2016-06-16 14:35:23
Φωτογραφία για Η  Μεγάλη Γιορτή Πολυφωνικού Τραγουδιού 2016 ήταν η πιο γενναιόδωρη γιορτή πολυφωνίας
Η Μεγάλη Γιορτή Πολυφωνικού Τραγουδιού 2016 ήταν η πιό όμορφη, η πιο γενναιόδωρη γιορτή πολυφωνίας! Αυτός ήταν ο κοινός τόπος... για όλους όσοι συμμετείχαν είτε τραγουδώντας, είτε χορεύοντας, είτε παρακολουθώντας τη γιορτή. Και αυτοί ήταν πολλοί! Από τη σκηνή του Θεάτρου Πέτρας, το Σάββατο 11 Ιουνίου, πέρασαν περισσότεροι από 140 ερμηνευτές και μουσικοί, απαρτίζοντας δεκαέξι πολυφωνικούς ομίλους, περισσότερους παρά ποτέ άλλοτε, καθώς και μια ηπειρώτικη και μια θρακιώτικη κομπανία. Μια μεγάλη γιορτή που διήρκεσε τέσσερις ώρες, με τον κόσμο της να χορεύει όλος μαζί, ως αργά μέσα στη νύχτα.

Συμμετείχαν οι κυράδες της Άνω Δερόπολης, ο όμιλος της Ομοσπονδίας Μουργκάνας, το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία», το πολυφωνικό της Αετόπετρας, ο Βαγγέλης Κώτσου με το «Πεντάτονο», τα πολυφωνικά σχήματα του Λαογραφικού Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Χάονες», της Πολιτιστικής Ένωσης Βουθρωτού και του Χορευτικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Δερόπολη», το «Πολύφωνο», το Εργαστήρι Πολυφωνικού της Πανηπειρωτικής
. Συμμετείχαν επίσης, οι Αλβανοί LOT KURBETI, οι Βουλγάρες RHODINA, οι «Ιώ» σε διφωνίες του Βάλωκα Δράμας και της Κέρκυρας, οι TERRA VOCE μαζί με τον Κώστα Κωνσταντάτο των Encardia με πολυφωνίες της Κάτω Ιταλίας, η Θρακιώτικη κομπανία του Χρίστου Δανάκη με τέσσερις γκάιντες! Τη σκυτάλη της οργανικής Ηπειρώτικης Μουσικής κράτησε επάξια η κομπανία του Τάσου Μαγκλάρα που συνόδευσε τον πάνδημο χορό στην κορύφωση της γιορτής.

Ξεχωριστές στιγμές της γιορτής τα βραβεία που απένειμε η «Άπειρος» και το Πολυφωνικό Καραβάνι στον Λάμπρο Λιάβα για την πολύτροπη προσφορά του στη ζώσα παράδοση, στον Γιώργο Διώχνο για την αποφασιστική στήριξη του έργου της «Απείρου», στο πολυφωνικό της Αετόπετρας για τη δημιουργική διαχρονία της συντροφιάς του και στον μαέστρο Aleksandar Konstantinov.

Ξεχώρισε η στιγμή που ο κερατζής του Πολυφωνικού Καραβανιού Αλέξανδρος Λαμπρίδης ανέγνωσε επιστολή του Υπουργείου Πολιτισμού για την εγγραφή του Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με βάση το δελτίο που ο ίδιος διαμόρφωσε. Τη στιγμή αυτή στη σκηνή του θεάτρου το φιλοτεχνημένο πανώ που κόσμησε τον πρώτο γιορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Πολυφωνικού Τραγουδιού στην Αθήνα μνημόνευε τον άλλο σπουδαίο καρπό της πολύτροπης δράσης και των πρωτοβουλιών του Πολυφωνικού Καραβανιού.

Η γιορτή κορυφώθηκε με τους ομίλους να συμπράτουν επι σκηνής σταδιακά όλο και περισσότεροι, μέχρι που τραγούδησαν όλοι αντάμα τη «Δεροπολίτισσα», με τις κυράδες της Άνω Δερόπολης να σέρνουν το χορό που κράτησε έως αργά. Στις κύκλες του χορού έσμιξαν όλοι οι όμιλοι κι οι θεατές, κρίκοι στην ίδια αλυσίδα, την αλυσίδα της κοινότητας του Πολυφωνικού Τραγουδιού που, χάρη στο δεκαοκτάχρονο έργο της «Απείρου» και του Πολυφωνικού Καραβανιού, χάρη στις δεκαεπτά Μεγάλες Γιορτές Πολυφωνικού Τραγουδιού, διαρκώς μεγαλώνει!

Η μη κερδοσκοπική «Άπειρος» που διοργάνωσε τη γιορτή και όλες τις εκδηλώσεις του Πολυφωνικού Καραβανιού, ευχαριστεί τον Δήμο της Πετρούπολης για την δεκαπεντάχρονη στήριξη, τους εργαζόμενους του Φεστιβάλ Πέτρας, την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας που έθεσε υπό την αιγίδα της τη γιορτή, το βιβλιοπωλείο «Πολιτεία» για την πολύχρονη συνεργασία στην προπώληση, την «Άλλη Όχθη» Ενέργειες Πολιτισμού για την τεχνική στήριξη και όλους όσοι εθελοντικά στήριξαν την προετοιμασία και συνέβαλαν στην πιο όμορφη γιορτή πολυφωνίας! «Και του χρόνου» ήταν η ευχή που αντάλασσαν όλοι στο τέλος της γιορτής. Στο μεταξύ, όμως, σε λιγότερο από δύο μήνες, ταξιδεύει το Μεγάλο Πολυφωνικό Καραβάνι 2016, από τις 30 Ιουλίου έως και τις 12 Αυγούστου, προσκαλώντας στο πιο όμορφο ταξίδι των φωνών στους γενέθλιους τόπους. Πληροφορίες για τους σταθμούς και δήλωση συμμετοχής στο μεγάλο ταξίδι: [email protected], www.polyphonic.gr 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΚΑΒΒΑΔΑ...
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΚΑΒΒΑΔΑ...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ