2016-06-30 15:21:19
Φωτογραφία για ΑΠΕ: Aπό τα υπερκέρδη των προμηθευτών ρεύματος θα κλείσει το έλλειμμα
Τρόπους για να κλείσει το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ δίχως να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας αναζητά το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress το σχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση, θα εισάγει έναν μηχανισμό που θα μηδενίζει το έλλειμμα του λογαριασμού ως το τέλος του 2017, ώστε η χώρα να είναι συνεπής προς τις μνημονιακές της δεσμεύσεις, χωρίς αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) στους λογαριασμούς.

Την «τρύπα» των ΑΠΕ θα κληθούν να καλύψουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας (κατά κύριο λόγο η ΔΕΗ) «επιστρέφοντας» μέρος των κερδών που απεκόμισαν από τη μείωση της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ).

Άλλωστε η μείωση της ΟΤΣ, δηλαδή της χονδρεμπορικής τιμής στην οποία οι προμηθευτές ηλεκτρισμού αγοράζουν το ρεύμα, πρώτον οφείλεται στην είσοδο των ΑΠΕ στο σύστημα, δεύτερον αποτελεί βασικό παράγοντα των προβλέψεων του ΛΑΓΗΕ για εκτόξευση των ελλειμμάτων του Ειδικού Λογαριασμού λόγω του σχεδιασμού του συστήματος και τρίτον αυξάνει σημαντικά τα περιθώρια κέρδους των προμηθευτών ρεύματος.


Η λογική με την οποία φέρεται να προσεγγίζει η κυβέρνηση το ζήτημα είναι, αντί να πληρώνουν οι καταναλωτές τη μείωση της Οριακής Τιμής μέσω του ΕΤΜΕΑΡ, να πληρώνουν αυτοί που επωφελούνται, δηλαδή οι προμηθευτές.

Συγκεκριμένα θα υπάρξει ένα καινούργιο έσοδο του Ειδικού Λογαριασμού το οποίο θα πληρώνουν οι εταιρείες προμήθειας. Το έσοδο αυτό θα αντιστοιχεί στο μέρος εκείνο από την πτώση της Οριακής Τιμής Συστήματος που οφείλεται στη διείσδυση των ΑΠΕ στο σύστημα. Έχουν γίνει οι σχετικοί υπολογισμοί και έχει οριστεί το ποσοστό της «τρύπας» που θα καλούνται να καλύψουν οι προμηθευτές. Η μεθοδολογία υπολογισμού είναι συγκεκριμένη και θα περιληφθεί στο νόμο.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η επιβάρυνση των προμηθευτών από την «επιστροφή» κερδών δεν θα είναι τέτοια που να αποθαρρύνει την είσοδο νέων «παικτών» στην αγορά, ενώ το ΕΤΜΕΑΡ θα αυξάνεται μόνο κατά το μέρος που ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ θα επιβαρύνεται από την εγκατάσταση νέας «καθαρής» ισχύος.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ