2016-07-03 18:09:08
Φωτογραφία για Τζέιμς Στιούαρτ: O «Σιωπηλός Μάρτυρας» της υποκριτικής
Από τους σημαντικότερους Αμερικανούς ηθοποιούς του 20ού αιώνα, ο Τζέιμς Στιούαρτ (James Stewart) κατάφερε μέσα από τις ερμηνείες του να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους συναδέλφους του.

Από «Το Μαγαζί Της Γωνίας» (The Shop Arcound The Corner - 1940) του Έρνστ Λιούμπιτς και το κλασσικό φιλμ «Μια Υπέροχη Ζωή» (It's a Wonderful Life - 1946) του Φρανκ Κάπρα, μέχρι τη συνεργασία του με τον Άλφρεντ Χίτσκοκ σε ταινίες όπως: «Σιωπηλός Μάρτυρας» (Rear Window - 1954), «Ο Άνθρωπος Που Γνώριζε Πολλά» (The Man Who Knew Too Much - 1956), «Ο Δεσμώτης του Ιλίγγου» (Vertigo - 1958) κ.α. Μόνο τυχαίο λοιπόν δεν είναι το γεγονός ότι το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου έχει κατατάξει τον Τζέιμς Στιούαρτ τρίτο στη λίστα με τους 25 σημαντικότερους σταρ όλων των εποχών...

Γεννημένος στις 20 Μαΐου του 1908 στην Πενσιλβάνια από τους Ελίζαμπεθ Ρουθ και Αλεξάντερ Μέιτλαντ Στιούαρτ, ο Τζέιμς Στιούαρτ ήταν το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά της οικογένειας. Από μικρός εξέφρασε καλλιτεχνικές ανησυχίες κι έμαθε να παίζει ακορντεόν. Αφότου τελείωσε το σχολείο το 1928 ο Στιούαρτ καταπιάστηκε με ποικίλες ενασχολήσεις, μία εκ των οποίων ήταν κι η εμφάνισή του στο θεατρικό "The Wolves".


Το όνειρο του Στιούαρτ ήταν να γίνει πιλότος, αλλά ο πατέρας του τον ανάγκασε να γραφτεί στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον, όπου και σπούδασε αρχιτεκτονική. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του άρχισε να ενδιαφέρεται για την υποκριτική. Το ταλέντο του στο ακορντεόν ενθουσίασε τα μέλη της θεατρικής ομάδας του πανεπιστημίου, τα οποία τον παρακίνησαν να συμμετάσχει στις θεατρικές τους παραστάσεις.

 Κι ενώ του είχε δοθεί υποτροφία για να τελειοποιήσει τις σπουδές του, το καλοκαίρι της αποφοίτησής του αποφάσισε να συμμετάσχει σε παραστάσεις της θεατρικής ομάδας. Εκεί γνώρισε τον Χένρι Φόντα και έγινε στενός φίλος του. Παρά τις θεατρικές εμφανίσεις, υπήρχαν οικονομικά προβλήματα. Με την παρέμβαση όμως της ηθοποιού Μάργκαρετ Σάλλιβαν (που υπήρξε σύζυγος του Φόντα) άρχισε να παίζει κάποιους ρόλους σε ταινίες της MGM.

Καταλυτική ήταν η γνωριμία του με τον σκηνοθέτη Φράνκ Κάπρα, ο οποίος τον ξεχώρισε και τον έχρισε πρωταγωνιστή του, στην επιτυχημένη ταινία «Δεν θα τα πάρεις μαζί σου» του 1938. Έκτοτε η μια επιτυχία διαδεχόταν την άλλη. Εκτός από τις ταινίες του Κάπρα («Ο κος Σμίθ πηγαίνει στην Ουάσιγκτον», «Μια υπέροχη ζωή») έπαιξε στην επιτυχία του Κιούκορ «The Philadelphia story», όπου κέρδισε και το Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου. Αμέσως μετά κατετάγη στην αεροπορία λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου και παρασημοφορήθηκε επ’ ανδραγαθία.

Μετά τον πόλεμο ο Τζέιμς Στιούαρτ συνεργάστηκε με τον Χίτσκοκ αρχικά στην «Θηλειά» και αργότερα σε άλλες θρυλικές ταινίες όπως: «Ο άνθρωπος που ήξερε πολλά», «Σιωπηλός μάρτυς» και βέβαια στο «Vertigo». Οι επιτυχίες θα συνεχιστούν για αρκετά ακόμα χρόνια, με τον Στιούαρτ να πρωταγωνιστεί κυρίως σε ταινίες γουέστερν του Τζον Φόρντ, αλλά και στο κλασσικό φιλμ «Ανατομία ενός εγκλήματος» του Όττο Πρέμινγκερ.

Τα χρόνια που ακολουθήσαν οι κινηματογραφικές εμφανίσεις του Τζέιμς Στιούαρτ ελαττώθηκαν, αφού έπαιζε σποραδικά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Το 1994 απεβίωσε η σύζυγός του από καρκίνο. Μαζί της είχε αποκτήσει δύο παιδια και είχαν υιοθετήσει άλλα δύο. Ο Τζέιμς Στιούαρτ πέθανε τρία χρόνια αργότερα, στις 2 Ιουλίου του 1997, από πνευμονική εμβολή. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει  τρίτο στη σχετική λίστα με τους 25 σημαντικότερους σταρ όλων των εποχών...

Για τη συνέχεια, θα ρίξουμε μία ματιά σε πέντε από τις πλέον χαρακτηριστικές δημιουργίες στις οποίες πρωταγωνιστήσε ο σπουδαίος Τζέιμς Στιούαρτ:

«Το Μαγαζί Της Γωνίας» (The Shop Arcound The Corner - 1940) του Έρνστ Λιούμπιτς

«Μια Υπέροχη Ζωή» (It's a Wonderful Life - 1946) του Φρανκ Κάπρα

«Σιωπηλός Μάρτυρας» (Rear Window - 1954) του Άλφρεντ Χίτσκοκ

«Ο Άνθρωπος Που Γνώριζε Πολλά» (The Man Who Knew Too Much - 1956) του Άλφρεντ Χίτσκοκ

«Ο Δεσμώτης του Ιλίγγου» (Vertigo - 1958) του Άλφρεντ Χίτσκοκ

«Το Μαγαζί Της Γωνίας» (The Shop Arcound The Corner - 1940) του Έρνστ Λιούμπιτς

Στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, στο κατάστημα με είδη δώρων που ανήκει στον Ούγκο Μάτουσεκ (Φράνκ Μόργκαν), εργάζεται ο εργένης Αλφρέντ Κράλικ (Τζέιμς Στιούαρτ), ο οποίος θεωρείται πολύ καλός και έμπειρος πωλητής. Κάποια μέρα έρχεται και ζητά εργασία από τον Μάτουσεκ μια κοπέλα, η Κλάρα Νόβακ (Μάργκαρετ Σάλλιβαν).

Ο Μάτουσεκ την προσλαμβάνει, αλλά αυτό δεν αρέσει καθόλου στον Κράλικ, ο οποίος νιώθει αντιπάθεια για τη νέα του συνάδελφο. Στη συνέχεια η αντιπάθεια γίνεται αμοιβαία ανάμεσά τους. Παρεπιπτόντως, ο μοναχικός Κράλικ έχει συνεχή αλληλογραφία με μια γυναίκα που έχει ερωτευτεί αλλά δεν έχει δεί ποτέ του!

Προγραμματίζει λοιπόν ένα βραδυνό ραντεβού μαζί της για να γνωριστούν επιτέλους, αλλά και να της ζητήσει να παντρευτούν. Δεν το έχει πει στον Μάτουσεκ γιατί αν το μάθει θα τον απολύσει. Το βράδυ πηγαίνει στο μπάρ όπου έχουν δώσει ραντεβού. Μαζί του είναι και ο φίλος του, Πίροβιτς (Felix Bressart).

Εκεί ο Αλφρέντ Κράλικ διαπιστώνει έκπληκτος ότι η κοπέλα που περιμένει να γνωρίσει είναι η Κλάρα! Ντροπιασμένος και φοβούμενος την ανεργία, αποφασίζει να μην αποκαλύψει στην Κλάρα την πραγματική του ταυτότητα. Αλλά η Κλάρα θέλει οπωσδήποτε να τον γνωρίσει γιατί κι αυτή είναι ερωτευμένη μαζί του...

Μία κλασσική αισθηματική κομεντί όπου εκτός από τις σχέσεις εργοδότη - υπαλλήλου και την αιώνια εκμετάλλευση, βάζει στο στόχαστρο της, τις δυσκολίες των διαπροσωπικών σχέσεων. Δύο  ανθρώποι που δεν γνωρίζονται προσπαθούν να επιβιώσουν νικώντας το αρνητικό κλίμα του κόσμου και την ανεργία. Ένα συγκινητικό έργο, διαχρονικό και αξέχαστο.

Το φιλμ έλαβε θετικής υποδοχής από κοινό και κριτικούς και το 1998, η ταινία του Λιούμπιτς διασκευάστηκε με τον τίτλο «Έχετε Μήνυμα στον Υπολογιστή σας» και το δημοφιλές πλέον φιλμ με πρωταγωνιστικό ζευγάρι τον Τόμ Χάνκς και την Μέγκ Ράιαν.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ