2016-07-14 11:33:04
Φωτογραφία για Ξεπέρασε τα 210 εκατ. ευρώ το clawback στην εξωνοσκομειακή δαπάνη το πρώτο εξάμηνο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΦΑΡΜΑΚΟ

Healthmag.gr

Παγιώνεται η αρνητική εκτίμηση ότι το clawback για το σύνολο του 2016 θα ξεπεράσει ακόμη και τα 420 εκατ. ευρώ, με το υπουργείο υγείας να επισπεύδει τη διαδικασία για ένα ενιαιοποιημένο rebate ως αντίβαρο.

Αμείωτος παραμένει ο ρυθμός ανόδου στην υπέρβαση της εξωνοσκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς τα πρώτα στοιχεία για το κλείσιμο του εξαμήνου δείχνουν ότι το clawback με το οποίο θα επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις φτάνει έως και τα 220 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό ποσό της επιβάρυνσης, στην καλύτερη περίπτωση να υποχωρήσει στα 210 εκατ. ευρώ, καθώς στο συνολικό λογαριασμό έχει εντοπιστεί ένα «γκρίζο» ποσό της τάξης των 10 εκατ. ευρώ, το οποίο δεν μπορεί να διαφανεί το πώς προέκυψε! 

Την ίδια στιγμή, στη συγκεκριμένη επιβάρυνση περιλαμβάνεται και υπέρβαση για νοσοκομειακά φάρμακα (1Α) τα οποία διακινούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να καλύψουν τις ανάγκες των ιδιωτικών κλινικών
. Το συγκεκριμένο ποσό στο εξάμηνο φτάνει τα 15 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη δαπάνη δηλαδή φαίνεται να είναι 50% αυξημένη σε σχέση με την προβλεπόμενη. Ως εκ τούτου, στο τέλος του χρόνου ο κλάδος θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα κληθεί να καταβάλει το υπέρογκο ποσό των 640 εκατ. ευρώ, δηλαδή διπλάσιο clawback από το 2015. Αν συμπεριλάβουμε δε και το συνολικό rebate τότε η φαρμακοβιομηχανία θα κληθεί να καταβάλει στο τέλος του χρόνου περίπου 1 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας «ο προϋπολογισμός για τη δαπάνη είναι δεδομένος. Αν δεν ελέγξουμε τη δαπάνη και δε μειωθεί η τιμή στα ακριβά σκευάσματα, θα υπάρχει clawback που είναι ένας άδικος μηχανισμός. Για να το περιορίσουμε προχωράμε σε αναδιαμόρφωση και ενιαιοποίηση των rebates σε συσχέτιση με τον όγκο, δηλαδή επιβάλλουμε ένα δικαιότερο μηχανισμό εκπτώσεων επί των τιμών. Αναμένουμε μια τελική πρόταση από τον ΕΟΠΥΥ».

Σχετικά με το rebate, σε πρόσφατο συνέδριο, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρης Μπερσίμης ανέφερε ότι “Το σημαντικότερο είναι ο έλεγχος της ζήτησης ώστε οι ποσότητες να είναι αυτές που θα επιτρέπουν τον ασφαλισμένο να έχει την απαιτούμενη πρόσβαση» και συμπλήρωσε ότι «ο οργανισμός προχωρά στον ανασχεδιασμό της διαδικασίας του rebate, μέσω ενός ευρύτερου πλαισίου, που θα περιλαμβάνει τη δέσμη 7 σημείων». 

Πάντως ένα «μεγάλο άγχος» για τις φαρμακευτικές εταιρείες αποτελεί το νοσοκομειακό clawback για το οποίο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμιά συγκεκριμένη πληροφορία πέρα από την εκτίμηση των εταιρειών ότι η υπέρβαση για το πρώτο τετράμηνο ήταν κατά μέσο περί τα 16 εκατ. ευρώ το μήνα. Την ίδια στιγμή βέβαια πληροφορίες από τα νοσοκομεία κάνουν λόγο για σημαντικά χαμηλότερη υπέρβαση η οποία δεν ξεπερνούσε τα 5-6 εκατ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο με σημαντική τάση αποκλιμάκωσης το Μάιο.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ