2016-07-04 10:43:12
Φωτογραφία για ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ 15% ΕΠΙΘΥΜΕΙ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Μείωση του εταιρικού φόρου στο 15% προκειμένου οι εταιρείες να παραμείνουν στη Βρετανία, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζόρτζ Όσμπορν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Financial Times». «Πρέπει να υπηρετήσουμε έναν υπέρτατο εθνικό στόχο προκειμένου να κρατήσουμε τις ''δουλειές'' στη Βρετανία» τόνισε και προειδοποίησε για τον κίνδυνο «δυσάρεστων επιπτώσεων» μετά την απόφαση για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σταδιακή μείωση του εταιρικού φόρου στο 15%, που σήμερα βρίσκεται στο 20%, θα αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο για τις μεγάλες επιχειρήσεις να παραμείνουν στη χώρα. Παράλληλα, ο κ. Όσμπορν υπογράμμισε ότι ο διάδοχος του Ντέιβιντ Κάμερον στην πρωθυπουργία της χώρας, θα πρέπει να επιδιώξει την όσο το δυνατό μεγαλύτερη πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Πάντως, μεγάλο δικηγορικό γραφείο στο Λονδίνο έχει κινηθεί «προληπτικά» και ζητά από την κυβέρνηση «εγγυήσεις» πως το άρθρο 50 θα ενεργοποιηθεί μετά από ψηφοφορία στη Βουλή, θεωρώντας το δημοψήφισμα συμβουλευτικό, όπως γράφει ο Guardian.


Το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβώνας, που είναι η νομική βάση της πόρτας εξόδου από την Ε.Ε. και του οποίου η ενεργοποίηση, μόνο με πρωτοβουλία της χώρας που θέλει να βγει, «πατά το κουμπί», αναφέρει: «Κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ένωση, σύμφωνα με τους εσωτερικούς συνταγματικούς του κανόνες».

Το λονδρέζικο δικηγορικό γραφείο Mishcon de Reya βασίζεται σε αυτό το σημείο και, σύμφωνα με τον Guardian, έχει δράσει «εξ ονόματος ανώνυμων πελατών του» πλησιάζοντας τους νομικούς συμβούλους της βρετανικής κυβέρνησης ώστε να διασφαλιστεί πως το άρθρο 50 δεν θα πυροδοτηθεί χωρίς «πράξη» δηλαδή, ψηφοφορία, της Βουλής των Κοινοτήτων. Η πλειονότητα μεν των βουλευτών είναι εναντίον του Brexit, ωστόσο η ευθεία αντίθεση στην εκπεφρασμένη λαϊκή βούληση, έστω και με μικρή διαφορά, είναι πολιτική νάρκη. 

Όπως αναφέρει ο Guardian, το νομικό γραφείο θεωρεί ότι το δημοψήφισμα είναι συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό, πως η τελική απόφαση είναι των βουλευτών και ζητά «διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση πως θα τηρηθεί η βρετανική συνταγματική τάξη και θα προστατευτεί η κυριαρχία του Κοινοβουλίου στην επίκληση του άρθρου του 50».

Η νομική βάση που έχουν όντως οι θέσεις της Mishcon de Reya είναι τόσο θολή όσο και όλα τα υπόλοιπα γύρω από το Brexit, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα. Το ίδιο το ζήτημα του πότε θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 50, που αρχίζει την αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο, απασχολεί ιδιαίτερα την Ε.Ε., που θέλει να γίνει αμέσως ώστε να αποφευχθεί παρατεταμένη αβεβαιότητα. 

Στο Λονδίνο πάντως, ο μεν απερχόμενος Κάμερον έχει αφήσει το έργο αυτό στον ή στη διάδοχό του ενώ όλοι οι υποψήφιοι για την πρωθυπουργία έχουν δείξει πως δεν θα βιαστούν.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ