2016-06-26 13:47:09
Φωτογραφία για Επικοινωνία: το Α και το Ω στις ανθρώπινες σχέσεις
Είναι φανερό πως μεγάλο μέρος της ζωής μας εξαρτάται από τις σχέσεις που δημιουργούμε και βασίζονται κατά κύριο λόγο στην ουσιαστική... επικοινωνία. Η επικοινωνία αν και φυσικό χάρισμα του ανθρώπου, παραμένει άκρως προβληματικός τομέας στις σχέσεις. Οι άνθρωποι είμαστε περίπλοκα πλάσματα, αντί να απλοποιούμαστε όταν συνδεόμαστε με κάποιον, γινόμαστε ακόμα πιο περίπλοκοι, δυσκολεύοντας αναίτια την καθημερινότητά μας. Ανεξάρτητα από το πόσο καλοί νομίζουμε ότι είμαστε στο να επικοινωνούμε με τους άλλους είναι σημαντικό να αποδεχτούμε ότι είναι καλό να βελτιωθούμε στον τομέα αυτό.

Όλα είναι παιχνίδι του μυαλού. Υπάρχουν άπειρες πληροφορίες αποθηκευμένες - και πολλές από αυτές ξεχασμένες - στο υποσυνείδητό μας. Στόχος, η ανταλλαγή απόψεων, ιδεών κλπ. Θεμέλια είναι όλα για να χτιστεί η βάση πάνω στην οποία κοιτάμε τη ζωή.

Όποιος θέλει να φτιάξει κάτι γερό δεν θα σταθεί στην επιφάνεια
. Τα λόγια είναι η επιφάνεια, το μέσο που χρησιμοποιούμε για να επικοινωνήσουμε τις σκέψεις μας. Για τον καθένα από εμάς κάθε λέξη έχει διαφορετική σημασία και προκαλεί διαφορετικό συναίσθημα. Συχνά θα παρατηρήσουμε πως οι άνθρωποι επιμένουν στις λέξεις και αποφεύγουν την ουσιαστική επικοινωνία. Όταν όμως «φεύγουν οι φιόγκοι, το περιτύλιγμα και οι πολύχρωμες συσκευασίες» μένεις μόνος σου με ό,τι αγόρασες. Τότε είναι που συνειδητοποιείς την αξία και τη χρησιμότητα του. Έτσι θα εκτιμήσεις και την αξία των σχέσεων που έχτισες.

Πολλές φορές η μη επικοινωνία οφείλεται στις δικές μας ανασφάλειες, στην αυτοκαταπίεση ή και στο φόβο. Φοβόμαστε να εκτεθούμε γιατί έχουμε μάθει πως αν εκτεθούμε θα πληγωθούμε. Φοβόμαστε να μιλήσουμε και να εκφράσουμε αυτό που νιώθουμε. Αδυνατούμε να εκφράσουμε τις ανάγκες και τις σκέψεις μας, γιατί ντρεπόμαστε να δείξουμε ποιοι πραγματικά είμαστε. Άλλες φορές η ανταγωνιστική μας φύση μας εμποδίζει να μιλήσουμε ειλικρινά ή η έκφραση θετικών συναισθημάτων μας προκαλεί αμηχανία. Ο φόβος όμως δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα τέρας που έχουμε δημιουργήσει μόνοι μας μέσα στο μυαλό μας. Νικώντας τους φόβους μας, προσφέρουμε στον εαυτό μας ένα μεγάλο δώρο, όσον αφορά τη ποιότητα των σχέσεών μας.

Μια από τις πιο στενάχωρες και ενοχλητικές καταστάσεις στις διαπροσωπικές σχέσεις, είναι αυτή η εχθρική σιωπή. Η σιωπή σκοτώνει, εξουδετερώνει τον άλλο, αρνείται την ίδια του την παρουσία και σταδιακά οδηγείται στην αυτο-αμφισβήτηση. Η σιωπή μας κάνει να νιώθουμε τιμωρημένοι, χωρίς να ξέρουμε το “γιατί”. Με αυτόν τον τρόπο, το άτομα εγκλωβίζονται σε μια κατάσταση στασιμότητας, όπου η επικοινωνία αναβάλλεται και η σχέση έχει ελάχιστες πιθανότητες να εξελιχθεί.

Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές και ταχυδακτυλουργικά για καλή επικοινωνία. Το πιο σημαντικό είναι να δηλώσεις την πρόθεσή σου ότι θέλεις να επικοινωνήσεις. Να μπεις στη διαδικασία να προσφέρεις κάτι στον άλλον και κάτι να πάρεις. Να ασκείς το δικαίωμά σου να μιλάς, να ακούγεσαι , να εκφράζεσαι. Μπορεί η επικοινωνία να φαίνεται κάτι δύσκολο, αλλά πρόκειται για μια αυτοματοποιημένη διαδικασία. Όσο εξασκείσαι, τόσο θα βελτιώνεσαι! Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνείς απόλυτα με το άλλο άτομο, ούτε να καταλάβεις τι νιώθει και τι θέλει στο 100%. Αρκεί να ακούσεις προσεκτικά τι έχει να σου πει. Ένας καλός ακροατής ενθαρρύνει τον άλλο να μιλά ανοιχτά και ειλικρινά, να ανοιχτεί.

Αναλογίσου τι πραγματικά έχει σημασία:να έχεις δίκιο ή να είσαι καλά, να έχεις βαθιές και ουσιαστικές διαπροσωπικές σχέσεις, ή να παραμένεις σε καταστάσεις ανούσιες και επιφανειακές; Η επιλογή είναι δική σου!
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ