2016-07-01 14:25:10
Φωτογραφία για Ιαπωνία: Ξεκίνησε η διαδικασία για το νέο μαχητικό F-3
Την έναρξη της διαδικασίας αναζήτησης πληροφοριών για το νέο πρόγραμμα μαχητικού αεροσκάφους, ξεκίνησε και επίσημα η Ιαπωνία, με το υπουργείο Άμυνας της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου να εκδίδει ένα κάπως ιδιότυπο αίτημα RfI (Request for Information), που όμως δεν ονομάζεται με αυτό τον -στάνταρ για τέτοιες διαδικασίες- τρόπο (!) για την αντικατάσταση του στόλου των μαχητικών F-2 της Mitsubishi Heavy Industries Ltd. (MHI), του ιαπωνικού F-16 Ωστόσο, σύμφωνα με παρατηρητές, όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια και αφορούν στις προδιαγραφές που επιθυμούν για το νέο μαχητικό αεροσκάφος οι Ιάπωνες, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι προσανατολισμένοι στην ανάπτυξη ενός νέου τύπου μαχητικού αεροσκάφους.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι το RfI περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές εκδοχές για τις οποίες ζητά προτάσεις – πληροφορίες για τις δυνατότητες των επίδοξων προμηθευτών: Η πρώτη είναι η κατασκευή ενός ολοκαίνουργιου τύπου μαχητικού αεροσκάφους, η προμήθεια κάποιου εκ των υπαρχόντων, καθώς επίσης και το ενδεχόμενο βελτίωσης κάποιου υπάρχοντος μαχητικού.


Οι Ιάπωνες πτέραρχοι έχουν στο μυαλό τους ένα δικινητήριο μαχητικό μεγάλου μεγέθους, με μεγάλη επιχειρησιακή αυτονομία και τη δυνατότητα να φέρει στο εσωτερικό του (παραπέμποντας στα χαρακτηριστικά stealth) έξι μεγάλου μεγέθους πυραύλους αέρος-αέρος.

Ωστόσο, παρατηρητές αναφέρουν, ότι οι επίδοξοι προμηθευτές αντιλαμβάνονται ότι ακόμα και στην περίπτωση που επιλεγεί η εγχώρια ανάπτυξη μαχητικού με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, οι Ιάπωνες θα συνεχίσουν να ενδιαφέρονται για τεχνολογίες που θα μπορούν να μεταφερθούν, αλλά και για την εν γένει καθοδήγηση του προγράμματος που θα μπορούσε να προσφέρει ένας έμπειρος ξένος κατασκευαστής στην εγχώρια βιομηχανία (την MHI και την κατασκευάστρια κινητήρων IHI που θα έχουν κομβικό ρόλο στο πρόγραμμα).

Για μια ακόμη φορά όμως, φαίνεται ότι οι αμερικανικές εταιρίες δείχνουν να έχουν το προβάδισμα για λόγους που άπτονται της γεωστρατηγικής. Η Ιαπωνία θα προμηθευτεί το μαχητικό F-35 Lightning II της Lockheed Martin, ενώ κάποια στοιχεία των προδιαγραφών θυμίζουν αρκετά το F-15 της Boeing που αξιοποιείται επιχειρησιακά από τις ιαπωνικές αεροπορικές δυνάμεις, ενώ πολύ πρόσφατα πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση η σχεδίαση για ένα νέο ιαπωνικό μαχητικό αεροσκάφος με χαρακτηριστικά μειωμένης παρατηρησιμότητας (stealth).
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ