2016-07-18 00:42:13
Φωτογραφία για «ΑποΠΕΔΥ» κατάντησε η Πρωτοβάθμια Υγεία Λάρισας
http://www.eleftheria.gr/

Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζει αυτό το διάστημα το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) της Λάρισας, μια εικόνα που αναδεικνύει με τον πλέον αρνητικό τρόπο τα χρονίζοντα προβλήματα μιας καίριας σημασίας μονάδας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η εμφανής έλλειψη καθαριότητας των τελευταίων ημερών, λόγω της χρονοβόρας όπως αποδεικνύεται διαδικασίας επέκτασης της σύμβασης της 5ης ΥΠΕ με την εταιρία καθαριότητας, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Λειτουργώντας στο κέντρο της Λάρισας και εξυπηρετώντας εκατοντάδες ασφαλισμένους καθημερινά, το ΠΕΔΥ δεν μπορεί να κρύψει τα προβλήματά του.

Ένα ανεβοκατέβασμα του δημοσιογράφου αλλά και του κάθε πολίτη στους ορόφους της μονάδας, είναι αρκετό για να καταδείξει του λόγου το αληθές. Σύντομες κουβέντες με τους γιατρούς, το προσωπικό αλλά και τους ασφαλισμένους, επικυρώνουν μια διάγνωση, πολύ δραματική για την πορεία της Ξεκινώντας από το..
. επίκαιρο ζήτημα της καθαριότητας, είναι η τρίτη φορά μέσα σε διάστημα 10 μηνών, που στο ΠΕΔΥ δεν εργάζεται καθαρίστρια. Οι εργαζόμενοι κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να εξωραΐσουν την κατάσταση, καθαρίζοντας ο καθένας το πόστο του, τόσο για τη δική τους υγιεινή, όσο και για τους ασφαλισμένους ασθενείς που περιμένουν και ώρες αν χρειαστεί στους διαδρόμους.

Η κατάσταση στις τουαλέτες βέβαια έχει γίνει αφόρητη, ενώ μερικές έχουν ήδη κλειδώσει για... ευνόητους λόγους.

ΧΑΡΤΙ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Η εικόνα εγκατάλειψης συμπληρώνεται από τα παράπονα των εργαζομένων για την έλλειψη βασικών ειδών υγιεινής. Η καταγγελία ότι εδώ και πολλούς μήνες φέρνουν χαρτί υγείας από το σπίτι τους ή ότι αγοράζουν από την τσέπη τους υλικά όπως κρεμοσάπουνο, μόνο οργή και απογοήτευση μπορεί να προκαλέσει.

Παράπονα γίνονται επίσης για τη θέρμανση και την ψύξη αντίστοιχα, καθώς κάθε χειμώνα ασθενείς και προσωπικό ξεπαγιάζουν και κάθε καλοκαίρι – καλή ώρα – σκάζουν από τη ζέστη. Το σύστημα κλιματισμού λειτουργεί ελαττωματικά, με συνεχείς βλάβες και πολλές φορές τρέχουν νερά στις αίθουσες και τους διαδρόμους, προκαλώντας κατά καιρούς και μικροτραυματισμούς από γλιστρήματα!

Για να ανέβεις στα ασανσέρ της μονάδας, πρέπει να αποδεχθείς ότι είναι πιθανό να κλειστείς μέσα και να περιμένεις την Πυροσβεστική για να σε απεγκλωβίσει. Και εκεί οι βλάβες είναι πολύ συχνές, ενώ τις τελευταίες μέρες ο ένας από τους δύο ανελκυστήρες έχει τεθεί εκτός δράσης με βλάβη που... κοστίζει ακριβά για να διορθωθεί.

Η εγκατάλειψη φαίνεται εν τω μεταξύ και από τα ξηλωμένα τηλέφωνα και τις καρέκλες που χάσκουν σε διάφορα σημεία του ΠΕΔΥ, ενώ δεν καταφέραμε να προσεγγίσουμε το υπόγειο, όπου μας είπαν ότι παραμένουν αρχεία προηγουμένων ετών, συντροφιά με ποντίκια που σουλατσάρουν.

Όσοι γνωρίζουν λένε ότι, μέσα στα χρόνια της κρίσης που με οδυνηρό τρόπο βιώνει και το τομέας της υγείας, η έλλειψη κονδυλίων είναι ασφαλώς η κυριότερη αιτία για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΠΕΔΥ, υπάρχουν όμως και άλλα αίτια, με βασικότερο ότι είναι το μοναδικό ΠΕΔΥ που δεν στεγάζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, όπως τα αντίστοιχα σε Βόλο και Τρίκαλα, ενώ έχει διπλάσια και τριπλάσια επισκεψιμότητα.

Θα μπορούσε δε να είχε συμβεί εδώ και χρόνια αυτό, αν αξιοποιείτο καλύτερα το οικόπεδο του ΙΚΑ στη συμβολή των οδών Ασκληπιού και Ηπείρου.

ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ

Στο ΠΕΔΥ της Λάρισας εντάσσονταν πριν τον λεγόμενο και νόμο Γεωργιάδη του 2014 περισσότεροι από 80 γιατροί, αν συνυπολογίζονταν και αυτοί που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στις περιφερειακές μονάδες (Κέντρο Μάνας και Παιδιού, Κέντρα Υγείας, ΚΑΠΗ κλπ.). Σήμερα, σε πανελλαδικό επίπεδο εργάζονται σε ΠΕΔΥ περίπου 1500 γιατροί από τους 5.500 εκείνης της περιόδου. Στο ΠΕΔΥ της Λάρισας εργάζονται πλέον... 13!

Οι ελλείψεις εντοπίζονται στους οδοντιάτρους και τους οφθαλμίατρους, ειδικότητες απαραίτητες ιδιαίτερα για την κάλυψη των αναγκών ηλικιωμένων ανθρώπων, πολύ περισσότερο που υπάρχουν σύγχρονες οδοντιατρικές και οφθαλμιατρικές έδρες οι οποίες... ρημάζουν αχρησιμοποίητες. Την ίδια στιγμή, υπάρχει πλεόνασμα γιατρών αντίστοιχων ειδικοτήτων σε κοντινά ΠΕΔΥ (τέσσερις οδοντίατροι στα Τρίκαλα, για παράδειγμα) που θα μπορούσαν να προσφέρουν εδώ τις υπηρεσίες τους, αποσπασμένοι για κάποιο διάστημα.

Λείπουν επίσης νευρολόγος και ψυχίατρος, ενώ υπάρχει μόλις μία παιδίατρος – ειδικότητα αιχμής δηλαδή – και άλλη μία καρδιολόγος ένα βήμα πριν τη σύνταξη.

Πριν από μερικούς μήνες και για τρεις ολόκληρες εβδομάδες ήταν κομμένη η κεντρική τηλεφωνική γραμμή και η σύνδεση με το διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που με απόφαση του υπουργείου έχει γίνει πλέον υποχρεωτική, αντικαθιστώντας τη χειρόγραφη.

Καθημερινή είναι η έλλειψη βασικών αναλώσιμων, όπως η μελάνη για τους εκτυπωτές ή η γραφική ύλη.

Έλλειψη υπάρχει όμως και σε αντιδραστήρια, με αποτέλεσμα να μην γίνονται κατά καιρούς ούτε γενικές εξετάσεις αίματος, πόσο μάλλον περισσότερο εξειδικευμένες εξετάσεις. Υλικά, όπως το γνωστό και ευρείας χρήσης σε κάθε σπίτι Betadin, χρειάστηκε κάποια στιγμή να αγοραστεί με χρήματα από την τσέπη των εργαζομένων...

Παράλληλα, συχνές βλάβες παρουσιάζει το ακτινολογικό μηχάνημα, αν και τις μέρες του τελευταίου ρεπορτάζ λειτουργούσε κανονικά.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει ο κάθε ασφαλισμένος να αποδώσει τα εύσημα στη δουλειά που φέρνουν σε πέρας υπό τις παραπάνω συνθήκες οι εργαζόμενοι. Χάρη στην αυτοθυσία γιατρών και προσωπικού το ΠΕΔΥ εξακολουθεί να προσφέρει υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που ανακουφίζουν χιλιάδες συμπολίτες.

Είναι οι ίδιοι εργαζόμενοι που εκ των πραγμάτων απασχολούνται με αλλότρια καθήκοντα, καθώς σηκώνουν τα τηλέφωνα, κλείνουν ραντεβού ώστε να μην επιβαρυνθεί ο ασφαλισμένος στα γνωστά πενταψήφια νούμερα, παραχωρούνται «δανεικοί» σε άλλες δομές της Υγειονομικής Περιφέρειας.

Οι γιατροί έχουν από την πλευρά τους να επιτελέσουν ένα πολύπλευρο έργο, όχι μόνο θεραπευτικό, αλλά και ελεγκτικό, συμμετοχή σε επιτροπές, επίβλεψη προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας...

Με στοιχειώδη κονδύλια και χρηστή διοίκηση, μας λένε, αποκομίζεις οφέλη από την υπεραξία ανάλογων μονάδων.

Βούληση χρειάζεται...

Μενέλαος Κατσαμπέλας
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ