2016-06-18 10:08:48
Φωτογραφία για ΜΠΑΝ ΓΚΙ ΜΟΥΝ: ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Την ευγνωμοσύνη του για την «αλληλεγγύη και τη γενναιοδωρία» που έδειξαν οι Έλληνες στην προσφυγική κρίση εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα. «Είναι μεγάλη πρόκληση αυτό που έκανε ο ελληνικός λαός» είπε ο γ.γ. του ΟΗΕ. Ο Μπαν Γκι Μουν συνεχάρη τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα «για την ηγετική του στάση» όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις. «Η χώρα σας θα μπορέσει να επιτύχει τη βιωσιμότητα που θέλει» είπε, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος του ΟΗΕ. «Βασιζόμαστε στη βοήθειά σας», πρόσθεσε ο γ.γ. του ΟΗΕ. «Πρέπει να εργαστούμε μαζί και παράλληλα για να εφαρμόσουμε τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης» είπε.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την προσφυγική κρίση, αλλά και για το Κυπριακό, ενώ τόνισε ότι ο ρόλος του ΟΗΕ είναι κρίσιμος για την προάσπιση και την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας. «Η χώρα μου πέρασε τον τελευταίο χρόνο μια απροσδόκητη ανθρωπιστική κρίση λόγω των προσφυγικών ροών
. Εγώ, προσωπικά, η κυβέρνηση, η Πολιτεία και ο λαός νιώθουμε περήφανοι που οι Έλληνες αντιμετώπισαν με αλληλεγγύη και ανθρωπιά τους πρόσφυγες» είπε. Αναφέρθηκε και στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, χάρη στην οποία, όπως είπε, μειώθηκαν οι προσφυγικές ροές και μηδενίστηκαν οι θάνατοι στα νερά του Αιγαίου. Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπαν Γκι Μουν βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Χθες σε συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο το βράδυ της Παρασκευής, ο γ.γ. του ΟΗΕ ανέφερε ότι γνωρίζει πως η Ελλάδα βρίσκεται σε περίοδο οικονομικών μεταρρυθμίσεων και αντιμετωπίζει κοινωνικά θέματα. Ο κ. Μπαν Κι Μουν αναφέρθηκε στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο στη Λέσβο, σημειώνοντας ότι θα του δοθεί η δυνατότητα να δει από κοντά την κατάσταση, ενώ αναφέρθηκε στους εθελοντές που συνάντησε κατά την επίσκεψή του το απόγευμα της Παρασκευής σε κέντρο αλληλεγγύης στην Αθήνα.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρθηκε και στην προσωπική του σχέση με την Ελλάδα, υπενθυμίζοντας την συνδρομή των Ελλήνων που πολέμησαν στην Κορέα το 1950, καθώς και στην συνδρομή της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό. Σημείωσε δε ότι: «Κάθε γενικός γραμματέας του ΟΗΕ πρέπει να αισθάνεται μεγάλη ευγνωμοσύνη απέναντι στην Ελλάδα για την συνεισφορά της στην Ειρήνη, την σταθερότητα, την ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα από τότε που ιδρύθηκε ο ΟΗΕ».

Τη συνδρομή του ΟΗΕ σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της Συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για τους πρόσφυγες, ζήτησε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το προσφυγικό ο γ.γ. του ΟΗΕ, λέγοντας ότι: «Το αντιμετωπίσατε και αυτό με έναν ανθρωπισμό και μια αλληλεγγύη που ταιριάζει στις αρχές των Ηνωμένων Εθνών». Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παυλόπουλος στη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το θέμα των προσφύγων, υπογραμμίζοντας παράλληλα την σημασία της εφαρμογής της.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε στην ανάγκη ο καθένας να πράξει αυτό που του αναλογεί, σημειώνοντας ότι το κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι «η Ελλάδα το έχει κάνει με το παραπάνω». Τόνισε επιπλέον ότι πρέπει και η Τουρκία να ασκήσει τα δικά της καθήκοντα και να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις, όπως, επίσης, και ορισμένοι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δείχνουν φοβικά σύνδρομα.

Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι η Ελλάδα υπολογίζει πάρα πολύ στη βοήθεια που μπορεί να δώσει στο πλαίσιο του ρόλου της, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες των Ηνωμένων Εθνών. Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαίου, με βάση το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Πρόσθεσε ότι είναι αδιανόητο μετά από την επίλυση του Κυπριακού να υπάρχουν εγγυήτριες δυνάμεις.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ