2016-07-15 00:26:36
Φωτογραφία για ΠΕΑΛΣ: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Τα αποτελέσματα της συνάντησής μας με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Δρίτσα
Ενημερώνουμε ότι χθες 13-07-2016 πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Θοδωρή Δρίτσα Συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας κ. Γιάννης Θεοτοκάς, ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού κ. Οδυσσέας Καμπόλης και ο Νομικός Σύμβουλος κ. Δημοσθένης Μπακόπουλος.

Στην τρίωρη αυτή συνάντηση, όπως εξελίχθηκε, τέθηκε από την πλευρά μας σειρά ζητημάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και απαιτούν λύσεις ενώ παράλληλα με αναλυτικό τρόπο «θέσαμε στο τραπέζι» και ζητήματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και διαχείρισης.

Συγκεκριμένα, συζητήσαμε για τα εξής:

• Σχέδιο Νόμου

Ρωτήσαμε σε ποιο στάδιο βρίσκεται το υπό προώθηση σχέδιο νόμου «» αναφορικά με την επίλυση σημαντικών ζητημάτων των στελεχών και ποιες οι τελικές προτάσεις – άρθρα που έγιναν αποδεκτές.

Ενημερωθήκαμε ότι το σχέδιο νόμου πρόκειται να κατατεθεί στην Βουλή την επόμενη εβδομάδα, οπότε θα γίνει γνωστό το σύνολο των προτάσεων – ρυθμίσεων που θα συμπεριληφθούν σε αυτό προς ψήφιση, όμως, όπως μας είπε, η πλειοψηφία αυτών υιοθετήθηκαν και προχωρούν.


• Π.Δ. Μεταθέσεων και Οδοιπορικών

Ζητήσαμε ενημέρωση αναφορικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκονται τα σχέδια των Π.Δ. Μεταθέσεων και Οδοιπορικών. Για το Π.Δ. Μεταθέσεων ενημερωθήκαμε ότι δεν είναι ακόμη έτοιμο και λάβαμε την διαβεβαίωση ότι το προσεχές διάστημα, σύντομα όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Υπουργός, θα τεθεί υπόψη μας για την τελική διαβούλευση. Για δε το π.δ. Οδοιπορικών μας γνωστοποιήθηκε ότι θα προχωρήσει σε συνεργασία με τους συναρμόδιους Υπουργούς.

• Επαναξιολόγηση του Οργανισμού ΥΝΑΝΠ

Ρωτήσαμε αναφορικά με την πρωτοβουλία του και τονίσαμε ότι για μας αποτελούν «κόκκινη γραμμή» οι αρμοδιότητες του Σώματος και οι θέσεις του προσωπικού. Ο Υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι η επαναξιολόγηση αφορά σε κεντρική πολιτική επιλογή, δεν έχει δοθεί κατεύθυνση ή συγκεκριμένη εντολή, αναγνωρίζοντας την προσφορά του Σώματος στην συνολική λειτουργία του Οργανισμού του ΥΝΑΝΠ.

• Προσλήψεις

Ζητήσαμε ενημέρωση για την πρόοδο του υφιστάμενου διαγωνισμού των 49 Λιμενοφυλάκων μέσω ΑΣΕΠ αλλά και για την νέα προκήρυξη 273 Λιμενοφυλάκων. Ενημερωθήκαμε ότι σε ότι αφορά στην πρόσληψη των 49 είναι θέμα λίγου χρόνου (τέλη Ιουλίου) με την ανάρτηση των τελικών πινάκων από τον ΑΣΕΠ, ενώ ταυτόχρονα από τους επιλαχόντες του ίδιου διαγωνισμού θα προσληφθούν επιπλέον 44 για την άμεση περαιτέρω ενίσχυση του Λ.Σ.. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει νέα προκήρυξη για άλλα 230 άτομα.

• Ενίσχυση του Λ.Σ. σε μέσα και εξοπλισμό

Ρωτήσαμε τον κ. Υπουργό για το αν υφίσταται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ενίσχυση του Λ.Σ. σε μέσα και εξοπλισμό και σύμφωνα με την ενημέρωση που λάβαμε, το επόμενο χρονικό διάστημα, προγραμματίζεται η προμήθεια 2 πλωτών περιπολικών σκαφών άνω των 30 μέτρων συνολικού προϋπολογισμού 30.000.000€. Επίσης προγραμματίζεται η αγορά 4 πλωτών μεικτής αποστολής (περιπολικών – ασθενοφόρων) από προγράμματα του ΕΣΠΑ. Τέλος εξασφαλίστηκε μέχρι τέλος του έτους, ποσό 10.000.000€ για την προμήθεια ανταλλακτικών.

• Παιδικός σταθμός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ζητήσαμε την άμεση υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης για τον Παιδικό Σταθμό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ που καθυστερεί χωρίς προφανή λόγο. Στο ερώτημά μας για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης - προώθησής της ο Υπουργός αναγνωρίζοντας την καθυστέρηση που υπήρξε έδωσε άμεσα εντολή για την επίσπευση της διαδικασίας.

• Πάγωμα των μισθολογικών προαγωγών – Ισοδύναμα μέτρα

Ζητήσαμε ενημέρωση αναφορικά με το ζήτημα της εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων για την αποφυγή του παγώματος των μισθολογικών προαγωγών. Ο Υπουργός αναφέρθηκε στους ξεχωριστούς προϋπολογισμούς των Υπουργείων και μας διαβεβαίωσε ότι εξετάζει όλες τις δυνατές λύσεις για την εξασφάλισή τους.

• Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή – Ακτοφυλακή

Ζητήσαμε διευκρινήσεις για τις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από πλευράς του ΥΝΑΝΠ για τον Κανονισμό ίδρυσης και λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής – Ακτοφυλακής και τονίσαμε την ανάγκη τοποθέτησης στον νέο Οργανισμό στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με τεχνογνωσία και εμπειρία που μαζί με εκπροσώπους από άλλους εθνικούς φορείς που έχουν αρμοδιότητα στη φύλαξη θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων θα διασφαλίσουν τα εθνικά συμφέροντα της Χώρας μας αφού πρώτα θα έχουμε συμβάλει στον καθορισμό ενός θεσμικού πλαισίου που θα διασφαλίζει το Εθνικό Συμφέρον της Χώρας μας. Παράλληλα επισημάναμε ότι η σύσταση Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής δεν μπορεί να αντικαταστήσει το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ως εκ τούτου δεν πρέπει να ανακοπεί η όποια προσπάθεια ενίσχυσής του σε προσωπικό και μέσα., καθώς πρώτη, σταθερή, μοναδική, σίγουρη και αποτελεσματική επιλογή για την φύλαξη των θαλασσίων συνόρων πάντα θα αποτελεί ένα δυνατό Λιμενικό Σώμα, άρτια στελεχωμένο και εξοπλισμένο.

Ο Υπουργός συμφώνησε ότι το ζήτημα είναι εξέχουσας σημασίας και ότι η προσέγγιση από την πλευρά του τυγχάνει ιδιαίτερης προσοχής και σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα προκύψει σε στενή συνεργασία με το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

• Σύσταση Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στα Σώματα Ασφαλείας

Ζητήσαμε διευκρινήσεις αναφορικά με τη κοινή νομοθετική πρωτοβουλία των συναρμόδιων υπουργών Δικαιοσύνης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη για την θέσπιση ανεξάρτητου Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στα σώματα ασφαλείας (ΕΛΑΣ, Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό Σώμα) και τις φυλακές, στο πλαίσιο λειτουργίας του Συνηγόρου του Πολίτη.

Για την οποία τελική απόφαση ληφθεί, επισημάναμε την ιδιαιτερότητα του Λ.Σ. καθώς πρόκειται για ένα στρατιωτικά συντεταγμένο Σώμα που τα στελέχη του υπάγονται πειθαρχικά στον Αρχηγό τους και ποινικά στην στρατιωτική δικαιοσύνη.

Από την πλευρά του ο Υπουργός ανέφερε σχετικά ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και ότι αποτέλεσε προϊόν διαβούλευσης με το Αρχηγείο. Τόνισε δε ότι δεν πρόκειται για Αρχή Ελέγχου των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά αφορά στις καταγγελίες πολιτών που απευθύνονται στο Κράτος, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι το νομοθετικό πλαίσιο δεν αλλάζει.

• Νέο Μισθολόγιο

Ενημερώσαμε τον Υπουργό ότι για εμάς νέο μισθολόγιο σημαίνει μισθολόγιο επί τω βελτίω και πάντα υπό την αίρεση της αποκατάστασης των μισθών μας στα επίπεδα του 2012, στη βάση των δικαστικών αποφάσεων.

Ο Υπουργός από την πλευρά του υποσχέθηκε ότι σε συνεργασία με τους συναρμόδιους Υπουργούς θα επιδιώξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Δημήτριος ΣΑΪΤΑΚΗΣ 

Ο Γενικός Γραμματέας

Σπυρίδων ΠΑΣΣΑΚΟΣ
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ