2016-07-07 23:59:53
Φωτογραφία για Επίκαιρη Ερώτηση για το σκάνδαλο της VW
Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Β Πειραιά Δημήτριος Κ. Καμμένος σήμερα... 07/07/2016 στην Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κα. Χρυσοβελώνη με θέμα το σκάνδαλο της VW και τις εξελίξεις στον τομέα αυτό.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Βουλευτής ζήτησε να μάθει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η έρευνα στη χώρα μας και πότε αναμένεται να αποδοθούν ευθύνες και ανάλογες αποζημιώσεις, όπως αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δεδομένου πως η Volkswagen έκανε πριν από δυο ημέρες συμφωνία να πληρώσει περίπου 15,3 δισεκατομμύρια δολάρια για την απάτη στην Αμερική. Ακόμη διερωτήθηκε αν προβλέπεται διαδικασία επαναγοράς των αυτοκινήτων με πειραγμένο λογισμικό και ζήτησε τα αποτελέσματα της διερεύνησης από το Υπουργείο των ενεργειών για τη «θεραπεία της όποιας βλάβης έχει υποστεί το δημόσιο συμφέρον».

Στη δευτερολογία του ο Βουλευτής τόνισε την έλλειψη νομοθετικού πλαισίου στην Ευρώπη για να ασκηθούν αγωγές κατά της Volkswagen και να εισπράξουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ανάλογες αποζημιώσεις κάτι άλλωστε που αποδεικνύεται και από τις επίσημες δηλώσεις της Επιτρόπου που ζητά καλύτερο νομοθετικό πλαίσιο αλλά και επικοινωνία μεταξύ των μελών της ΕΕ για το εν λόγω θέμα
. Ο Διευθύνων σύμβουλος μάλιστα της αυτοκινητοβιομηχανίας εκμεταλλευόμενος το νομοθετικό κενό και την έλλειψη συντονισμού των ευρωπαϊκών κρατών μελών γνωστοποίησε πως η VW δεν αναμένεται να αποζημιώσει τους ευρωπαίους πολίτες που εξαπατήθηκαν από το πειραγμένο λογισμικό. Οι επίσημες δηλώσεις τόσο της Επιτρόπου όσο και του Διευθύνοντα συμβούλου κατατέθηκαν στα Πρακτικά.

Η Υπουργός με τη σειρά της γνωστοποίησε πως το Υπουργείο έχει κινητοποιήσει άμεσα τις υπηρεσίες, ώστε να γίνει μία πλήρης, αξιόπιστη καταγραφή όλων των οχημάτων που κυκλοφορούν στη χώρα μας και φέρουν το επίμαχο λογισμικό και στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας έγινε σχετική αλληλογραφία με τους εισαγωγείς, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την KBA, ώστε να διερευνηθούν πιθανές ενέργειες για τη θεραπεία της όποιας βλάβης έχει ενδεχομένως υποστεί το δημόσιο συμφέρον. Ακόμη, πρόσθεσε πως το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών έχει προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για όλες εκείνες τις περιπτώσεις, για τις οποίες θα προκύψουν στοιχεία παραβίασης της νομοθεσίας για την έκδοση εγκρίσεων τύπου ενώ, δήλωσε πως έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία ανάκλησης των οχημάτων και συμμόρφωσής τους με τις προδιαγραφές των αντιστοίχων εγκρίσεων τύπου, όπως αυτή πραγματοποιείται παράλληλα και σε όλα τα κράτη-μέλη. Για την προστασία των καταναλωτών δήλωσε οτι κάθε θιγόμενος καταναλωτής μπορεί να προσφύγει νομικά για να προστατέψει τα συμφέροντα του ενώ γνωστοποίησε την προώθηση διάταξης νόμου, με την οποία καθιερώνονται συγκεκριμένες αυστηρές κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβίασης της νομοθεσίας για την έγκριση τύπου.

Ο Βουλευτής Δημήτριος Κ. Καμμένος κλείνοντας επανέλαβε την ανάγκη αποζημίωσης των Ευρωπαίων και δη των Ελλήνων καταναλωτών που εξαπατήθηκαν νομίζοντας πως προβαίνουν στην αγορά ενός αυτοκινήτου φιλικού προς το περιβάλλον και τόνισε πως η χώρα μας θα πρέπει να κινηθεί μόνη της για να βρεθεί το στοιχείο της εξαπάτησης, το οποίο είναι απάτη κατά του καταναλωτή και συνιστά κακουργηματική πράξη. Τέλος, χαιρέτισε την απόφαση για τη δημιουργία νόμου που προβλέπει τη σύσταση νέου φορέα είσπραξης προστίμων.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ K. ΚΑΜΜΕΝΟΣ

Βουλευτής Β’ Πειραιά

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ναρκωτικα στα Νοτια
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ναρκωτικα στα Νοτια
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ