2016-07-07 21:32:44
Φωτογραφία για Η υγεία είναι πλούτος. Το παράδειγμα της Ιρλανδίας
Posted By: Βασιλική Αγγουρίδη Virus.com.gr

«Η καινοτομία μπορεί να προέλθει και από κάτω προς τα πάνω», τόνισε στην ομιλία της στο 7ο Pharma & Health Conference, η Mary Harney, πρώην Υπουργός Υγείας της Ιρλανδίας και πρόεδρος της European Steering Group for Sustainable Healthcare.

Η Ιρλανδία κατάφερε να επιταχύνει στο χώρο της Υγείας, φθάνοντας τα 8 δισ. ευρώ στις επενδύσεις, με τις εξαγωγές μόνο από τα φάρμακα να ξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ. Αλλά και συνολικότερα, η χώρα καταγράφει 8% ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης και ανεργία μόλις στο 7,5%.

«Η υγεία είναι πλούτος (health is wealth)» τόνισε η κ. Harney, αναφέροντας πως οι δέκα μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρίες έχουν σήμερα εγκαταστάσεις στην Ιρλανδία, που χαρακτηρίζεται πλέον από ευέλικτο σύστημα υγείας.

Κάποια χρόνια πριν η εικόνα ήταν δυσμενέστερη, αλλά με σημαντικές παρεμβάσεις, ενοποίηση δεδομένων, δημιουργία εξειδικευμένων κέντρων υπήρξε τεράστια βελτίωση.


Βέβαια και εκεί υπήρξαν αντιδράσεις από γιατρούς και πολιτικούς. «Σε ένα νοσοκομείο είχε μια αφίσα με τη φωτογραφία μου που ανέγραφε “καταζητούμενη για φόνο” », ανέφερε.

Κατά την κ. Harney απαιτείται όραμα και μια πολιτική ηγεσία με αποφασιστικότητα.

Μεταξύ των παρεμβάσεων ήταν και η παραχώρηση της δυνατότητας συνταγογραφίας και στους νοσηλευτές, ένα μέτρο που στη χώρα μας συνάντησε τεράστιες αντιδράσεις και αποσύρθηκε.

Πλέον στην Ιρλανδία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής διαδικασία. Μάλιστα, παρά τους φόβους, οι νοσηλευτές αποδείχθηκαν πιο συντηρητικοί στη συνταγογράφηση

Στη χώρα δημιουργήθηκε μια αυτόνομη υπηρεσία που παρακολουθεί και αξιολογεί τα πρότυπα, ένας ανεξάρτητος οργανισμός και ένας φορέας αξιολόγησης τεχνολογίας.

Η Ιρλανδία χαρακτηρίζεται από ένα μεικτό σύστημα ιδιωτικών και δημόσιων προσφορών παροχής υπηρεσιών υγείας, ενώ η σχέση τη φαρμακευτική βιομηχανία οδηγήθηκε σε νέα συμφωνία

Η κ. Harney τόνισε ότι η υγεία δεν είναι υπευθυνότητα μόνο του υπουργού υγείας, αλλά και άλλα χαρτοφυλάκια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, όπως η Κοινωνική Ασφάλιση και η Οικονομία. Η πρώην Υπουργός Υγείας της Ιρλανδίας τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, ώστε ακόμη και υπηρεσίες νοσοκομείων να μεταφερθούν στο σπίτι.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ