2016-06-21 22:01:27
Φωτογραφία για ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ VD
Στήριξη Γιούνκερ για τα εργασιακά: «Δεν είμαι φίλος των ομαδικών απολύσεων»

Πρόσκληση προς τους κοινωνικούς φορείς για έναν «γόνιμο και δημιουργικό διάλογο για τη βελτίωση και την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο» απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι: «Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που θα σέβονται τις κοινωνικές, ψυχολογικές και δημιουργικές πλευρές της εργασίας και δεν θα υποβιβάζουν τον εργαζόμενο σ' ένα αναλώσιμο συντελεστή της παραγωγικής διαδικασίας».

«Η μονομερής, ακραίας νεοφιλελεύθερης προσέγγισης εμμονή στην ελαστικοποίηση της εργασίας, στη μείωση του εργατικού κόστους και στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, είναι σε τελευταία ανάλυση αντιπαραγωγική. Καθώς λειτουργεί εις βάρος όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και της ίδιας της παραγωγικότητας της εργασίας», είπε ο Πρωθυπουργός.


«Κοινή ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική στο πνεύμα της ΚΑΠ»

«Η Ευρώπη χρειάζεται μια κοινή ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική στο πνεύμα κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ)», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, διευκρινίζοντας ότι η ΚΑΠ, «παρά τις αντιφάσεις και τις στρεβλώσεις της», έθεσε πριν περίπου 50 χρόνια δύο στόχους: Την διατροφική επάρκεια της ηπείρου και την στήριξη του αγροτικού και του κτηνοτροφικού εισοδήματος. «Και οι δύο στόχοι σε μεγάλο βαθμό επιτεύχθηκαν», είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι αντίθετα, η ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική περιορίζεται κυρίως σε ρυθμιστικά θέματα για την αγορά και τα πνευματικά δικαιώματα, «αφήνοντας τα ουσιώδη ζητήματα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της κατανομής των πόρων στο εθνικό επίπεδο των κρατών - μελών».

Επίσης, έκανε λόγο για ανισότητες και «δυϊσμό ανάμεσα σε Βορρά-Νότο», ενώ υπογράμμισε ότι οι τέσσερις μεγάλες βιομηχανικές χώρες λαμβάνουν το 45% των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ενώ η Ελλάδα το 2,3% παρότι έχει το 5% των ανέργων της Ε.Ε. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι το πρόγραμμα Γιούνκερ «αποτελεί θετική κίνηση στην κατεύθυνση αναζωογόνησης των επενδύσεων». «Θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές του στο έπακρον ώστε να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες μεγάλες και μικρές ελληνικές επιχειρήσεις», είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι πρόσφατα εγκρίθηκαν 42 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ που θα μπορούσαν να ενταχτούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

«Να ανοίξουμε διάλογο για τις αιτίες της κρίσης»

Στην ανάγκη να ανοίξει στην Ε.Ε. ένας διάλογος που θα αφορά τις αιτίες της οικονομικής και πολιτικής κρίσης, αλλά και τις αιτίες για την έξαρση των εθνικισμών και των εθνικών διενέξεων, στάθηκε επίσης ο Πρωθυπουργός. «Οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, ανεξάρτητα από την τοποθέτηση μας, οφείλουμε να ανοίξουμε διάλογο για τις αιτίες της οικονομικής και πολιτικής κρίσης», επεσήμανε. «Μόνο αν συμφωνήσουμε ότι βρισκόμαστε σε πολιτική κρίση και συζητήσουμε με νηφαλιότητα για τις αιτίες θα μπορέσουμε να κοιτάξουμε μπροστά», συμπλήρωσε. «Χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις, η αύξηση της απασχόλησης δεν θα μειωθεί με τον ρυθμό που επιθυμούμε». Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις, «η αύξηση της απασχόλησης δεν θα μειωθεί με τον ρυθμό που επιθυμούμε» και χαρακτήρισε προϋπόθεση την αύξηση των εγχώριων επενδύσεων. Εν συνεχεία, απηύθυνε κάλεσμα «στις εγχώριες δυνάμεις που πιστεύουν στις προοπτικές της οικονομίας και τη δυναμική των επιχειρήσεων τους, να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους» και πρόσθεσε: «Από την πλευρά μας κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας».

«Η επιμονή στην πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης αποδείχθηκε λανθασμένη»

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η επιμονή στην πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης αποδείχθηκε λανθασμένη» και πρόσθεσε ότι η ύφεση επιδείνωσε την κρίση. Επανέλαβε επιπλέον ότι η κυβέρνηση δεν είχε ευθύνη για τις όποιες καθυστερήσεις. Στάθηκε επίσης στην ανάγκη να μην επαναληφθούν «αντίστοιχα φαινόμενα και πρακτικές» κατά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

«Τυχόν Brexit θα προκαλέσει κλυδωνισμούς»

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην κρισιμότητα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, τονίζοντας ότι: «Ένα αρνητικό αποτέλεσμα, που όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις απεύχονται, θα επιφέρει δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις στο σύνολο της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας», ενώ πρόσθεσε: «Θα προκαλέσει μεγάλους κλυδωνισμούς στην ίδια την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης».

Γιούνκερ: Ίσως η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα

Ευρεία πολιτική υποστήριξη, «ιδιοκτησία» του προγράμματος και σεβασμό της συμφωνίας από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις ζήτησε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, τονίζοντας παράλληλα ότι: «Η τωρινή είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία να γίνει αυτό που είναι καλό για την Ελλάδα».

Ο κ. Γιούνκερ απέρριψε τις θεωρίες συνωμοσίας κατά της Ελλάδας, λέγοντας ότι αντίθετα βλέπει καλή θέληση και γι' αυτό θα ήθελε να δει τις ελληνικές κυβερνήσεις, ενώ η σημερινή κυβέρνηση, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν είναι η τελευταία, θα ακολουθήσουν και άλλες, να σεβαστούν τη συμφωνία. Χαρακτήρισε ως τις καλύτερες δυνατές τις σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση, ξεκινήσαμε είπε, στο σκοτάδι αλλά τώρα βρισκόμαστε στο φως και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αποφασίζει το μείγμα πολιτικής και δεν το κάνει για τις Βρυξέλλες ή τους πιστωτές αλλά για τους Έλληνες πολίτες και το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε το μήνυμα ελπίδας και δήλωσε φίλος της χώρας, πρόσθεσε ωστόσο ότι οι φίλοι μπορούν να λένε και ορισμένες άβολες αλήθειες, όπως ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική και κοινωνική αλλά αφορά το χτίσιμο ενός μοντέρνου κράτους που νοιάζεται για τους πολίτες. Τόνισε ότι έχουν γίνει λάθη από όλες τις πλευρές και τα προηγούμενα χρόνια είδαμε την Ευρώπη στα χειρότερά της αλλά για τον ίδιο η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν ήταν ποτέ επιλογή και υπενθύμισε τις πολύωρες μάχες στα Συμβούλια Κορυφής και υπουργών Οικονομικών.

Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι κάποιοι που πρότειναν την έξοδο της Ελλάδας, σήμερα συνιστούν στη Μ.Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ και ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας έχει αγκυρωθεί ασφαλώς στην Ευρωζώνη και έχει την ευκαιρία να ξαναχτίσει το μέλλον της.

«Οι προσπάθειες που έκανε η Ελλάδα από το καλοκαίρι δημιουργούν παράθυρο ευκαιρίας. Με την πρώτη αξιολόγηση και τα μέτρα για το χρέος η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να γυρίσει σελίδα. Δεν είναι μόνο η οικονομική προσαρμογή, αλλά ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας και του κράτους ώστε να δημιουργεί τις σωστές συνθήκες για τις επιχειρήσεις, για την καταπολέμηση τη φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, την εγκαθίδρυση μοντέρνου συστήματος κοινωνικής προστασίας, τη διαχείριση των συνόρων», είπε.

Ο κ. Γιούνκερ έκανε εκτενή αναφορά στα ευρωπαϊκά κονδύλια που είναι διαθέσιμα μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, του αγροτικού και του επενδυτικού σχεδίου («Γιούνκερ plan») και στην πρόκληση του μεταναστευτικού χαιρετίζοντας την ανταπόκριση των Ελλήνων πολιτών.

Επίσης αναφέρθηκε στο Βρετανικό δημοψήφισμα, λέγοντας ότι η ιστορία μας έχει διδάξει ένα απλό μάθημα, ότι μαζί είμαστε ισχυρότεροι και πιο ασφαλείς, επιτεύγματα που θα τεθούν σε κίνδυνο αν υπάρξει έξοδος από την Ε.Ε.

Στήριξη Γιούνκερ για τα εργασιακά: «Δεν είμαι φίλος των ομαδικών απολύσεων»

Στήριξη στην Αθήνα εν όψει της δύσκολης διαπραγματεύσης για τα εργασιακά παρείχε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Γιούνκερ, νωρίς το απόγευμα, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στο θέμα τονίζοντας τη σημασία της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η ανάκαμψη δεν μπορεί να στηριχθεί στην συντριβή της εργασίας, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, άποψη με την οποία συμφώνησε ο κ. Γιούνκερ.

Δεν είμαι φίλος των ομαδικών απολύσεων είπε ακόμη ο Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ελληνική πραγματικότητα και η νομοθεσία να προσαρμοστεί στις βέλτιστες πρακτικές.

Άλλωστε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, που στην τοποθέτησή του έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, φρόντισε να υπενθυμίσει τις από κοινού δηλώσεις με τον κ. Γιούνκερ γι' αυτό το θέμα πέρυσι. Όπως είπε, πρέπει να προχωρήσουμε στη β’ αξιολόγηση χωρίς καθυστερήσεις και εν όψει αυτού πρέπει να θυμίσω και την άποψη του κ. Γιούνκερ ότι «στη χώρα πρέπει να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, όπως άλλωστε συμφωνούσαμε από πέρυσι το καλοκαίρι».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και σε απόψεις που ακούγονται και προσκρούουν στο κοινοτικό κεκτημένο, επισημαίνοντας όμως ότι κοινή πεποίθηση μας είναι ότι «η ανάκαμψη δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας, αλλά σε ένα παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στην καινοτομία και την προστιθέμενη αξία». Σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως υπογράμμισε, αξιοποιείται το πακέτο Γιούνκερ και πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι εγκρίσεις για την ανάκαμψη και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Μάλιστα ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας ότι η χώρα έχει υποβάλει 42 επενδυτικά έργα, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, για ένταξη στο πακέτο Γιούνκερ, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα.

«Πρέπει όλοι να δώσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι χώρα φιλική στον παραγωγικό επενδυτή», σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, στην ενίσχυση της διαφάνειας, στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, στην τόνωση της επιστημονικής έρευνας, στην κατάρτιση των εργαζομένων, στη δημιουργία υποδομών και τη δημιουργία ξεκάθαρου και σταθερού φορολογικού συστήματος. «Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε, και όχι στην κατεύθυνση της κατεδάφισης κοινωνικών δικαιωμάτων», είπε.

«Δεν είμαι φίλος των ομαδικών απολύσεων»

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κομισιόν στη δική του τοποθέτηση σημείωσε ότι: «Είμαι σύμφωνος με τον Αλέξη Τσίπρα για τα θέματα που ανέφερε». Πιο σαφής έγινε όταν ρωτήθηκε για το θέμα των εργασιακών και των ομαδικών απολύσεων και

αν θα στηρίξει τις ελληνικές θέσεις. «Δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες», είπε, αλλά συμπλήρωσε ότι: «Οι συνομιλίες για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις πρέπει να λάβουν υπόψη την ελληνική πραγματικότητα και η εργατική νομοθεσία πρέπει να προσαρμοστεί στις βέλτιστες πρακτικές». «Δεν είμαι φίλος των ομαδικών απολύσεων και θα ήθελα να καταρτίσει η Αθήνα μια πρόταση με την οποία θα είμαι σύμφωνος», συμπλήρωσε.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η «αθάνατη παρτίδα»
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η «αθάνατη παρτίδα»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ