2016-07-09 13:59:06
Φωτογραφία για «Συνδρομητικό ραδιόφωνο» δημιουργεί η Amazon
Αν και στην Ελλάδα η υπηρεσία δεν είναι και τόσο διαδεδομένη σε αγορές όπως η Αμερική και η Ευρώπη, τα podcast, δηλαδή τα ηχητικά αρχεία on demand έχουν βρει πιστούς ακολούθους τα τελευταία χρόνια. Μέχρι σήμερα υπήρχαν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες podcasts τα οποία μπορούσε να εντοπίσει κανείς στην αντίστοιχη εφαρμογή της Apple. Το καθένα δε από αυτά κόστιζε ακριβώς το ίδιο: τίποτα! Από σήμερα, βέβαια, οι φανατικοί των ηχητικών εκπομπών μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια πολύ μικρότερη λίστα με podcast τα οποία θα πληρώνουν λίγα δολάρια το μήνα από την Audible, την υπηρεσία podcast της Amazon.

H Audible στοιχηματίζει ότι οι μανιώδεις λάτρεις των podcast θα δεχτούν να πληρώσουν 4,95 δολάρια ανά μήνα για τα διάφορα «κανάλια» όπου θα περιλαμβάνουν αποκλειστικές συλλογές αρχείων ήχου με θεατρικές παραστάσεις και κωμωδίες ή και συγγράμματα. Η εγγραφή στην υπηρεσία όπως διευκρινίζεται θα είναι δωρεάν για τα μέλη της Audible.


Παρόλο που η Apple έχει εδώ ακι χρόνια δεσπόζουσα θέση στο podcasting, οι άλλες μεγάλες εταιρείες του χώρου όπως οι Amazon, Google, και Spotify κάνουν τα πρώτα τους δειλά βήματα στην συγκεκριμένη βιομηχανία.

AdTech Ad

Η προσπάθεια της Amazon δεν είναι η πρώτη και φιλοδοξεί παρόλα αυτά να αποκτήσει ηγετική θέση και να γίνει τόσο παραγωγός όσο και διανομέας του ηχητικού υλικού. Στόχος της εταιρείας είναι να κάνει με τα ηχητικά αρχεία ότι πρακτικά έκανε και με το Prime Video», δήλωσε ο Nick Quah, που γράφει το ενημερωτικό δελτίο Hot Pod με τα καλύτερα podcast που κυκλοφορούν.

Και μπορεί η Audible να μοιάζει μικρή αλλά σχεδιάζει να επεκταθεί γρήγορα. Στο λανσάρισμά της τα κανάλια της θα περιλαμβάνουν μια συλλογή από σκετσάκια για τους αμερικανούς προέδρους, ένα κωμικό σόου με πρωταγωνιστή τον Eugene Mirman, και μια οκτώ επεισοδίων επιστημονική και πολιτιστική εξέταση των ανθρώπινων μαστών, ενώ έχει άλλες 40 παραγωγές στα σκαριά.

Ο Eric Nuzum, αντιπρόεδρος ανάπτυξης περιεχομένου της Audible, περιέγραψε την ιδέα ως την καλύτερη απάντηση στις αμέτρητες επιλογές που έχουν οι ακροατές σε άλλου είδους πλατφόρμες, τόσες πολλές που εύκολα μπορούν να τους αποπροσανατολίσουν.

Μάλιστα σχολιάζοντας την πλατφόρμα της ανταγωνίστριας Apple, αναφέρει πως έχει τέτοιο όγκο περιεχομένου που κανένας ακροατής δεν προλαβαίνει να ακούσει ενώ η έλλειψη χρήσιμων εργαλείων ταξινόμησης ή αναζήτησης δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. «Έχω ακούσει πελάτες να αναφέρονται στο podcasting χαρακτηρίζοντάς το ως υπαίθρια λαϊκή αγορά όπου μπορεί να εντοπίσει κανείς εκτός από θησαυρούς και πολλά σκουπίδια» συμπληρώνει. «Θα πρέπει να βρεις τη διάθεση να τα ταξινομήσεις  απορρίπτοντας πολλά σκουπίδια ώστε να ανακαλύψεις κάποιον θησαυρό. Πρέπει να μπεις δηλαδή στη διαδικασία της διαλογής, στην οποία οι ακροατές δεν θέλουν συχνά να μπαίνουν.».

Το Podcasting υπάρχει εδώ και χρόνια, εξακολουθεί όμως να χαρακτηρίζεται ως εκκολαπτόμενη βιομηχανία. Αν η συνδρομητική υπηρεσία της Audible αποδειχτεί επιτυχημένη θα δείξει ότι υπάρχει μια ρεαλιστική εναλλακτική λύση στο μέχρι πρότινος επιτυχημένο μοντέλο της Apple, το οποίο εισέπραττε αποκλειστικά μέσω των διαφημίσεων.

Σύμφωνα με την Edison Research σχεδόν το ένα τρίτο των Αμερικανών δεν έχουν ακούσει στη ζωή τους ούτε ένα podcast. Οι φανατικοί ακροατές όμως αποδεικνύονται πλουσιότεροι και πιο μορφωμένοι από τον γενικό πληθυσμό,και επιλέγουν πληθώρα εκπομπών.

Τα δημογραφικά στοιχεία και το προφίλ των ακροατών, έτσι όπως περιγράφονται από την έρευνα, ανταποκρίνονται καλύτερα στους στόχους της Amazon αφού θα μπορούν να πληρώσουν συνδρομή αν συνοδεύεται από ένα αξιόλογο περιεχόμενο.

Βέβαια πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως δεν θα υπάρξει ποτέ η Netflix του podcasting. Ο Andy Bowers, επικεφαλής περιεχομένου του Δικτύου Panoply Slate, δήλωσε ότι ο καλύτερος δυνατός τρόπος για να λειτουργήσει ένα συνδρομητικό μοντέλο θα ήταν να προσφέρει τα πιο δημοφιλή podcasts που κυκλοφορούν σήμερα.  «Έχω την αίσθηση πως η συνδρομητική έκδοση αυτή, δεν ήρθε για να μείνει» συμπληρώνει.

Η Audible βέβαια δεν είναι η μόνη που επεκτείνεται στον τομέα των podcasts. Μια χούφτα από άλλες υπηρεσίες έχουν αρχίσει να πειραματίζονται με τα ηχητικά αρχεία Η Αcast, ένα app για podcast νωρίτερα φέτος ξεκίνησε να χρεώνει για συγκεκριμένα ηχητικά αρχεία. Η Midroll Media αντιστοίχως χρεώνει  4,99 δολάρια το μήνα για μια υπηρεσία που ονομάζεται Howl, η οποία προσφέρει πρόσβαση σε δημοφιλή podcasts όπως το διάσημο WTF με τον Marc Maron.

Η Audible όμως δεν συγκρίνει τον εαυτό της με άλλες συνδρομητικές υπηρεσίες podcast. Δεν θα χρησιμοποιήσει ούτε καν τη λέξη «podcast» για να περιγράψει την υπηρεσία. Αντ’ αυτού τα χαρακτηρίζει ως σύντομα ηχητικά αρχεία. Όπως δήλωσε ο Manolo Espinosa, πρώην αντιπρόεδρος της SoundCloud που συνέβαλε στην διάδοση του podcasting, η Audible έχει την δυνατότητα να επιτύχει και όλοι περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί.

Η Amazon έχει εκδηλώσει μεγάλο ενθουσιασμό για το podcasting σε αντίθεση με την Apple που κυριαρχεί για χρόναι στη βιομηχανία. Επιπλέον, η ίδια έχει άπειρες πηγές ενημέρωσης που καταγράφουν την αντίδραση των καταναλωτών σε κάθε είδους media. Το πείραμα θα δείξει αν έχει και την υπομονή να «μπει μέσα» για κάποια χρόνια μέχρι να καταφέρει να μετατρέψει το όνειρό της σε πραγματικότητα.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ