2016-06-30 22:03:17
Φωτογραφία για HB: Σε επίπεδο general threat η τρομοκρατία στην Κύπρο
Στο επίπεδο της "γενικής απειλής" τρομοκρατίας, κατηγοριοποιεί την Κύπρο, η βρετανική Κυβέρνηση. Εθνική Στρατηγική για Πρόληψη, Προστασία, Καταστολή, και Αντίδραση εκπονεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Κύπρου. Την ίδια ώρα, σε υψηλό επίπεδο κινδύνου παραμένει η Τουρκία, λόγω και της τελευταίας τρομοκρατικής επίθεσης στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Η Βρετανία, επικαιροποίησε νωρίτερα σήμερα την ταξιδιωτική οδηγία της για την Κύπρο, η οποία προειδοποιεί τους Βρετανούς πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί αυτή την περίοδο.

Συγκεκριμένα, προστίθεται, κάτω από το επίπεδο "general threat" οι ενδεχόμενες επιθέσεις μπορεί να γίνουν αδιακρίτως, συμπεριλαμβανομένων και περιοχών όπου συχνάζουν ξένοι.

Η οδηγία για τρομοκρατική απειλή συνδέεται άρρηκτα με την παρουσία Βρετανών στην Κύπρο, καθώς, η ιστοσελίδα της Κυβέρνησης αναφέρει, πως εκτιμάται, ότι υπάρχει μεγάλη απειλή για επίθεση, παγκοσμίως, εναντίον των Βρετανών υπηκόων, από ομάδες ή άτομα, που υποκινούνται από τις μάχες σε Ιράκ και Συρία. 


«Πρέπει να είστε προσεχτικοί αυτή την περίοδο», γράφει χαρακτηριστικά.

 Στην συνέχεια αναφέρει, ότι περίπου ένα εκατομμύριο Βρετανοί επισκέπτονται την Κύπρο κάθε χρόνο.

Αφού γίνεται αναφορά στο δημοψήφισμα για το Brexit, η οδηγία υπενθυμίζει και την αεροπειρατεία, που έλαβε χώρα στις 29 Μαρτίου στο αεροδρόμιο της Λάρνακας τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν εκτιμάται πως αυτή διασυνδέεται με τρομοκρατία.

Εθνική Στρατηγική από το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Σε σημερινή ομιλία του, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ανδρέας Μυλωνάς, ανέφερε ότι σε συνεργασία με άλλες συναρμόδιες αρχές, έχει εκπονηθεί Εθνική Στρατηγική για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και λαμβάνει συνεχώς μέτρα για υλοποίηση της.

Η Εθνική Στρατηγική της οποίας η υλοποίηση βασίζεται σε διακυβερνητική συνεργασία, στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες (Πρόληψη, Προστασία, Καταστολή, Αντίδραση):

· Πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και της στρατολόγησης τρομοκρατών μέσα από την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων, της ένταξης των μεταναστών, της παροχής ίσων ευκαιριών, κλπ.

· Προστασία που αναφέρεται κυρίως στις κρίσιμες υποδομές. Στην προστασία τους από ενδεχόμενη επίθεση και στη διενέργεια αποτελεσματικών συνοριακών ελέγχων.

· Καταστολή αφορά κυρίως την πρόληψη και την καταστολή της τρομοκρατίας μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών με άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. και τρίτες χώρες στη βάση διμερών και πολυμερών συμφωνιών ή νομικών πράξεων ευρωπαϊκού δικαίου, τη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων εκτίμησης της απειλής μέσω αυξημένης συνεργασίας μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου, την αποτελεσματική δίωξη των παρανομούντων, την αξιολόγηση και αναθεώρηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, την εκπαίδευση και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, τη λήψη μέτρων πρόληψης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, και την αντιμετώπιση της προπαγάνδας στο διαδίκτυο.

· Στα πλαίσια της Αντίδρασης λαμβάνονται μέτρα διασφάλισης της ετοιμότητας χειρισμού ενδεχόμενου τρομοκρατικού χτυπήματος, μείωσης των συνεπειών του και επιστροφής στην ομαλότητα, την επικοινωνία, τη συνεργασία με εξωτερικό, κ.ά.

Υψηλή απειλή στην Τουρκία

Αξίζει να σημειώσουμε πως, επικαιροποίηση της οδηγίας από την βρετανική κυβέρνηση, έγινε και για την Τουρκία, καθώς προστέθηκαν πληροφορίες για το μακελειό στο αεροδρόμιο Ατατούρκ.

Σε αντίθεση με την περίπτωση της Κύπρου η οποία εμπίπτει στην κατηγορία "γενική απειλή" (general thread) στην Τουρκία, γράφει, "η τρομοκρατική απειλή παραμένει υψηλή" (the thread of terrorism remains high).
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ