2016-06-28 15:56:11
Φωτογραφία για Οπάλιο σε μετεωρίτη ενισχύει τη θεωρία για διαστημική προέλευση του νερού...
Βρετανοί επιστήμονες εντόπισαν ίχνη από οπάλιο σε ένα μετεωρίτη που είχε βρεθεί στην Ανταρκτική Επειδή το οπάλιο είναι ένα ένυδρο ορυκτό, δηλαδή περιέχει πολλά μόρια νερού, η ανακάλυψη ενισχύει τη θεωρία που υποστηρίζει ότι είναι οι μετεωρίτες που μετέφεραν το νερό στη Γη υπό τη μορφή πάγου ήδη από τα πρώτα χρόνια δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Χίλαρι Ντάουνς του Κολλεγίου Μπίρκμπεκ του Λονδίνου, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σήμερα στο εθνικό συνέδριο της Βασιλικής Εταιρείας Αστρονομίας στο Νότινγκαμ.

«Η ανακάλυψη αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι οι μετεωρίτες και οι αστεροειδείς μπορούν να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες νερού υπό μορφή πάγου. Πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, μπορεί να έφεραν το νερό στη Γη και να βοήθησαν στην ανάπτυξη της ζωής που σήμερα ανθεί», δήλωσε η Ντάουνς.

Το οπάλιο είναι ένας εντυπωσιακός πολύτιμος λίθος που χρησιμοποιείται στην κοσμηματοποιία. Αποτελείται από πυριτία (διοξείδιο του πυριτίου), το βασικό συστατικό της άμμου και περιέχει νερό σε ποσοστό μέχρι 30%. Μέχρι σήμερα δεν έχει ανιχνευθεί οπάλιο στην επιφάνεια κάποιου αστεροειδούς, παρά μόνο σε ένα μετεωρίτη που συνετρίβη στη Γη και θεωρείται ότι έχει αρειανή προέλευση.


Ο μετεωρίτης ΕΕΤ 83309 της Ανταρκτικής πιστεύεται ότι αποτελεί θραύσμα μακρινού αστεροειδούς. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το οπάλιο σχηματίσθηκε στον μητρικό αστεροειδή όταν συνετρίβησαν πάνω του άλλοι μετεωρίτες που έφεραν νερό σε μορφή πάγου.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ