2016-06-28 17:28:01
Φωτογραφία για ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗΣ: ΑΜΕΣΟ BREXIT ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟ 2017
Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να σεβαστεί την επιθυμία της πλειοψηφίας των πολιτών του και να υποβάλει το συντομότερο δυνατόν αίτηση αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζει σε ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για τις νέες σχέσεις Ε.Ε. - Μεγάλης Βρετανίας, ενώ η Ε.Ε. θα πρέπει να μπει σε διαδικασία μεταρρύθμισης, η οποία θα αναταποκρίνεται στις επιθυμίες των πολιτών της. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 395 ψήφους έναντι 200 και με 71 αποχές.

Η έκκληση της Ευρωβουλής στη Μ. Βρετανία για άμεση εκκίνηση των διαδικασιών του άρθρου 50 έχει ως στόχο, όπως σημειώνεται, να προστατευθεί η ακεραιότητα της Ένωσης από την αβεβαιότητα. Οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν ότι το σώμα θα πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης, καθώς και κάθε νέα σχέση Ε.Ε. - Η.Β., ενώ πρέπει να έχει ρόλο και στις σχετικές διαπραγματεύσεις.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί σε αλλαγή της σειράς της κυλιόμενης προεδρίας της Ε.Ε., ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να μην αναλάβει την προεδρία μέσα στο 2017, όπως είναι προγραμματισμένο. Η Μεγάλη Βρετανία είναι προγραμματισμένο να αναλάβει την προεδρία το δεύτερο εξάμηνο του 2017.


Στο ψήφισμα γίνεται λόγος για μια «καλύτερη και πιο δημοκρατική» ένωση, όπως τη ζητούν οι πολίτες. «Μολονότι κάποια μέλη μπορεί να επιλέξουν πιο αργούς ρυθμούς ή μικρότερους βαθμούς ενοποίησης, ο πυρήνας της Ε.Ε. πρέπει να ενισχυθεί και η α λα καρτ λύσεις και εξαιρέσεις πρέπει να αποφευχθούν».

Βαρύτατο πάντως ήταν το κλίμα στη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου, όπου συζητήθηκε το Brexit. Ο Γιούνκερ δεν χαρίστηκε στον Φάρατζ, ο οποίος ξεσπάθωσε εναντίον των Βρυξελλών. Από κοντά και η Μαρίν Λεπέν. «Δεν μπορούμε να παρατείνουμε την αβεβαιότητα» υπογράμμισε ο Γιούνκερ, αποκλείοντας να ξεκινήσουν «άτυπες» διαπραγματεύσεις πριν την ενεργοποίηση του άρθρου 50 και καλώντας το Λονδίνο να «ξεκαθαρίσει γρήγορα τη θέση του». Ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε στην Ολομέλεια στις Βρυξέλλες πως «δεν θα υπάρξουν σε κανένα επίπεδο ''κρυφές'' συνομιλίες με τη Βρετανία». Οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, τόνισε, θα γίνει μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50.

«Χωρίς ειδοποίηση για το άρθρο 50, δεν υπάρχει διαπραγμάτευση» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η Βρετανία «πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της το συντομότερο δυνατόν». 

«Δεν θα κρύψω πως είμαι λυπημένος από τη βρετανική απόφαση, όμως πρέπει να γίνει σεβαστή» είπε, σημειώνοντας πως «Η Δημοκρατία είναι Δημοκρατία». «Οι Βρετανοί παραμένουν φίλοι» τόνισε. «Δεν είμαι κουρασμένος, δεν έχω βαρεθεί, θα παλέψω για την Ευρώπη μέχρι την τελευταία μου ανάσα» είπε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ. «Το ευρωπαϊκό όνειρο συνεχίζεται και πρέπει να εργαστούμε επίμονα, η Ευρώπη είναι σχέδιο ειρήνης και έτσι πρέπει να μείνει» τόνισε.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γιούνκερ χαιρέτησε τον Νάιτζελ Φάρατζ του UKIP, ο οποίος έδωσε τη μάχη της εξόδου από την Ε.Ε. Τον φίλησε μάλιστα και στο μάγουλο, ενώ δεν έλειψαν τα χαμόγελα και οι αγκαλιές. Ο Φάρατζ έκανε και αρκετές γκριμάτσες. «Τι κάνετε εδώ; Δεν θα έπρεπε να είστε εδώ» είπε στη συνέχεια ο Γιούνκερ, κοιτώντας προς τα έδρανα των Βρετανών.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι η απόφαση του βρετανικού λαού είναι και πρέπει να είναι απολύτως σεβαστή. Εκεί άρχισαν να χειροκροτούν οι ευρωβουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου. «Είναι η τελευταία φορά που χειροκροτάτε εδώ. Και ειλικρινά σε κάποιο βαθμό είμαι έκπληκτος που σας βλέπω εδώ». Σχεδόν δίπλα του βρισκόταν ο Νάιτζελ Φάρατζ με την βρετανική σημαία πάνω στο έδρανο. Παρά το γεγονός ότι δεν απευθυνόταν προσωπικά προς τον πρόεδρο του UKIP, ο δεύτερος χαμογελούσε στα λεγόμενα του προέδρου.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail''
 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ