2016-07-11 17:23:32
Φωτογραφία για Μύθοι και αλήθειες για τα αποσμητικά
Τα αποσμητικά προϊόντα έχουν κατηγορηθεί όσο λίγα καλλυντικά για την “επικίνδυνη” δράση τους  

Μολονότι οι αποδείξεις στηρίζονται συνήθως σε κάποιες αόριστες έρευνες, η κινδυνολογία που αναπτύσσεται -συνήθως μέσω διαδικτύου-προκαλεί δικαιολογημένη ανησυχία. Ας δούμε λοιπόν τι ισχύει στην πραγματικότητα.

Μύθος: Τα αντιιδρωτικά (antiperspirants) «παγιδεύουν» τις τοξίνες στον οργανισμό.

Αλήθεια: Το 95% των τοξινών αποβάλλεται από τον οργανισμό μέσω του ήπατος και των νεφρών. Ο ιδρώτας αποτελεί δευτερεύον δίκτυο αποβολής τοξινών. Ο κύριος ρόλος του είναι να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος . Από την άλλη, οι ιδρωτοποιοί αδένες της μασχάλης δεν ξεπερνούν το 1% από τα 2,5 εκατομμύρια αδένων που βρίσκονται σε όλο το σώμα. Απλώς στην περιοχή αυτή ο ιδρώτας γίνεται αντιληπτός γιατί δεν μπορεί να εξατμιστεί εύκολα.

Μύθος: Τα αποσμητικά και τα αντιιδρωτικά προκαλούν καρκίνο του μαστού.


Αλήθεια: Το Αμερικανικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο έχει δηλώσει κατηγορηματικά από το 2002 ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα αντιιδρωτικά προκαλούν καρκίνο από τη συσσώρευση επικίνδυνων ουσιών και τοξινών στον ιστό του μαστού. Παρόλα αυτά, οι περισσότερες μάρκες απέσυραν προληπτικά τα «ύποπτα» parabens από τη σύνθεση των προϊόντων τους.

Μύθος: Τα αντιιδρωτικά προκαλούν τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Αλήθεια: Σύμφωνα με μελέτες, ανιχνεύθηκαν άλατα αλουμινίου (ένα από τα πιο συνηθισμένα συστατικά των αντι-ιδρωτικών) στον εγκέφαλο ασθενών με Αλτσχάιμερ, η παρουσία τους ωστόσο δεν συνδέθηκε με τα αίτια εμφάνισης της νόσου. Και στην περίπτωση αυτή αρκετές εταιρίες απέσυραν προληπτικά τα άλατα αλουμινίου από τις συνθέσεις των προϊόντων τους. Στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο BfR της Γερμανίας ζήτησε να μπουν όρια στη χρήση αλάτων αλουμινίου από τα αντιιδρωτικά και συνιστά τη χρήση απλών αποσμητικών μετά το ξύρισμα ή όταν υπάρχει ερεθισμός της επιδερμίδας.

Οι ιδρωτοποιοί αδένες της μασχάλης δεν ξεπερνούν το 1% από τα 2,5 εκατομμύρια αδένων που βρίσκονται σε όλο το σώμα.

Tip: Οι γιατροί συστήνουν στις γυναίκες τη μέρα που θα κάνουν μαστογραφία να μην χρησιμοποιήσουν αντιιδρωτικό ή αποσμητικό γιατί υπάρχει κίνδυνος τα συστατικά τους που μένουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας, να διαβαστούν κατά λάθος από τις ακτίνες Χ ως ανωμαλία ή βλάβη του μαστού.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ