2016-07-05 12:44:24
Φωτογραφία για Μέρκελ - Ολάντ σχεδιάζουν από κοινού το μέλλον των Βαλκανικών Κρατών στην ΕΕ
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έδωσαν σαφείς διαβεβαιώσεις στα κράτη των Βαλκανίων ότι η ευρωπαϊκή προοπτική τους παραμένει ακλόνητη, παρά την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κ. Μέρκελ και ο κ. Ολάντ συναντήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο Παρίσι με τους ηγέτες της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Κοσσόβου, της ΠΓΔΜ, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας, στους οποίους διαμήνυσαν τη βούλησή τους για συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η στρατηγική διεύρυνσης της Ε.Ε. προς τα Βαλκάνια «δεν έχει αλλάξει με την απόφαση της Βρετανίας», δήλωσε η κ. Μέρκελ, απευθυνόμενη στους ηγέτες των έξι επίδοξων μελών της Ε.Ε.

«Θα ήθελα να διαβεβαιώσω αυτές τις χώρες ότι η [ενταξιακή] διαδικασία συνεχίζεται», σημείωσε από την πλευρά του ο οικοδεσπότης Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου δεν θέτει εν αμφιβόλω τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ε.Ε. απέναντι στα κράτη της Βαλκανικής Χερσονήσου.


Σε μία προσπάθεια να κατευνάσουν τις μετά-Brexit ανησυχίες των βαλκανικών χωρών, Μέρκελ και Ολάντ συμφώνησαν στη δημιουργία προγραμμάτων που θα προσφέρουν επαγγελματικές και εκπαιδευτικές ευκαιρίες σε νέους από τις έξι υποψήφιες χώρες. Μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκαν η παραχώρηση ειδικών ευρωπαϊκών βίζα σε νέους αλλά και η σύσταση ενός ειδικού γραφείου για τη βαλκάνια νεολαία.

Δεν είναι ακόμα γνωστό εάν η θέση του γαλλογερμανικού άξονα συμπίπτει πλήρως με τη θέση των Βρυξελλών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον πριν το βρετανικό δημοψήφισμα, στις τάξεις της Κομισιόν υπήρχε η αίσθηση ότι η διεύρυνση της Ε.Ε. προς την ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη έχει γίνει υπερβολικά γρήγορα κάτι που οδήγησε στο συμπέρασμα ότι στις διαπραγματεύσεις με τις βαλκανικές χώρες πρέπει να υπάρξει αυστηρή τήρηση των προαπαιτούμενων.

Ο κ. Ολάντ και η κ. Μέρκελ πάντως δεν φαίνεται να έδωσαν εγγυήσεις για σαφή χρονοδιαγράμματα σχετικά με την ένταξη των βαλκανικών κρατών στην Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσις, σημείωσε ότι η χώρα του δεν θα έχει δουλική στάση απέναντι στην Ε.Ε., όμως ξεκαθάρισε ότι σε βάθος χρόνου η Ένωση εγγυάται το καλύτερο μέλλον για τον σερβικό λαό.

Από τις έξι βαλκανικές χώρες, η Σερβία βρίσκεται πιο κοντά στην ένταξη στην Ε.Ε. ευελπιστώντας ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2019.

Οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας βίωσαν καταστροφικούς εμφύλιους πολέμους κατά τη δεκαετία του 1990 και στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος ανησυχούν ότι θα αντιμετωπίσουν νέα εμπόδια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προσπαθεί πλέον να διασφαλίσει την ενότητά της απέναντι στο κύμα ευρω-σκεπτικισμού που σαρώνει τη Γηραιά Ήπειρο.

Τα Βαλκάνια φαίνεται ωστόσο να αποτελούν περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος για το Βερολίνο, όχι μόνο στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης αλλά και γενικότερα. Πριν από ένα χρόνο, στις αρχές Ιουλίου, λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής όπου σφραγίστηκε η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, η Γερμανίδα καγκελάριος πραγματοποίησε διήμερη περιοδεία στην Αλβανία, τη Σερβία και τη Βοσνία.

Πέραν της Ελλάδας, από τις βαλκανικές χώρες μέλη της Ε.Ε. είναι επίσης η Κροατία και η Σλοβενία.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ