2016-06-25 14:03:06
Φωτογραφία για Λινά και μεταξωτά, οι πρωταγωνιστές του καλοκαιριού. Πώς να τα φροντίσετε
Το καλοκαίρι, τα υφάσματα που έχουν την τιμητική τους, είναι το λινό και το μετάξι. Ευαίσθητα υφάσματα, πώς τα πλένουμε και τα διατηρούμε; Πώς απομακρύνουμε τους δύσκολους καλοκαιρινούς λεκέδες; Διαβάστε παρακάτω...

Επιλέξτε το ειδικό πρόγραμμα για ευαίσθητα ρούχα με χαμηλότερες στροφές αλλά και θερμοκρασία. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και εξειδικευμένο απορρυπαντικό.

Γενικά να προτιμάτε τα απορρυπαντικά που είναι σε υγρή μορφή και όχι σε σκόνη. Κυρίως για χρωματιστά και μαύρα.

Όταν πλένετε διάφορες ποιότητες υφασμάτων μαζί, τα πιο ευαίσθητα βάλτε τα σ’ ένα δίχτυ ή εναλλακτικά, αν δεν έχετε, σε μια μαξιλαροθήκη.

Ακόμα και αν πρόκειται να πλύνετε κάποια ρούχα στο χέρι, μην ξεχνάτε ποτέ να κάνετε το διαχωρισμό λευκών και χρωματιστών. Πάντα φυσικά να συμβουλεύεστε τις οδηγίες σχετικά με τη θερμοκρασία του νερού.

Αν υπάρχει κάποιος δυνατός λεκές, πριν το πλύσιμο, τρίψτε ελαφρά το σημείο με λίγο απορρυπαντικό. Μην επιμείνετε πολύ και φθείρετε τις ίνες ή το χρώμα του υφάσματος. Αν δεν φύγει, προτιμήστε να το ξαναπλύνετε.


Λινά και Μεταξωτά

Τα λινά ρούχα είναι πιο ανθεκτικά από τα βαμβακερά στον ήλιο και στο τρίψιμο. Παρολ’ αυτά τσαλακώνονται πολύ εύκολα. Αν μπαίνουν στο πλυντήριο, βρείτε το πρόγραμμα μ’ ένα πολύ ήπιο στύψιμο. Αν από την άλλη πλένονται μόνο στο χέρι σύμφωνα με τις οδηγίες, τότε αφήστε να μουλιάσουν καλά αν είναι άσπρα. Από την άλλη, τα χρωματιστά να ξέρετε πως θέλουν χλιαρό νερό και γρήγορο ξέβγαλμα.

Σε περίπτωση που οι οδηγίες από κάποιο μεταξωτό σας ύφασμα λένε «Μόνο στεγνό καθάρισμα», φροντίστε να τις ακολουθήσετε. Για όλα τα υπόλοιπα, προτιμήστε πλύσιμο στο χέρι με κρύα ή χλιαρή σαπουνάδα, χωρίς απορρυπαντικό. Προσοχή! Ποτέ μη βάλετε χλωρίνη ακόμα και αν το χρώμα είναι λευκό.

Λεκέδες με άρωμα... Καλοκαιριού!

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λεκέδες του καλοκαιριού είναι αυτός του ιδρώτα. Σε περίπτωση λοιπόν που βρείτε λεκέ από ιδρώτα πάνω σε λευκό λινό, τότε βρέξτε το λεκέ με κρύο νερό. Φτιάξτε ένα μείγμα με μαγειρική σόδα και νερό και ρίξτε το πάνω στο λεκέ αφήνοντας το για 15’. Μετά πλένετε κανονικά με ειδικό απορρυπαντικό που να περιέχει χλώριο.

Αν πάνω στο αγαπημένο σας λευκό μεταξωτό βρείτε λεκέ από χορτάρι, τότε, σε περίπτωση που αυτό το μεταξωτό πλένεται, τρίψτε το μ’ ένα σφουγγάρι και καθαρό οινόπνευμα. Έπειτα αφήστε το ρούχο σε διάλυμα χλιαρού νερού και γλυκερίνης και τέλος πλύντε το κανονικά!
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τον Αμπντούν εξετάζει ο Άρης
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τον Αμπντούν εξετάζει ο Άρης
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ