2016-07-15 01:39:24
Φωτογραφία για Τι είπαν φαρμακοβιομηχανία-υπουργείο Υγείας για τα φάρμακα! Όλο το παρασκήνιο
Πέμπτη 14 Ιούλιος 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Στο τραπέζι του διαλόγου έκατσαν φαρμακοβιομηχανίες (ΣΦΕΕ-ΠΕΦ) και υπουργείο Υγείας με αφορμή τις αλλαγές που έρχονται στα φάρμακα.

Στο ίδιο τραπέζι με καλή διάθεση για πρώτη φορά και από τις δύο πλευρές, έκατσαν για πρώτη φορά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και εκπρόσωποι των πολυεθνικών εταιρειών (ΣΦΕΕ) όσο και των ελληνικών (ΠΕΦ).

Σε μια πολύωρη συζήτηση το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, παρουσία του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη και τουΑντιπροέδρου του ΕΟΦ Ηλία Γιαννόγλου, εξέθεσαν στον κλάδο τις προθέσεις της κυβέρνησης να αλλάξει άμεσα τη φαρμακευτική πολιτική.

Έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν πως ο υπουργός Υγείας εξέφρασε τη διάθεση της κυβέρνησης να συνεργασθεί με τον κλάδο ώστε να επιτευχθείεξορθολογισμός των δαπανών στο φάρμακο αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει καλύτερη κάλυψη για τους Έλληνες ασθενείς.


Στόχος βέβαια σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr είναι να μειωθεί ο όγκος των φαρμάκων που σήμερα συνταγογραφούνται, να αλλάξει το μοντέλο αποζημίωσης και τιμολόγησης των φαρμάκων αλλά και να μειωθεί η υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων από την φαρμακοβιομηχανία όταν ξεπερνιέται ο προϋπολογισμός (claw back). Διαβάστε ΕΔΩ τι προθέσεις υπάρχουν για αλλαγές στην αποζημίωση στα φάρμακα με βάση τις εισηγήσεις που γίνονται στο υπουργείο Υγείας: «Αλλάζει ο τρόπος αποζημίωσης φαρμάκων! Όλες οι πληροφορίες»

Μέχρι στιγμής το claw back διαμορφώνεται στα 400 εκατ. Ευρώ που θα πρέπει να επιστρέψει η φαρμακοβιομηχανία. Στα 200 εκατ. φθάνει το rebate οι εκπτώσεις δηλαδή ενώ αν συνυπολογίσει κανείς και περίπου 50 με 60 εκατ. Ευρώ από ένα σύστημα γνωστό και ως «50-50», τότε αντιλαμβάνεται ότι η δαπάνη κινείται ανεξέλεγκτα.

Και όλα αυτά χωρίς βέβαια να συνυπολογισθεί το νοσοκομειακό claw back που ενσωματώθηκε στο σύστημα για πρώτη φορά και φθάνει τα 180 εκατ.Ευρώ.

Πάντως έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr τονίζουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα προχωρήσει άμεσα στις όποιες αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική, δεδομένου ότι ο τομέας της Υγείας αποτελεί πια προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως με εντολή του Μεγάρου Μαξίμου η Υγεία περνά πια σε πρώτο πλάνο καθώς σκοπός είναι να δοθεί μια τόνωση στην ελληνική κοινωνία προκειμένου να αλλάξει το κλίμα δυσαρέσκειας που επικρατεί από τα μέτρα που λαμβάνονται.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε επιταχύνονται οι διαδικασίες ώστε να ολοκληρωθεί η δωρεάν παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ανασφάλιστους. Ενδεικτικά από την 1η Αυγούστου θα μπορούν να παίρνουν δωρεάν τα φάρμακά τους. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Δωρεάν από 1η Αυγούστου τα φάρμακα για άπορους και ανασφάλιστους από τα φαρμακεία της γειτονιάς!»

Η προτεραιότητα που θα πρέπει να δοθεί στον τομέα της Υγείας έχει αποφασισθεί άλλωστε εδώ και καιρό. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφέρουν πληροφορίες τουHealthReport.gr έχει δώσει εντολή στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των όποιων αλλαγών.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ