὀπως θα διαπιστώσετε στην μεγάλη αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο SPORTIT είναι πιο σεμνός και πιο ήρεμος από ποτέ. Ετοιμος για την επόμενη πρόκληση με το κεφάλι ψηλά και τα πόδια να πατάνε γερά στη γη. Κι επειδή ο πρωταγωνιστής είναι πολύ μεγάλος και λέει πολλά και σημαντικά... διαβάστε αναλυτικά τι είπε ο Γιάννης Μπουρούσης:

Για την καλύτερη σεζόν της καριέρας του…

Για την ηγετική του παρουσία εντός και εκτός παρκέ…

Για την επόμενη μέρα στην καριέρα του…

Για το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην Ελλάδα…

Για την τελευταία του (δυστυχώς) παρουσία του από την Εθνική Ομάδα…

Για όλα…

-Ας ξεκινήσουμε από το τέλος. Τι έκανες στον τρίτο ημιτελικό άνθρωπέ μου; Το τερμάτισες…

«Εντάξει μου βγήκε ένα καλό παιχνίδι. Δυστυχώς χθες βράδυ παρουσιαστήκαμε άδειοι, η Μπαρτσελόνα εκμεταλλεύτηκε την κούρασή μας και πήρε την πρόκριση στους τελικούς».

-Ετσι απλά καλό παιχνίδι; Εδώ μιλάμε για όργια. Για 32 πόντους και 10 ριμπάουντ.Για έξι τρίποντα και για το καλάθι της χρονιάς στο φινάλε της κανονικής διάρκειας.

«Ναι, είναι πολλά τα έξι τρίποντα εδώ που τα λέμε. Τι να πω, φαίνεται ότι έγινα και σουτέρ»…

-Καλά, σουτέρ ήσουν πάντα. Πες μου για την τελευταία φάση. Το είχατε σχεδιάσει με τον Χάνγκα; Τι έγινε ακριβώς;

«Εγώ πήγα και είπα στον Χάνγκα ότι θα κάνω σκριν στον Μπέρτανς. Τελικά με τις κινήσεις που έγιναν μέσα στο παρκέ βγήκε η φάση για μένα. Την είδα να έρχεται, ήταν και ο Τόμιτς μπροστά και σκέφτηκα ότι με κάποιον τρόπο πρέπει να πάει προς το καλάθι. Τελικά μπήκε. Όλα γίνονται στο μπάσκετ».

-Ξέρω ότι δεν παρακολουθείς τα σόσιαλ, αλλά αυτά που γράφονται και λέγονται στην Ελλάδα για σένα δεν έχουν προηγούμενο. Μέχρι και με τον Ντίβατς σε συγκρίνουν! Πώς τα εισπράττεις όλα αυτά;

«Σίγουρα είναι πολύ τιμητικό να υπάρχουν τόσο θετικά σχόλια για μένα, αλλά όχι και με τον Ντίβατς, είπαμε. Ιεροσυλία…».

-Τι χρονιά όμως, ε; Και πόσο όμορφο να σας χειροκροτά ένα γήπεδο όρθιο μετά από βαριά έντος έδρας ήττα-αποκλεισμό..

«Συναρπαστική. Με πολύ σκληρή δουλειά και πολύ κόπο -και δεν το λέω για να το πω- ήρθε αυτή η πορεία, τόσο σε ομαδικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Όσο για το τελευταίο χειροκρότημα είναι ένα φοβερό συναίσθημα. Ο κόσμος αναγνώρισε την προσπάθειά μας σε όλη τη χρονιά, την υπέρβαση που κάναμε και φυσικά δεν θα μπορούσε να μας ζητήσει κάτι παραπάνω».

-Αν γυρίσεις το βλέμμα πίσω και δεις όλη αυτή τη φοβερή σεζόν που σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται, σε ποια σημεία της θα στεκόσουν;

«Πραγματικά φοβερή σεζόν από την αρχή έως τώρα και να δούμε τι ακόμα μας επιφυλάσσει. Σίγουρα στην αρχή ξεκινήσαμε δειλά και είπαμε να πάμε καλά στην πρώτη φάση της ευρωλίγκας ώστε να περάσουμε στο TOP-16. Αυτός ήταν ο στόχος μας. Όταν ήρθε η πρόκριση και είδαμε την τεράστια δυσκολία του ομίλου, είπαμε να πάμε παιχνίδι με παιχνίδι και στο τέλος να δούμε αν μπορούμε να «αρπάξουμε» την τέταρτη θέση. Τελικά παιχνίδι με παιχνίδι φαινόταν ότι μπορούσαμε να ανταποκριθούμε και να διεκδικήσουμε το πλεονέκτημα. Τελικά το πήραμε».

-Μετά ήρθε ο Παναθηναϊκός κι ένα 3-0 που ελάχιστοι περίμεναν.

«Δεν ήταν όσο εύκολο φαίνεται από το 3-0. Στα δύο πρώτα ματς έγιναν μεγάλες μάχες και θα μπορούσαμε να έχουμε χάσει κάποιο ματς. Για αυτό ακριβώς είπαμε ότι πρέπει να τελειώσουμε τη σειρά στην Ελλάδα, ώστε να μην δώσουμε στον αντίπαλο την ευκαιρία να ξανάρθει στην Βιτόρια. Παίξαμε με συγκέντρωση στο τρίτο παιχνίδι, βάλαμε μεγάλα σουτ, εκμεταλλευτήκαμε την πίεση του Παναθηναϊκού και πήραμε το εισιτήριο για το Φάιναλ Φορ. Μια μεγάλη επιτυχία που έκανε τους πάντες εδώ στη Βιτόρια τρισευτυχισμένους».

-Αλήθεια τώρα, πώς τα καταφέρατε; Από το πουθενά εμφανίστηκε μια ομάδα με μικρό ροτέισον που κανείς δεν περίμενε και έκλεψε τις εντυπώσεις.

«Θεωρώ πως δημιουργήσαμε έναν συνδυασμό ταλέντου, ενέργειας και ταχύτητας. Το μικρό ροτέισον μας έδωσε χημεία και ομοιογένεια, ο προπονητής πήρε το καλύτερο δυνατό από τον καθένα και κάπως έτσι το αποτέλεσμα που βγήκε στο παρκέ ήταν αυτό. Στην πορεία πάντως και όσο παίζαμε καλά, οι αντίπαλοι και μας υπολόγιζαν και μας φοβούνταν».

-Και πάμε στην δική σου απίστευτη παρουσία, που σε έκανε από την πρώτη στιγμή απόλυτο πρωταγωνιστή. Φανταζόσουν όταν υπέγραφες στην Μπασκόνια ότι θα ακολουθήσει αυτό που ακολούθησε;

«Ἠξερα βάσει ρόστερ και κουβέντας με τον προπονητή ότι θα έπαιζα αρκετά και από την πρώτη στιγμή προσπάθησα να βοηθήσω όσο μπορώ την ομάδα τόσο με την εμπειρία μου όσο και με τον τρόπο που αγωνίζομαι. Το γεγονός ας πούμε ότι μπορώ να δημιουργώ από το λόου ποστ ή να βγαίνω και να σουτάρω βοήθησε ολόκληρο το σύνολο. Αποκτήσαμε καλή χημεία ως ομάδα και αυτό είχε επίπτωση και στο δικό μου το παιχνίδι. Το πιο σημαντικό είχα την υγεία μου».

-Πάντως από όσο ξέρω η ηγετική σου παρουσία δεν περιορίζεται στις τέσσερις γραμμές. Είσαι ο ηγέτης και στα αποδυτήρια.

«Κοίτα, εγώ εξαρχής είχα την μεγαλύτερη εμπειρία από όλα τα παιδιά σε επίπεδο ευρωλίγκας και κατά κάποιο τρόπο βγήκα μπροστά. Προσπάθησα καθ όλη τη διάρκεια της σεζόν να συμβουλεύω και να εμψυχώνω τους συμπαίκτες μου να πιστέψουν στον εαυτό τους και στην ομάδα, κι εκείνοι μου έδειξαν μεγάλο σεβασμό. Θυμάμαι ότι μετά την εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό στο 2ο ματς του ΤOP 16 τους είπα «κοιτάξτε μάγκες, επειδή χάσαμε από τον Ολυμπιακό δεν υπάρχει λόγος να αγχωθούμε. Είναι πολύ νωρίς να απογοητευόμαστε και ότι θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες να καλύψουμε το συγκεκριμένο κακό αποτέλεσμα και να βγούμε 4οι». Οταν όμως ήρθαν οι νίκες μέσα στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, κατάλαβα ότι η ομάδα έχει τις δυνατότητες να πάει για το πλεονέκτημα».

-Και να σκεφτεί κανείς πώς ήσουν έτοιμος να μπεις στο αεροπλάνο για την Κίνα, όταν προέκυψε ήρθε η Λαμποράλ κυριολεκτικά στο παρά… ένα. Είχες απογοητευτεί καθόλου από το γεγονός ότι δεν υπήρχε άλλη πρόταση από την Ευρωλίγκα μέχρι εκείνη τη στιγμή;

«Να το ξεκαθαρίσουμε. Με το που έφυγα από την Ρεάλ είχα δύο προτάσεις από ομάδες ευρωλίγκας, αλλά τις απέρριψα. Στόχος μου ήταν η Αμερική και η πολύ καλή πρόταση από την Κίνα μου έδινε την άνεση να περιμένω τις ομάδες του ΝΒΑ. Τελικά οι ομάδες που έδειξαν ενδιαφέρον ήθελαν να ταξιδέψω στις ΗΠΑ και να περάσω ένα δοκιμαστικό στάδιο προπονήσεων αλλά οι υποχρεώσεις μου στην Εθνική δεν μου το επέτρεπαν. Οπότε στο τέλος έμεινε η επιλογή της Κίνας, μέχρι που ήρθε η πρόταση από την Λαμποράλ».

-Η σεζόν ολοκληρώθηκε. Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για σένα;

«Λίγη ξεκούραση και μετά εθνική ομάδα για τον στόχο των Ολυμπιακών Αγώνων. Αν με ρωτάς για την επόμενη σεζόν, θα δούμε…»

-Για την επόμενη σεζόν σε ρωτάω. Πώς θα ήθελες να εξαργυρώσεις την καλύτερη χρονιά της καριέρας σου και το γεγονός ότι ήσουν ο απόλυτος πρωταγωνιστής σε Ευρωλίγκα και ACB;

«Αρχικά να ξεκαθαρίσω ότι δεν ήρθα στη Λαμποράλ για την «χρησιμοποιήσω», ώστε να ανεβάσω το κασέ μου και να πάω να πάρω περισσότερα χρήματα. Με σέβονται και τους σέβομαι. Από κει και πέρα θέλω να παίζω στο κορυφαίο επίπεδο και σε μια ομάδα που θα στοχεύει ψηλά, θα ξέρει ποιος είμαι, τι μπορώ να της προσφέρω».

-Δηλαδή υπάρχει περίπτωση το πλάνο ή η προοπτική μιας ομάδας που θα σε προσεγγίσει να παίξει μεγαλύτερο ρόλο από τα χρήματα;

«Το αν για μένα μετράνε πάνω από όλα τα χρήματα το έχω αποδείξει… Από κει και πέρα είμαι επαγγελματίας, φυσικά και θα σκεφτώ το συμφέρον μου. Δεν είναι το θέμα τα χρήματα αυτά καθεαυτά, αλλά ο σεβασμός που θα σου δείξει μια ομάδα με την πρόταση που θα σου κάνει».

-Έφυγες από την χώρα σου με έναν όχι και τόσο όμορφο τρόπο. Πέντε χρόνια μετά πόσο αλλαγμένος νιώθεις;

«Δεν είναι μόνο το εξωτερικό που με άλλαξε. Είναι κυρίως η οικογένεια μου και τα παιδιά μου που έφεραν την μεγάλη αλλαγή μέσα μου».

-Μετά, λοιπόν, από μια πενταετία στο «εξωτερικό» σκέφτεσαι καθόλου τον επαναπατρισμό; Υπάρχει πιθανότητα να γυρίσεις στην Ελλάδα και τι θα μετρήσει στο να πάρεις μια τέτοια απόφαση;

«Τον επαναπατρισμό τον σκέφτομαι και δεν το αποκλείω να γυρίσω στην Ελλάδα, αρκεί η επιστροφή μου να έχει να κάνει μόνο με αγωνιστικούς λόγους και να μην εμπλακώ σε κανένα παιχνίδι εντυπώσεων. Στα 32 μου ξέρω και τι θέλω και τι μπορώ να προσφέρω. Με ενδιαφέρει αποκλειστικά το μπάσκετ, έχω φιλοδοξίες και με ενδιαφέρει να βρίσκομαι σε ένα περιβάλλον στο οποίο θα υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός. Τίποτε άλλο»…

-Πάντως αν και στο πρόσφατο παρελθόν σε αντιμετώπισαν εχθρικά, οι οπαδοί του Ολυμπιακού και του Παναθηναικού στην πλειοψηφία τους κάνουν όνειρα με σένα στην ομάδα τους.

«Αυτό είναι ευχάριστο και χαίρομαι πολύ που αναγνωρίζουν την αξία μου. Έχω δουλέψει πολύ για όλα αυτά. Ὀσο για το παρελθόν, είναι… παρελθόν. Ἐτσι είναι οι οπαδοί, δεν βλέπω γιατί θα έπρεπε εγώ να αποτελέσω εξαίρεση».

-Από τη Βιτόρια, είσαι σίγουρος ότι θα σε αφήσουν να φύγεις; Οτι δεν θα σου βάλουν οδοφράγματα στο δρόμο για το αεροδρόμιο; Οτι δεν θα σε κλειδώσουν πουθενά;

«Εντάξει δεν πιστεύω να φτάσουν σε τέτοιο σημείο, αν και εισπράττω πολλή αγάπη εδώ στη Βιτόρια. Ξέρω ότι θέλουν να συνεχίσω στην ομάδα και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να με κρατήσουν. Θα μιλήσω φυσικά μαζί τους, θα δω τι έχουν στο μυαλό τους για μένα και την ομάδααλλά πλέον μένω ελεύθερος και η απόφασή μου θα εξαρτηθεί από διάφορα κριτήρια».

-Αρα ούτε το προσύμφωνο με την Εφές ισχύει.

«Προφανώς όχι. Ενδιαφέρον μπορεί να έχει εκφραστεί από διάφορες ομάδες στον εκπρόσωπό μου, αλλά εγώ δεν έχω μιλήσει με κανέναν ακόμα κι αυτή είναι η μόνη αλήθεια. Μέχρι πριν λίγες ώρες, άλλωστε, ήμουν στο γήπεδο. Θα ήταν ασέβεια προς την ομάδα μου, να μιλάω με άλλους ενώ είχα αγωνιστικές υποχρεώσεις».

-Τους τελικούς στην Ελλάδα τους παρακολούθησες; Η γενικότερη ατμόσφαιρα που επικράτησε θα ενίσχυε την σκέψη σου για επιστροφή στην Ελλάδα;

«Παρακολούθησα όλο το ελληνικό πρωτάθλημα και φυσικά τους τελικούς που ήταν συγκλονιστικοί. Είδαμε πράγματι έναν αθλητικό πολιτισμό που δεν είχαμε συνηθίσει. Τι να πω μακάρι να τελειώνουμε με όλα αυτά και να πάμε επιτέλους παρακάτω».

-Η εξέλιξή τους εντός παρκέ πώς σου φάνηκε;

«Να σου πω την αλήθεια, πριν ξεκινήσουν οι τελικοί έβλεπα Ολυμπιακό 3-0, άντε μέχρι 3-1. Είχα παίξει και με τον Παναθηναϊκό ένα μήνα πριν και δεν πίστευα ότι ήταν σε κατάσταση να πάρει το πρωτάθλημα με μειονέκτημα έδρας. Τελικά η πραγματικότητα ήταν διαφορετική αφού μπορείς να πεις ότι ο Ολυμπιακός είχε και τύχη. Βρέθηκε μόνο μερικά δευτερόλεπτα μακριά από το 0-2 κι αν δεν είχε μπει εκείνο το πρώτο σουτ του Σπανούλη, πολύ δύσκολα θα το έχανε ο Παναθηναϊκός. Φυσικά η κλάση του Βασίλη είναι δεδομένη, όμως αυτό που θέλω να πω είναι ότι Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε πολύ καλύτερος από ότι περίμενα».

-Κεφάλαιο Εθνική Ομάδα. Για τον Σπανούλη έκλεισε, για τον Ζήση έκλεισε, για σένα έμεινε ανοιχτό για την ώρα.

«Δεν σου κρύβω ότι σκέφτηκα κι εγώ να σταματήσω. Κοίτα, πάντα μας στεναχωρεί όταν κάποιος παίκτης σταματάει από την εθνική, αλλά θα πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι για κανέναν δεν είναι εύκολο. Είναι πολύ ζόρικη απόφαση. Μπορεί να το σκέφτεσαι και 24 ώρες το 24ωρο. Εγώ αποφάσισα να συνεχίσω για μια χρονιά ακόμα που κατά 99% θα είναι η τελευταία μου»…

-Αυτή είναι μια δυσάρεστη είδηση.

«Για όλους έρχεται αυτή η στιγμή κάποτε. Υπάρχουν παιδιά από πίσω με ταλέντο και διάθεση να προσφέρουν. Πρέπει να τους ανοίξουμε τον δρόμο και να πιστέψουμε στις δυνατότητές τους».

-Οι σκέψεις σου για το Τορίνο;

«Το θέμα είναι να μαζευτούμε αυτοί που είμαστε και όσοι τέλος πάντων πάμε στο Τορίνο να δώσουμε την ψυχή μας και το αίμα μας για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

-Είναι φανερό ότι την αγαπάς πολύ την Εθνική. Έχεις κάποια συμβουλή να δώσεις στις επόμενες γενιές;

«Αυτό μόνο. Να αγαπάνε την εθνική ομάδα με όλη τους την καρδιά. Να παρακαλούν να έρθει η κλήση τους και να μην το βλέπουν σαν αγγαρεία. Είναι το ομορφότερο συναίσθημα να εκπροσωπείς τη χώρα σου κι όλα τα παιδιά θα με καταλάβουν μόλις φορέσουν ένα εθνικό μετάλλιο στο στήθος. Δεν συγκρίνεται το συναίσθημα».

-Γιάννη, ευχαριστώ πολύ. Nα πούμε… hasta luego ή adios;

«Να πούμε καλό καλοκαίρι σε όλους και μόνο υγεία. Για τα υπόλοιπα βλέπουμε…».
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ