2016-06-26 15:52:07
Φωτογραφία για Αεροπορική επιτήρηση και εν κινήσει… [video]
Το πιο πρόσφατο μέλος της ομώνυμης οικογενείας ραντάρ αεράμυνας Ground Master 60, το παρουσίασε για πρώτη φορά η Thales στη διεθνή έκθεση χερσαίων συστημάτων Eurosatory 2016 που διεξήχθη στο Παρίσι (13 έως 17 Ιουνίου 2016).

Το Ground Master 60, που βασίζεται στην τεχνολογία των μεγαλυτέρου μεγέθους Ground Master 200 και 400, είναι ραντάρ πολλαπλών αποστολών που προσφέρει εξαιρετική εμβέλεια σε ένα κινητό σύστημα που παρέχει στις δυνάμεις ελιγμού δυνατότητα αεροπορικής επιτήρησης εν κινήσει.

Πρόκειται για πλήρως αυτόνομο σύστημα που διαθέτει ενσωματωμένη γεννήτρια παραγωγής ισχύος και σύστημα κλιματισμού. Έχει επίσης σχεδιαστεί με δυνατότητα εγκατάστασης σε ποικιλία τακτικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων και 4×4 και για αυτό τον σκοπό οι ηλεκτρονικές μονάδες του ραντάρ είναι αναρτημένες επί ελατηριωτών συστημάτων ανάρτησης που απομειώνουν τα αποτελέσματα της κίνησης επί παντοδαπού εδάφους.


Με ολικό βάρος μικρότερο των τεσσάρων τόνων το Ground Master μπορεί επίσης να τοποθετηθεί από ελικόπτερο και να αρχίσει την αεροπορική επιτήρηση της περιοχής σε χρόνο περίπου 10 λεπτών από την τοποθέτηση του.

Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη κενών δικτύου αεράμυνας (gap-filler), για την προστασία μεγαλύτερης εμβέλειας σταθερών ραντάρ αεροπορικής επιτήρησης. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να διασυνδεθεί σε ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας.

Το Ground Master 60 διαθέτει περιστρεφόμενη κεραία (40 περιστροφές ανά λεπτό) η οποία αναδιπλώνεται σε οριζόντια θέση στην περίπτωση αποθήκευσης ή μεταφοράς. Παρέχει ολοπεριμετρική (360 μοίρες) κάλυψη μέχρις ανύψωσης 70 μοιρών, ενώ έχει εξαιρετική δυνατότητα εντοπισμού χαμηλά ιπτάμενων, με μικρή ταχύτητα, μικρού μεγέθους στόχων όπως τα μη επανδρωμένα αεροχήματα ή στόχων που επιχειρούν να αξιοποιήσουν τον θόρυβο υποβάθρου (clutter). Η εμβέλεια του ανέρχεται σε 80 χιλιόμετρα.

Παρά το γεγονός ότι το Ground Master έχει αναπτυχθεί πρωτίστως για αποστολές αεράμυνας και λειτουργίας σε συνδυασμό με συστήματα αντιαεροπορικών πυροβόλων και συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας εγγύς βεληνεκούς (SHORAD), συμπεριλαμβανομένου και του υπέρυθρης καθοδήγησης βλήματος Mistral, το ραντάρ, κατά τον κατασκευαστή διαθέτει εξαιρετικές δυνατότητες εντοπισμού ρουκετών και βλημάτων όλμων παρέχοντας δεδομένα τόσο για το σημείο πρόσπτωσης όσο και το σημείο προέλευσης (βολής).

Επίσης, εντυπωσιακή είναι η αξιοπιστία του, αφού σύμφωνα με την κατασκευάστρια διαθέτει 2.500 ώρες μέσο χρόνο μεταξύ κρίσιμων βλαβών και απαιτεί μόνο 30 ώρες ετήσιας συντήρησης. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν και το Ground Master 60 παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό κατά τη Eurosatory 2016, η πρώτη σύμβαση για την προμήθεια του ανατέθηκε το 2010 και ήδη αριθμός ραντάρ του τύπου έχουν παραδοθεί σε χρήστες.
Πηγή Tromaktiko
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ