2016-07-06 08:33:08
Φωτογραφία για Αυξημένα κατά 3,9% τα έσοδα της αγοράς υποδομών Πληροφορικής για Cloud
Αυξημένες, αν και σε ποσοστό σαφώς υποδεέστερο έναντι των ρυθμών ανάπτυξης που κατέγραφε στο πολύ πρόσφατο παρελθόν η αγορά, ήταν, το 1ο τρίμηνο του 2016, οι παγκόσμιες δαπάνες για υποδομές Πληροφορικής για το Cloud. Παρά την “εξασθένιση” των ρυθμών ανόδου, οι δαπάνες για υποδομές Cloud συνεχίζουν να διευρύνονται ταχύτερα από τη συνολική αγορά του ΙΤ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της International Data Corporation (IDC), τους τρεις πρώτους μήνες της τρέχουσας χρήσης, οι συνολικές δαπάνες cloud IT υποδομών (server, disk storage και ethernet switch), σε διεθνές επίπεδο, διαμορφώθηκαν στα $6,6 δις, αυξημένες κατά 3,9% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Να σημειωθεί ότι οι δαπάνες για υποδομές ΙΤ, που δεν σχετίζονται με το Cloud, μειώθηκαν, σύμφωνα με τους αναλυτές, την εξεταζόμενη περίοδο, κατά 6%, με την πτώση να αφορά τόσο τον τομέα του Storage, όσο και εκείνον των Servers, ενώ η κατηγορία του Ethernet ενισχύθηκε.


Η υποτονική - σε σχέση με το παρελθόν - επίδοση της αγοράς, κατά το 1ο τρίμηνο του έτους, συνδέεται, σύμφωνα με την ανάλυση της IDC, με την υποχώρηση της ζήτησης για μεγάλα έργα υποδομής στο τομέα του public cloud, διεθνώς.

Πάντως και το 1ο τρίμηνο του 2016, τα έσοδα για υποδομές Πληροφορικής, που σχετίζονται με το Cloud, συνέχισαν να αυξάνουν τη συμμετοχή τους στα συνολικά έσοδα της αγοράς υποδομών ΙΤ. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της εταιρείας (Worldwide Quarterly Cloud IT Infrastructure Tracker), πλέον, οι υποδομές Πληροφορικής για το Cloud αντιπροσωπεύουν το 32,3% των συνολικών δαπανών IT υποδομών, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα η συμμετοχή τους αντιστοιχούσε στο 30,2%.

Από τα στοιχεία της IDC, προκύπτει ότι οι δαπάνες για υποδομές private cloud ενισχύθηκαν, το 1ο τρίμηνο του 2016, κατά 6,8% στα $2,8 δις. Την ίδια στιγμή, οι δαπάνες για τον τομέα του public cloud διαμορφώθηκαν σε $3,9 δις, ενισχυμένες κατά 1,9% έναντι του 1ου τριμήνου του 2015.

Επιμέρους κατηγορίες

Όσον αφορά τις τρεις υποκατηγορίες της αγοράς υποδομών για Cloud (server, disk storage και ethernet switch), ο τομέας του Ethernet switch επέδειξε σημαντική δυναμική και ενισχύθηκε τόσο στο ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο Cloud, κατά 53,7% και 69,4% αντίστοιχα. Οι δε δαπάνες στον τομέα του Storage αυξήθηκαν κατά 11,5% τους τρεις πρώτους μήνες του έτους - σε ετήσια βάση - στο private cloud, αν και υπέστη μείωση κατά 29,6% στην κατηγορία του public cloud. Τέλος, τα έσοδα από τις υποδομές στον κλάδο των servers μειώθηκαν κατά μόλις 1,1% στο private cloud και ενισχύθηκαν κατά 8,7% στο public cloud.

Παγκόσμια αγορά

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα έσοδα των κατασκευαστών από υποδομές Πληροφορικής για το Cloud αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Αφρικής (25,9%). Τη δεύτερη καλύτερη επίδοση κατέγραψε η Δυτική Ευρώπη (20,6%), ακολουθούμενη από την περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας (18,5%), η Ιαπωνία (17,7%) και ο Καναδάς (9,5%). Στον αντίποδα, η αγορά στη Λατινική Αμερική περιορίστηκε κατά 21,2%, στις ΗΠΑ κατά 4,1% ενώ στην Κεντρική - Ανατολική Ευρώπη κινήθηκε ανεπαίσθητα πτωτικά κατά 0,1%.

Κορυφαίες εταιρείες

Την πρώτη θέση στο "top five" των κορυφαίων παρόχων υποδομών Cloud ΙΤ για το 1ο τρίμηνο του 2016 κατέλαβε η Hewlett Packard Enterprise, με τις Cisco και Dell να ακολουθούν στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, την EMC να έπεται και τις NetApp, IBM και Lenovo να συμπληρώνουν τη λίστα.

Top 5 Κατασκευαστών υποδομών Πληροφορικής για το Cloud σε έσοδα, παγκοσμίως, 1ο τρίμηνο 2016

(σε εκατ. $ΗΠΑ)
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ