2016-07-14 04:46:06
Φωτογραφία για Λαφαζάνης: Η Ελλάδα οδεύει ολοταχώς στο Grexit
Ο Παναγ. Λαφαζάνης Γραμματέας του Π.Σ. της ΛΑ.Ε. έδωσε συνέντευξη στην ιστοσελίδα “Liberal” και στους Βασ. Γεώργα και Γιώργο Φυντικίδή.

        Ο Παναγ. Λαφαζάνης αναφερόμενος στο “σχέδιο Βαρουφάκη – Γκαλμπραίηθ” τόνισε:

        “Όχι δεν υπήρχε κανένα τέτοιο πλάνο, είτε PlanB, είτε Plan Γ, είτε PlanX. Γενικώς δεν υπήρχε σχέδιο από την κυβέρνηση τότε. Σχέδιο για τίποτα. Εδώ δεν υπήρχε σχέδιο για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Είχαμε ένα ξεχείλωμα των διαπραγματεύσεων το οποίο είχε πάρα πολύ δυσμενείς και αρνητικές παρενέργειες για τη χώρα.

        Βεβαίως καταλαβαίνω ότι ο Τσίπρας και οι περί αυτών είχαν μια μεγάλη αμηχανία για το τι θα γίνει, τι θα κάνουν. Είχαν μια αμηχανία στο να πάρουν αποφάσεις προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, αλλά αυτή η αμηχανία δεν είναι σχέδιο, ούτε σχέδιο είναι να πηγαίνεις τις διαπραγματεύσεις από μέρα σε μέρα, να μην ξέρεις τι πρέπει να κάνεις την επόμενη εβδομάδα, να μην έχεις μπροστά σου και να εκτιμάς όλες τις δυνατότητες και με βάση τις παραμέτρους αυτές να κάνεις τα επόμενα βήματα. Τίποτα από όλα αυτά δεν υπήρχε.


        Για να συνεννοηθούμε. Ο κ. Βαρουφάκης είναι θιασώτης του ευρώ. Είναι προσηλωμένος στο ευρώ. Έκανε εκστρατεία από την Ελλάδα, αφού την «έσωσε» από το Grexit, να σώσει και τη Βρετανία από το Brexit. Είχε παρουσία έντονη στη Βρετανία. Εδώ είχε έρθει ο Τάρεκ Αλί ο διεθνούς φήμης αρθρογράφος-συγγραφέας και αγωνιστής της αριστεράς, και το πρώτο πράγμα που έκανε είναι να στηλιτεύσει το ρόλο του Βαρουφάκη στη Βρετανία για το Bremain με καυστικότατα σχόλια. Ο Γιάνης Βαρουφάκης το τελευταίο πράγμα που μπορούσε να διανοηθεί είναι να κάνει ένα σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Δεν το πίστευε, δεν το ήθελε, πολλώ δε μάλλον ο Αλέξης Τσίπρας. Το αντίθετο λέγανε. Ειδικά ο Τσίπρας την έξοδο από την ευρωζώνη πάντοτε την εμφάνιζε ως επικίνδυνη για τη χώρα και ως καταστροφή”.

ΑΔΙΕΞΟΔΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

        Στη συνέχεια ο Παν. Λαφαζάνης, αναφερόμενος στη δική του θέση τόνισε:

        “Εγώ επέμενα ότι θα έπρεπε να υπάρχει σχέδιο για τις διαπραγματεύσεις. Έλεγα συνεχώς ότι αυτή η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης ισοδυναμεί με ένα αδιέξοδο διαπραγματευτικό τουρισμό του οικονομικού επιτελείου και ξεσηκώνονταν θύελλα αντιδράσεων στις συνεδριάσεις. Τους έλεγα ότι αυτή η παράταση των διαπραγματεύσεων δεν έχει κανέναν όφελος για τη χώρα επομένως θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις και να σκεφτούμε τι θέλουμε. Ότι αν περιμένουμε ότι θα αλλάξει στάση ο Σόιμπλε και το ευρωπαϊκό κατεστημένο και το ΔΝΤ, από τακτικές κινήσεις κάνουμε μεγάλο λάθος. Κι όσο παρατείνουμε την κατάσταση τόσο θα χειροτερεύει σε βάρος μας η διαπραγματευτική μας θέση. Επομένως χρειάζονταν γρήγορα αποφάσεις.

        Και εκεί έθετα από την πρώτη στιγμή την ανάγκη να μπει στο τραπέζι ένα σχέδιο εξόδου από την ευρωζώνη ως βιώσιμη εναλλακτική λύση για τη χώρα και ότι αν δεν μπορούσαν οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν σε μια συμφωνία η οποία να ήταν συμβατή με τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης να λέγαμε καθαρά στους δανειστές ότι εμείς θα επιλέγαμε την έξοδο από την ευρωζώνη για να στηρίξουμε την οικονομία και την προοπτική της χώρας και ότι αυτή η έξοδος δεν είναι ούτε καταστροφή ούτε εφιάλτης. Είναι μια βιώσιμη λύση με θετική προοπτική για τη χώρα. Δυστυχώς όποτε εγώ μίλαγα για σχέδιο Β, για εναλλακτική λύση, για έξοδο από την ευρωζώνη, έβλεπα να σκορπίζεται ο πανικός γύρω μου”.

Η ΧΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

        Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ο Παν. Λαφαζάνης υπογράμμισε:

        “Στο Grexit θα πάμε ανεξαρτήτως της βούλησης της Ελλάδας και της πολιτικής της τάξης. Η χώρα πηγαίνει ολοταχώς προς το Grexit γιατί δεν μπορεί να κρατηθεί μέσα στην ευρωζώνη, διότι η οικονομική κατάσταση θα επιδεινώνεται, και επομένως θα οδηγηθούμε και σε άτακτη πτώχευση, όσο και σε ασύντακτη έξοδο από την ευρωζώνη. Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να αντεπεξέλθει και να σταθεί η Ελλάδα μέσα στον χώρο της ευρωζώνης. Το δυστύχημα ωστόσο είναι ότι πάμε σε ασύντακτη έξοδο από την ευρωζώνη και σε ασύντακτη χρεοκοπία αφού πρώτα θα έχουμε καταληστευτεί ως χώρα και εξαθλιωθεί ως λαός. Πρέπει να προλάβουμε και να μην πάμε σε έξοδο υπό τέτοιες φρικτές καταστάσεις, παρά να κάνουμε τώρα την επιλογή, με σχέδιο, οργάνωση, και ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα που θα χειριστεί το δίδυμο πρόβλημα του χρέους, δημόσιο και ιδιωτικό. Αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζεται μόνο με μεγάλες ρήξεις, ενώ θα πρέπει να πάμε και στην εθνικοποίηση των τραπεζών. Δηλαδή έξοδος από την ευρωζώνη, μαζί με διαγραφή δημοσίου χρέους, σεισάχθεια για τα ιδιωτικά χρέη των κοινωνικά αδύνατων, και εθνικοποίηση των τραπεζών με ένα πακέτο αναπτυξιακών μέτρων που θα βάλουν την Ελλάδα σε άλλη τροχιά. Είναι τολμηρά και αποφασιστικά μέτρα, ωστόσο δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

        Η Ελλάδα δεν έχει παραγωγή μέσα στο ευρώ. Αποσυντίθεται παραγωγικά. Αν συνεχίσουμε να είμαστε στο ευρώ η παραγωγική αποσύνθεση θα είναι καθολική. Επομένως για αν αντιμετωπίσουμε ακριβώς αυτό το πρόβλημα που γεννιέται από την παρουσία της Ελλάδας μέσα στην ευρωζώνη θέλουμε να πάμε στο εθνικό νόμισμα. Όσο παραμένουμε στο ευρώ η παραγωγική αποδιάρθρωση θα κλιμακώνεται.

        Επίσης πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η Ελλάδα πλέον, λόγω και της πίεσης των τελευταίων μνημονιακών χρόνων, έχει τελικά θετικό ισοσύγιο πληρωμών. Δηλαδή αυτά τα οποία πληρώνουμε για τις εισαγωγές, οι οποίες έχουν μειωθεί δραστικά λόγω της μείωσης της κατανάλωσης, μπορούμε να τα ισοφαρίζουμε από τις δικές μας εξαγωγές, το τουριστικό συνάλλαγμα, που πάει σχετικά καλά και θα πάει καλύτερα εκτός ευρώ, και τα εμβάσματα από το εξωτερικό που παραμένουν σε ένα αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι τώρα δεν δανειζόμαστε για να καλύψουμε ανάγκες του εξωτερικού ισοζυγίου πληρωμών, και αύριο με εθνικό νόμισμα θα μπορεί η χώρα να καλύπτει όλες τις εισαγωγές που κάνουμε σήμερα, ακόμη και τις εισαγωγές ειδών πολυτελείας που για το 97% του ελληνικού λαού δεν είναι αναγκαίες. Επομένως ας μην τρομοκρατούνε τον κόσμο. Δεν θα έχει ειδικό πρόβλημα η χώρα με το εθνικό νόμισμα”.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ, ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ

        Σε άλλο σημείο ο Παν. Λαφαζάνης αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο τόνισε:

        “Ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει και ως συνήθως όταν μια κυβέρνηση και ένα κυβερνητικό κόμμα καταρρέουν, αναζητούν σωσίβιο στον εκλογικό νόμο. Βεβαίως καμία κυβέρνηση και κανένα κόμμα δεν το έσωσε ποτέ ο εκλογικός νόμος. Αλλά αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση αναζητά καινούριο εκλογικό νόμο, τον οποίο βαφτίζει απλή αναλογική. Όταν ετίθετο προτάσεις για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών πριν τις εκλογές του Γενάρη του 2015, ο τότε ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να ακούσει κουβέντα γι αυτό. Διότι ήταν αισιόδοξος, έβλεπε προοπτικές πρώτου κόμματος και ήθελε τις 50 έδρες για να εξασφαλίσει την κυβέρνηση. Δεν συζήταγε καθόλου τότε για κατάργηση του μπόνους. Τώρα το συζητάει γιατί ακριβώς δεν βλέπει προοπτική νίκης στις εκλογές.  Αντίθετα βλέπει να συνεχίζεται ο κατήφορος και επιχειρεί να βρει τους 200 βουλευτές προκειμένου να ψηφιστεί ένας εκλογικός νόμος που θα του δίνει τη δυνατότητα να πάρει, εφόσον το κρίνει, πρωτοβουλία για εκλογές χωρίς να παραδίδει την κυβέρνηση στη ΝΔ. Θέλει να έχει τη δυνατότητα να κάνει εκλογές και να διαμορφώσει αν είναι εφικτό ένα ευρύτερο συμμαχικό μπλοκ με δυνάμεις της Ένωσης Κεντρώων, των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού, του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να είναι και πάλι στο προσκήνιο ο ΣΥΡΙΖΑ, και αν είναι δυνατόν Πρωθυπουργός και πάλι ο Αλέξης Τσίπρας. Χωρίς το μπόνους των 50 εδρών η Ν.Δ δεν θα έχει καμία δυνατότητα να διαμορφώσει αυτοδυναμία, αν απομονωθεί από τους συμμάχους της και διαμορφωθεί ένα άλλο αντιδεξιό μπλοκ όπως προσδοκά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο τελευταίος μπορεί να θεωρεί ότι έχει ελπίδες να είναι και πάλι στα πράγματα. Αυτός, είναι ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη γνώμη μου. Αλλά δεν θα του βγει. Δεν πρόκειται να έχει προοπτική. Είναι σχέδιο επί χάρτου”.

ΤΟ ΚΚΕ ΒΟΗΘΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

        Στη συνέχεια ο Παν. Λαφαζάνης επισήμανε:

        “Μου κάνει εντύπωση το ΚΚΕ, που θα ψηφίσει στην ουσία τον εκλογικό νόμο. Ψηφίζοντας το άρθρο 4 για την κατάργηση του μπόνους, στην ουσία ψηφίζει τον εκλογικό νόμο και βοηθά την κυβέρνηση, παρότι διατηρείται το όριο του 3% ή κάτι ανάλογο, το οποίο όριο αποσκοπεί να περιορίσει  δυνάμεις μικρότερες, κυρίως της Αριστεράς”.

ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

        Σε άλλο σημείο ο Παναγ. Λαφαζάνης τόνισε:

        “Επί της ουσίας ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν έχουν διαφορές μεταξύ τους. Το πρόγραμμα τους είναι το μνημόνιο, το ΝΑΤΟ και το Ισραήλ. Εκεί συγκεντρώνεται και ταυτίζεται όλη η προγραμματική τους κατεύθυνση. Μοιάζουν ως δύο σταγόνες νερού”.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΚΑΙ ΕΕ

        Τέλος, ο Παν. Λαφαζάνης επισήμανε την ανάγκη ανατροπής της ευρωζώνης και της ΕΕ, που παρακμάζουν:

        “Τις επόμενες δεκαετίες η ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι ουραγός και των πολιτικών και κυρίως των οικονομικών εξελίξεων. Υπάρχει ένα ανέκδοτο, ότι οι δύο ήπειροι που δεν έχουν καθόλου ανάπτυξη είναι η Ανταρκτική και η Ευρώπη και θα έλεγα κυρίως η Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη να βλέπει μόνο βόρεια και δυτικά, προς τις Βρυξέλλες. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτός ο κόσμος. Πρέπει να ανοίξουμε τους ορίζοντες μας. Μετά και το Brexit οι φωνές μέσα σε κάθε χώρα-μέλος που ζητούν δημοψήφισμα για έξοδο από την ΕΕ, πολλαπλασιάζονται.

Η ευρωπαϊκή Αριστερά θα έπρεπε να είχε σηκώσει πρώτη τη σημαία της εξόδου των χωρών από την ευρωζώνη και την Ε.Ε και από αυτό τον νέο δεσποτισμό που αντιπροσωπεύουν οι τελευταίες.

Στο όνομα, ίσως, ενός «ψευτοδιεθνισμού», η ευρωπαϊκή Αριστερά, όχι όλη, αλλά σημαντικές δυνάμεις της, τάσσεται υπέρ της διατήρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιστεύει ότι θα μπορέσει να την αλλάξει από τα μέσα. Δεν αλλάζει η Ε.Ε. από τα μέσα. Το έχω πει εδώ και χρόνια, πως ούτε η Ε.Ε., ούτε η ευρωζώνη δεν βελτιώνονται, δεν μεταρρυθμίζονται θετικά, παρά μόνο ανατρέπονται.

Αυτή την ώρα πρέπει η Αριστερά σε όλη την Ευρώπη να σηκώσει τη σημαία της ανατροπής και της ευρωζώνης και της ΕΕ. Να περάσουμε σε ένα νέο ευρωπαϊκό τοπίο με ανεξάρτητα, κυρίαρχα κράτη, που θα συνεργάζονται ισότιμα, για να διαμορφώσουν μια πιο ειρηνική, ασφαλή, σταθερή αντιιμπεριαλιστική Ευρώπη. Αυτή είναι η προοπτική, τα σημερινά κατασκευάσματα δεν προσφέρουν τίποτα, ούτε στις χώρες, και κυρίως στους λαούς”.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ