2016-07-12 13:32:10
Φωτογραφία για Για πρώτη φορά στην ιστορία επιστήμονες επανέφεραν μερικώς την όραση σε τυφλά ποντίκια!
Για πρώτη φορά στην ιστορία επιστήμονες πέτυχαν να προκαλέσουν την τεχνητή αναγέννηση των “καλωδίων” του οπτικού νεύρου, που εκτείνονται από το τυφλό μάτι στον εγκέφαλο, επιτρέποντας στα πειραματόζωα -ποντίκια να ανακτήσουν την όρασή τους.

Πριν το νέο επιστημονικό επίτευγμα ένας τραυματισμός ή μια προοδευτική πάθηση των ματιών, όπως το γλαύκωμα, μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη στον αμφιβληστροειδή, στερώντας την όραση από το άτομο χωρίς καμία ελπίδα αποκατάστασης. Τώρα τα δεδομένα αλλάζουν.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, περισσότερο από το ένα τρίτο του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι αφιερωμένο στην επεξεργασία των οπτικών πληροφοριών. Πάνω από 24 περιοχές του εγκεφάλου λαμβάνουν απευθείας σήματα από τα γαγγλιακά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς. Όταν αυτά τα κύτταρα αποσυνδέονται είναι σαν κάποιος να τραβάει το βύσμα από την οθόνη.


Για τις ανάγκες της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience, οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις ποντικιών με κατεστραμμένο το οπτικό νεύρο και τα χώρισαν σε τρεις ομάδες. Στην πρώτη, τους έκαναν μια αγωγή με υψηλής αντίθεσης οπτικά ερεθίσματα. Στην δεύτερη εφάρμοσαν βιοχημικές μεθόδους επανενεργοποίησης του αμφιβληστροειδούς. Στην τρίτη ομάδα, τους εφάρμοσαν και τις δύο μεθόδους.

Διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια στις δύο πρώτες ομάδες είχαν μέτρια αναγέννηση των νευραξόνων, ενώ εκείνα στην τρίτη ομάδα είχαν ακόμη μεγαλύτερη θετική ανταπόκριση στην θεραπεία. Οι επιστήμονες εξεπλάγησαν όταν αντιλήφθηκαν ότι αυτή η αναγέννηση στους νευράξονες, γινόταν στα ενδεδειγμένα σημεία στον εγκέφαλο. Αυτό επέτρεψε στα ποντίκια να έχουν συνεργασία τα μάτια και ο εγκέφαλος.

Μέσα από εξειδικευμένα πειράματα για τα ποντίκια, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εν μέρει είχαν ανακτήσει την όρασή τους. Διευκρίνισαν, ωστόσο, ότι σε τεστ που απαιτούσαν πιο λεπτομερή όραση, τα ποντίκια δεν ανταποκρίθηκαν.

Σε κάθε περίπτωση πάντως πρόκειται για επανάσταση στα ιατρικά χρονικά και γεμίζουν ελπίδες χιλιάδες συνάνθρωποί μας με προβλήματα όρασης.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ