2016-06-13 15:56:20
Φωτογραφία για Κύπρος: Μεγάλα deals άλλαξαν τον επιχειρηματικό χάρτη
Το κυπριακό επιχειρηματικό περιβάλλον τα τελευταία χρόνια λειτουργεί υπό ένα κύμα αλλαγών, καθώς έχουν πραγματοποιηθεί πολλές συγχωνεύσεις και εξαγορές. Για πολλές επιχειρήσεις, οι συγχωνεύσεις και εξαγορές αποτελούν ένα αποτελεσματικό μέσο αντιμετώπισης του διαρκώς αυξανόμενου ανταγωνισμού της εποχής, που οδηγεί στη συνεχή επέκταση των μεγάλων επιχειρήσεων και το κλείσιμο των μικρών.

Πολλές είναι οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις που έγιναν την τελευταία δεκαετία στην Κύπρο.

Οι σημαντικότερες εξ αυτών:

Εμπόριο, βιομηχανία

● Remedica: Το πιο πρόσφατο deal αφορά στην εξαγορά της φαρμακοβιομηχανίας Remedica από την Ascendis Health με τίμημα €335 εκατ.

● Όμιλος Σιακόλα: Για να μειώσει τα χρέη του και να αυξήσει τη ρευστότητα των εταιρειών του, ο Όμιλος κατέληξε το περασμένο καλοκαίρι σε συμφωνία πώλησης του Mall of Cyprus, καθώς και του Mall της Έγκωμης για το ποσό των €194 εκατ. στον νοτιοαφρικανικό Όμιλο Atterburry. Είχε προηγηθεί από την Ermes την Άνοιξη του 2014 η πώληση των μετοχών της εταιρείας που λειτουργεί τα εμπορικά καταστήματα στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου στον Όμιλο της Aer Rianta International, για το ποσό των €55,7 εκατ.


● Χαραλαμπίδης Κρίστης: Δημιουργήθηκε με τη συνένωση των δύο μεγαλύτερων γαλακτοβιομηχανιών της Κύπρου. Η εταιρεία τον Δεκέμβριο του 2011 εξαγοράστηκε από τους Κύπριους επιχειρηματίες, Αλέξη Χαραλαμπίδη και Μενέλαο Σιακόλα και τους συνεταίρους τους. Αποκτήθηκε το 90% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Vivartia (Cyprus). Τον Νοέμβριο του 2014 έγινε πλήρης εξαγορά, με την ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ να περνά 100% σε κυπριακά χέρια.

● Laiko Cosmos: H συγχώνευση της Cosmos Trading και του Ομίλου Λαϊκού έγινε το 2012. Η φιλοδοξία των δύο εταιρειών ήταν να εδραιωθούν ως η μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική εταιρεία διανομής στην Κύπρο για τρόφιμα, ποτά, κρασιά και οινοπνευματώδη ποτά.

● Chris Cash & Carry: Πρόκειται για εξαγορά που πραγματοποιήθηκε το 2005. Η εταιρεία Chris Cash & Carry Public Ltd εξαγοράστηκε από τη Carrefour Μαρινόπουλος. Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Carrefour Mαρινόπουλος θα εξασφαλίσει το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου του μεγαλομετόχου Ανδρέα Ανδρέου στην τιμή των 3,32 λιρών ανά μετοχή, με συνολικό ποσό 21,6 εκατ. λίρες (37 εκατ. ευρώ).

● Η Coca-Cola 3Ε εξαγόρασε την εταιρεία Λανίτης το 2006. Ώς τη 16η Μαΐου είχαν αγορασθεί 238.559.665 µετοχές, ήτοι 95,43% του µετοχικού κεφαλαίου της Α/φοί Λανίτη. Το συνολικό ποσό που κατεβλήθη για την αγορά αυτών των µετοχών ανήλθε σε €71,5 εκατ.

● Η συγχώνευση της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού Δημόσια Εταιρεία και της Κυπριακής Εταιρείας Τσιμέντων Δημόσια ολοκληρώθηκε το 2008.

● Το 2010 πραγματοποιήθηκε η συγχώνευση της Marathon Distributors Ltd με την Pharmnet Ltd.

Ξενοδοχεία

● Αmathus: Τον Δεκέμβριο του 2013 ανακοινώθηκε η προκαταρκτική συμφωνία για πώληση του 75% του ξενοδοχείου Amathus στη Λεμεσό, που ανήκει στον Όμιλο Λανίτη έναντι του ποσού των 71 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία προνοούσε την ίδρυση μιας νέας εταιρείας, στην οποία θα συμμετέχουν η Amathus με ποσοστό 25%, η Muskita με ποσοστό 50% και η Palmar Investments με ποσοστό 25%.

● Meridien: Τον Φεβρουάριο του 2014 ολοκληρώθηκε η συμφωνία επένδυσης €20 εκατομμυρίων για την πώληση του 50% του γνωστού ξενοδοχείου Meridien στη Λεμεσό, που ανήκε στον Όμιλο Γαλαταριώτη. Η πώληση έγινε στην επενδυτική εταιρεία Emerald Coast Properties.

● Aphrodite Hills: Τον Ιούνιο του 2015 ανακοινώθηκε η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Συγκροτήματος Aphrodite Hills από την Τράπεζα Κύπρου σε ομάδα επενδυτών, περιλαμβανομένης της εταιρείας Invel Real Estate Ltd, καθώς και ταμεία που διαχειρίζεται η York Capital Management. Το deal κλείδωσε στα 90 εκατομμύρια ευρώ.

Επεκτείνονται οι εξαγορές και σε άλλους τομείς

Από τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός ο τομέας των κατασκευών, τουρισμού και τηλεπικοινωνίες. Οι κυριότερες που έγιναν:

● Aristo Developers: Στην εξαγορά του 80% των μετοχών της εταιρείας Aristo προχώρησε η Dolphin Capital Atlantis το 2007. Η τότε συμφωνία προνοούσε όπως η Dolphin αποκτήσει το 60% των μετοχών της από τον Θεόδωρο Αριστοδήμου, με τίμημα €128,7 εκατ. και το 20% των μετοχών από τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο για €57,9 εκατ.

● TUI και Aeolos: Σε τροχιά ολοκλήρωσης έχει μπει η διπλή εξαγορά μεταξύ TUI και Aeolos, μέσω της οποίας όλες οι εκτός διαδικτύου τουριστικές εργασίες περνούν στην κυριότητα της γερμανικής TUI και όλες οι online στην εταιρεία Aeolos.

● Cablenet: H GO έχει προχωρήσει στην απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου στη Cablenet, στην οποία, βάσει συμφωνίας που έγινε τον Μάρτιο του 2014, κατείχε μερίδιο μετοχών. Με βάση την τότε συμφωνία, τo 25% της Cablenet θα μεταφερθεί από τους υφιστάμενους μετόχους στην GO μέσω παραχώρησης μετατρέψιμου δανείου της τάξης των 12 εκατ. ευρώ.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ