2016-07-02 10:40:28
Φωτογραφία για Προ των πυλών η κατάρρευση στο ΕΣΥ-Ευρεία σύσκεψη υγειονομικών σήμερα (1 μ.μ.) στο ΠΓΝΠ με πρωτοβουλία της ΕΙΝΑ
01 Ιουλίου

Στο στάδιο της κατάρρευσης βρίσκονται ήδη τα νοσοκομεία της Πάτρας καθώς τα κενά σε γιατρούς, ειδικευμένους και ειδικευόμενους ανέρχονται στα 291!

Οι αριθμοί που έδωσαν στο φως της δημοσιότητας τα μέλη της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαϊας (ΕΙΝΑ) καταμαρτυρούν τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία της περιοχής μας, εφόσον από τις 940 οργανικές θέσεις, υπηρετούν μόλις οι 649. Προκύπτει, λοιπόν, ότι οι κενές θέσεις ιατρών αποτελούν σχεδόν το 1/3 των υπηρετούντων ιατρών του ΕΣΥ.

Πρόκειται για 145 κενές θέσεις ειδικευμένων γιατρών και 146 ειδικευόμενων, όταν κάποτε οι θέσεις των ειδικευόμενων ήταν γεμάτες... 

Το ποσοστό είναι ιδιαίτερα μεγάλο και εάν δεν δοθούν άμεσα «ενέσεις» με προσλήψεις νέου αίματος, είναι ορατός ο κίνδυνος να μπει «λουκέτο» σε τμήματα και κλινικές, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν ο πρόεδρος Τάσος Γιακουμής και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΙΝΑ, Σπύρος Μάρκου και Απόστολος Παπαποστόλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου.


Η υποστελέχωση των νοσοκομείων είναι ακανθώδες θέμα και αποτελεί το κυρίαρχο ζήτημα της σημερινής σύσκεψης με όλες τις ενώσεις νοσοκομειακών ιατρών της περιοχής ευθύνης της 6ης ΥΠΕ που συγκαλεί η ΕΙΝΑ στη 1 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο του ΠΓΝΠ.

Στο... μικροσκόπιο της σύσκεψης θα τεθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας της 6ης ΥΠΕ και η ανάγκη να διαμορφωθεί ένα κίνημα διεκδίκησης για την «σωτηρία» του ΕΣΥ.

«Τα προβλήματα είναι οξυμένα στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας και δυστυχώς διαιωνίζονται. Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη. Μας ανησυχεί η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΙΝΑ Τάσος Γιακουμής.

Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως «άμεσα εάν δεν δοθούν οι στοιχειώδεις ενέσεις, οι προσλήψεις προσωπικού, για να καλυφθούν τα κενά θα τεθεί σε κίνδυνο η λειτουργία του συστήματος, το οποίο καταρρέει. Με ανακύκλωση προσωπικού στηρίζεται στοιχειωδώς το ΠΕΔΥ αλλά εάν δεν βρεθεί λύση η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας οδεύει προς διάλυση».

Την απογύμνωση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας σε προσωπικό και σε εξοπλισμό, κατήγγειλε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΙΝΑ, Σπύρος Μάρκου, κάνοντας λόγο για «επισφαλείς εφημερίες».

«Η ΕΙΝΑ προχωρά σε συσπείρωση όλων των υγειονομικών της 6ης ΥΠΕ για να πιέσουμε την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της και να αποδώσει στην Υγεία αυτά που της οφείλει».

«Είμαστε ήδη στο φάσμα της κατάρρευσης», τόνισε το μέλος του Δ.Σ. Απόστολος Παπααποστόλου, επισημαίνοντας πως έχουν κλείσει τμήματα και κλινικές στην περιφέρειά μας, με αλυσιδωτές επιπτώσεις στα μεγάλα νοσοκομεία της Πάτρας, καθώς καταφθάνουν τα περιστατικά από το Αίγιο, την Αιτωλοακαρνανία κ.ά., ελλείψει γιατρών.

Εκρουσε, επίσης, τον κώδωνα κινδύνου καθώς υπηρετούν γιατροί μεγάλης ηλικίας στο ΕΣΥ, ενώ για πρώτη φορά δεν υπάρχει λίστα αναμονής ειδικευόμενων, εφόσον παρατηρείται φυγή προς το εξωτερικό.

«Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις για να λυθούν τα προβλήματα. Η κατάρρευση είναι προς των πυλών και δεν θα υπάρχουν τμήματα, κλινικές και νοσοκομεία ολοκληρωμένα. Η πολιτεία πρέπει να σκύψει στις ανάγκες για να σταθεί όρθιο το ΕΣΥ», κατέληξαν.

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα καταγραφούν με στόχο το επόμενο διάστημα να υπάρξουν στοχευμένες ενέργειες και αντιδράσεις προκειμένου να δοθούν λύσεις στα προβλήματα.

ΕΝΘΕΤΟ

Ο «χάρτης» των ελλείψεων

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, οι ειδικευμένοι που υπηρετούν ανέρχονται σε 143 σε σύνολο 217 οργανικών θέσεων, ενώ έχουν προκηρυχθεί μόλις 6. Σε ότι αφορά στους ειδικευόμενους υπηρετούν 210 όταν οι οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 288, δηλαδή 78 είναι κενές

Στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Αγ. Ανδρέας» υπηρετούν 108 ειδικευμένοι γιατροί όταν οι οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 156, με αποτέλεσμα 74 θέσεις να είναι κενές. Σε ότι αφορά στους ειδικευόμενους σε σύνολο 131 οργανικών θέσεων είναι καλυμένες μόνον οι 82, δηλαδή 49 είναι κενές

Στο Νοσημάτων Θώρακος οι κενές θέσεις είναι έξι, καθώς από τις 14 οργανικές θέσεις είναι κακλυμμένες οι οκτώ! Στους ειδικευόμενους γιατρούς από τις 10 οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες οι 8 και εκκρεμούν μόλις 2

Στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο υπηρετούν 36 ειδικευμένοι γιατροί ενώ οι οργανικές είναι 38, ενω μεγαλύτερο είναι το κενό στους ειδικευόμενους καθώς από τις 15 οργανικές θέσεις είναι κενές οι 10

Στο Νοσοκομείο Αιγίου υπηρετούν 24 ειδικευμένοι γιατροί σε σύνολο 39 οργανικών θέσεων, δηλαδή τα κενά ανέρχονται σε 15, ενώ σε ότι αφορά στους ειδικευόμενους ιατρούς από τις 22 οργανωτικές θέσεις οι 15 είναι καλυμμένες και οι λοιπές 7 κενές

Ελένη Α. Γεωργοπούλου - gnomip.gr.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ