2016-07-05 21:07:07
Φωτογραφία για Στο «φως» η Πύλη του Φράγκικου Κάστρου της Ωλένης
Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για την αποκάλυψη και ανάδειξη της Πύλης του Φράγκικου Κάστρου της Ωλένης, ενός από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της Ηλείας, έγινε χθες το πρωί στην Ώλενα. Το σημαντικό αυτό έργο, έχει αναλάβει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας με τη συνεργασία του Δήμου Πύργου και δη της Τοπικής Κοινότητας Ώλενας, οι κάτοικοι της οποίας συμμετέχουν ενεργά και – κυρίως – εθελοντικά, στη σημαντική αυτή προσπάθεια.

Το Φράγκικο Κάστρο της Ωλένης, δεν ήταν άγνωστο  μνημείο, αλλά μέχρι στιγμής δεν είχε γίνει καμία παρέμβαση (σ.σ πέρα από κάποιους καθαρισμούς – κατά καιρούς - της βλάστησης, που το κάλυπτε) για την ανάδειξη και προστασία του. Αυτή τη φορά όμως, το Υπουργείο Πολιτισμού και ο Δήμος Πύργου, ξεκίνησαν μια συνεργασία που – όπως όλα δείχνουν – θα έχει εξαιρετικά ενδιαφέρον αποτέλεσμα.

Χθες το πρωί, εργατικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, υπό τις οδηγίες της Αρχαιολόγου Νάνσυς Ράλλη, ξεκίνησαν την προσπάθεια καθαρισμού της Πύλης και του μονοπατιού, που είχαν «πνιγεί» στη θαμνώδη βλάστηση, καθιστώντας το σημείο αδιάβατο
. Πολύτιμη η συνδρομή, σε αυτή την προσπάθεια του προέδρου της Τ.Κ Λύσσανδρου Παπαδόπουλου, των μελών του Τ.Σ και του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Ομίλου, αλλά κυρίως των δεκάδων κατοίκων του χωριού – μικρών και μεγάλων – που βρέθηκαν εθελοντικά στο σημείο και συνέβαλαν τα μέγιστα για τον καθαρισμό της περιοχής. Σε λιγότερο από δυο ώρες, είχε αποκαλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος της εντυπωσιακής Πύλης του σώζεται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει με μια πρώτη ματιά «Είναι αρκετά σημαντικό μνημείο, είναι από τα ελάχιστα σωζόμενα κατάλοιπα της περιόδου της Φραγκοκρατίας στην περιοχή μας, ίσως λιγότερο γνωστό σε σχέση με το Χλεμούτσι, την Γλαρέντζα και την Αγία Σοφία Ανδραβίδας. Βρίσκεται σε μια περιοχή που υπάρχουν κι άλλες αρχαιότητες όπως ο Βυζαντινός Ναός της Επισκοπής Ωλένης που ήταν έδρα του Βυζαντινού Επισκόπου», σχολιάζει η Αρχαιολόγος Νάνσυ Ράλλη, εξηγώντας επίσης πως, οι όποιες παρεμβάσεις και στερεωτικές εργασίες θα γίνουν, θα εξαρτηθούν από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το μνημείο και τις ανάγκες που έχει, κάτι που θα δείξει η ανασκαφή και μελέτη του. Κι αυτό θα γίνει με την συνεργασία των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πύργου και του Αρχιτέκτονα Άρη Φιλιππόπουλου, καθώς και ο Δήμαρχος κ.Λιατσής – εξήγησε η κα Ράλλη – έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για το  μνημείο και την ανάδειξη του.

Σημαντικές αναφορές σε συγγράμματα

   Αν και είναι πολύ  νωρίς ακόμα να μιλήσουμε για τα ακριβή χαρακτηριστικά του μνημείου - δηλαδή αν ήταν Κάστρο, Φρούριο ή μικρότερο οχυρό – καθώς η περιοχή δεν έχει χαρτογραφηθεί, ωστόσο, υπάρχουν αρκετές αναφορές από παλαιότερους και νεότερους μελετητές για το μνημείο.

«Να γίνει επισκέψιμος ο χώρος…»

Επιθυμία και στόχος του Τ.Σ και των κατοίκων του χωριού, είναι η ανάδειξη και υποστύλωση του μνημείου, ώστε να γίνει επισκέψιμο και με τις απαιτούμενες παρεμβάσεις να συνδεθεί με το επίσης σημαντικό Βυζαντινό Μνημείο της Επισκοπής, που στέκει εντυπωσιακό στον απέναντι λόφο του χωριού. «Στόχος μας είναι το Κάστρο να αναδειχθεί, να υποστυλωθεί, να φωταγωγηθεί και  να γίνει επισκέψιμο. Έχουμε στο μυαλό μας να κάνουμε αρκετά πράγματα, όταν τελειώσουν οι εργασίες ανάδειξης και προστασίας του μνημείο. Ένα από αυτά είναι η δημιουργία μιας διαδρομής θα συνδέει το Κάστρο με την Επισκοπή», εξήγησε ο πρόεδρος του χωριού, Λύσσανδρος Παπαδόπουλος, μη παραλείποντας να ευχαριστήσει τόσο την αρχαιολόγο Νάνσυ Ράλλη για το ενδιαφέρον και τη σημαντική συμβολή της, όσο και τους κατοίκους του χωριού και μέλη του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Ομίλου, που εθελοντικά και με ιδία μέσα, βοηθούν σημαντικά στο σημαντικό αυτό έργο. «Ο κόσμος θέλει να συμβάλει στο χωριό και με την εργασία του, να αναδεικνύει τους σημαντικούς χώρους . Και ο πολιτιστικός σύλλογος μας βοηθάει πολύ, και πιστεύω, ότι όλοι μαζί θα καταφέρουμε κάτι καλό», καταλήγει ο κ.Παπαδόπουλος, καλώντας τους συνεργαζόμενους φορείς, εκτός από την ανάδειξη του μνημείου, να δουν και το θέμα της βελτίωσης της πρόσβασης – με ασφαλτόστρωση – από το χωριό μέχρι τον Άγιο Γεώργιο.

Μικροί – μεγάλοι…εν δράσει

Δυναμικό παρών έδωσε και ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Ωλένης» με τα μέλη του, μικρούς και μεγάλους, να προσφέρουν σημαντική βοήθεια στο έργο καθαρισμού της περιοχής για την ανάδειξη του σημαντικού μνημείου του Κάστρου της Ωλένης. «Ο Σύλλογος μας, δίνει μεγάλη έμφαση στο θέμα της εθελοντικής προσφοράς, σε κάθε δράση. Όλοι, μικροί  και μεγάλοι, είναι εδώ, βοηθώντας ο καθένας όπως και όσο μπορεί για την ανάδειξη του σημαντικού αυτού μνημείο του χωριού μας», σχολιάζει τέλος η πρόεδρος, Αγγελική Δημητρακάκη.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ