2016-07-16 11:19:08
Φωτογραφία για 50 χρόνια μετά, το «Star Trek» πηγαίνει ακόμη σε μέρη που κανείς άνθρωπος δεν έχει επισκεφθεί [photos]
Η πρώτη τηλεοπτική σειρά «Star Trek» κράτησε μόνο τρεις κύκλους, αλλά κατάφερε να επηρεάσει την επιστημονική φαντασία με έναν τρόπο που δεν θα μπορούσε να φανταστεί κανείς μισό ακριβώς αιώνα πίσω.

Ηταν Μάρτιος του 1964, όταν ο σεναριογράφος και παραγωγός Τζιν Ροντενμπέρι, έγραψε ένα πρώτο δείγμα σεναρίου για μια τηλεοπτική σειρά με τον τίτλο «Star Trek», η οποία διαδραματιζόταν τον 23ο αιώνα με κεντρικούς ήρωες το πλήρωμα ενός διαστημοπλοίου που είχε ως αποστολή του να εξερευνήσει ένα κομμάτι του γαλαξία. Μεγάλος θαυμαστής της επιστημονικής φαντασίας, ο Ροντενμπέρι άντλησε, όπως είχε δηλωσει ο ίδιος, υλικό από τις σειρές περιπετειών του A.E. Βαν Βογκτ («Space Beagle»), Ερικ Φρανκ Ράσελ («Marathon») και Σ.Σ. Φορεστερ (ιστορίες με κεντρικό ήρωα τον Οράτιο Χορνμπλάουερ), από το φιλμ «Forbidden Planet» του 1956, αλλά και γενικότερα από την πρωτοφανή άνθιση της επιστημονικής φαντασίας σε λογοτεχνία, σινεμά και τηλεόραση σε ολόκληρη την ψυχροπολεμική δεκαετία του '50.


Ενα μήνα μετά, ο Ροντενμπέρι παρουσίασε το δείγμα σεναρίου στην εταιρεία Desilu Productions, ο υπεύθυνος της οποίας, Χερμπ Σόλοου πίστεψε στο πρότζεκτ και υπέγραψε ένα τριετές συμβόλαιο με τον Ροντενμπέρι. Οι δυο άντρες προσπάθησαν να πουλήσουν τον πιλότο και που γυρίστηκε στα τέλη της χρονιάς στο CBS, αλλά στο δίκτυο ετοίμαζαν ήδη μια παρόμοια σειρά (το «Lost in Space»). Την τελική απάντηση έδωσε το NBC που από τη μία μίσησε τον πιλότο που είχε γυριστεί, αλλά ζήτησε ένα δεύτερο πιλότο με τον οποίο ενθουσιάστηκε δίνοντας το πράσινο φως για τον προγραμματισμό της σειράς το φθινόπωρο του 1966.

Ο τίτλος του πιλότου ήταν «Where No Man Has Gone Before» και εκεί συστήθηκαν οι περισσότεροι από τους διάσημους ήρωες του «Star Trek», το οποίο ωστόσο κινδύνεψε ακόμη μια φορά να μην βγει ποτέ στον αέρα, όταν πριν την προβολή του πρώτου επεισοδίου το Φεβρουάριο του 1966, ο Σόλοου της Desilu Productions έπρεπε να πείσει την Λουσίλ Μπολ - που ουσιαστικά είχε ιδρύσει την εταιρία με την επιτυχία του «I Love Lucy» - να διατηρήσουν και τα δύο μεγάλα σόου που είχαν αναλάβει, το «Mission Impossible» και το «Star Trek», παρά τις τεράστια βάρη που έμοιαζαν να μην μπορούσαν να σηκώσουν.

Κανείς δεν θα μπορούσε να υποθέσει την τύχη της μυθολογίας του «Star Trek», αν τόσο το NBC όσο και η εταιρεία παραγωγής του είχε στηρίξει τη βιωσιμότητά του στις κριτικές και στην τηλεθέαση. Χαρακτηριστικά, το Variety είχε γράψει μετά την προβολή του πρώτου επεισοδίου («The Man Trap») στις 8 Σεπτεμβρίου του 1966 πως η σειρά δεν θα έχει μέλλον και πως είναι «μια απίστευτη και τρομακτικό χάος φτιαγμένο από μπερδέματα και πολυπλοκότητες», ενώ καθώς τα επεισόδια πλήθαιναν η τηλεθέαση όλο και έπεφτε, φέρνοντας τη σειρά περίπου στη μέση της λίστας με τα πιο πετυχημένα προγράμματα που στην εποχή τους ήταν 94 τον αριθμό.

Το δίκτυο εμπιστεύτηκε τις ποιοτικές μετρήσεις που άρχισαν ακριβώς τότε να μπαίνουν στο παιχνίδι της τηλεθέασης, παραγγέλνοντας ακόμη 10 επεισόδια για την πρώτη περίοδο της σειράς και μια ολόκληρη δεύτερη περίοδο για το 1967. Και κάπως έτσι, σε ένα σύνολο 29 επεισοδίων που τελικά «χώρεσε» ο πρώτος κύκλος του «Star Trek», ο κόσμος μπόρεσε να μάθει (και να ταυτιστεί) με τους σημαντικότερους από τους πρωταγωνιστές της μυθολογίας του: τον Κάπτεν Κερκ (Γουίλιαμ Σάτνερ), τον Δρ. Σποκ (Λέοναρντ Νιμόι), τον γιατρό ΜακΚόι (ΝτεΦόρεστ Κέλι), τον πηδαλιούχο Χικάρου Σούλου (Τζορτζ Τακέι), την αξιωματικό επικοινωνιών Νιότα Ουχούρα (Νισέλ Νίκολς) και τον Σκοτζέζο μηχανικό (Τζέιμς Ντούχαν).

O Γουίλιαμ Σάτνερ, ο Λέοναρντ Νιμόι και ο ΝτεΦόρεστ Κέλι - οι τρεις βασικοί πρωταγωνιστές της σειράς

Ολο το καστ της αυθεντικής σειράς «Star Trek»

Πρωτοπόρο για την εποχή του, κυρίως για το γεγονός πώς, όπως υποσχόταν και στην εισαγωγή του πήγε σε μέρη που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί, το «Star Trek» κατάφερε να πάρει ακόμη ένα κύκλο - τον τρίτο και τελευταίο - κυρίως λόγω της επιμονής του ΝΒC που δεν ήθελε να αποχωριστεί το ανεπτυγμένο μαθησιακά και κοινωνικά κοινό που τελικά αποδείχθηκε ότι παρακολουθούσε φανατικά τη σειρά (γιατροί, ακαδημαϊκοί, επιστήμονες κ.ά.), δημιουργώντας τις βάσεις για μια... υπό συνθήκες μανία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν στα τέλη του 1967, η σειρά ήταν στα πρόθυρα του κοψίματος, ο Ροντενμπέρι οργάνωσε μια αυτοσχέδια καμπάνια, ζητώντας από φίλους της σειράς να στείλουν γράμματα στο NBC ζητώντας του να μη σταματήσει τη σειρά. Μεταξύ του Δεκεμβρίου του 1967 και του Μαρτίου του 1968, το κανάλι έλαβε 116.000 γράμματα, ενώ διοργανώθηκαν και διαμαρτυρίες έξω από το κανάλι και σε διάφορα μέρη της Αμερικής υποστηρίζοντας τη σειρά. Το κανάλι ανανέωσε τη σειρά για μια τρίτη σεζόν με δημόσια δήλωσή του στην τηλεόραση με σκοπό να σταματήσει το ρυθμό των γραμμάτων διαμαρτυρίας, αλλά το αποτέλεσμα ήταν πως οι φανατικοί θαυμαστές του «Star Trek» συνέχισαν να γράφουν στο δίκτυο στέλνοντας αυτή τη φορά τα ευχαριστώ τους.

Σκηνές από τα γυρίσματα της σειράς

Μετά από 79 επεισόδια, το τελευταίο επεισόδιο του «Star Trek» γυρίστηκε τον Ιανούαριο του 1969 και η σειρά ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των θαυμαστών του να οργανώσουν ακόμη μια επιδημία διαμαρτυρίας για να κρατήσουν την αγαπημένη τους σειρά ζωντανή.

Ο πρώτος κύκλος όμως ζωής του «Star Trek» είχε ολοκληρωθεί. Τα 79 αυτά επεισόδια θα προβάλλονταν ξανά και ξανά από διαφορετικά δίκτυα μέσα στα χρόνια, χαρίζοντας στη σειρά την καλτ μυθολογία που έχει ακόμη και σήμερα, ενώ θα γίνονταν και η βάση για ένα πρωτοφανές franchise που θα γεννούσε πέντε ακόμη σειρά, δώδεκα (μέχρι σήμερα) ταινίες, βιβλία, παιχνίδια για να θεωρείται σήμερα μια από τις πιο επιδραστικές τηλεοπτικές σειρές στην ιστορία. Οταν ο Τζιν Ροντενμπέρι την περιέγραφε σαν ένα «διαστημικό γουέστερν», μάλλον δεν πίστευε ποτέ πως γράφοντας εκείνο το πρώτο σενάριο πίσω στο 1964 είχε μόλις κατακτήσει τη... Δύση.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Στο 1.85 και στο 2.60!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Στο 1.85 και στο 2.60!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ