2016-07-18 10:19:39
Φωτογραφία για ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ
Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρεται από αύριο, Τρίτη, η μάχη για τον νέο εκλογικό νόμο, ενώ την Τετάρτη θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία. Αν και η αριθμητική δείχνει πως δύσκολα θα συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται προκειμένου ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει από την επόμενη αναμέτρηση, ο πρωθυπουργός θα κάνει μια ύστατη προσπάθεια, καθώς η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι ίσως καταφέρει να εξασφαλίσει τις 3 ψήφους που υπολείπονται.

Είναι πασιφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή, μεθαύριο πριν από την ψηφοφορία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, θα προσπαθήσει να αποδομήσει πλήρως τη ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη «περί ακυβερνησίας» και μέσω αυτής της επίθεσης να θέσει δημοσίως «διλήμματα» στα κόμματα της αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ και το ''Ποτάμι'', που θα προσέλθουν στην Ολομέλεια για να καταψηφίσουν την πρόταση περί απλής αναλογικής της κυβέρνησης, σημειώνει το ''Έθνος''


Μπορεί άλλωστε οι συσχετισμοί να πλησιάζουν, αλλά δεν φτάνουν μέχρι σήμερα τον κυβερνητικό στόχο για την εξασφάλιση των 200 ψήφων, ώστε ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει από τις προσεχείς εκλογές. Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη και ''Ποτάμι'' χαρακτηρίζουν εν πολλοίς αποσπασματικές και τις αποδίδουν σε μικροκομματικές σκοπιμότητες τις ρυθμίσεις που εντάσσονται στο σχέδιο νόμου, που θα υπερψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων και βασικά άρθρα του το ΚΚΕ. Έγκυρες πληροφορίες δεν αποκλείουν να πέσουν από την κυβερνητική πλευρά στο τραπέζι του διαλόγου και άλλες προτάσεις κατά τη διήμερη συζήτηση στη Βουλή, ωστόσο οι γνωρίζοντες λένε ότι ο βασικός κορμός παραμένει και αφορά στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, στην καθιέρωση ψήφου για τους 17ηδες και διατήρηση του ορίου για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή το 3%.

Κυβερνητικά στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, όπως οι κ.κ. Κουρουμπλής και Πουλάκης, τονίζουν, σύμφωνα με το ''Έθνος'', ότι τα επόμενα βήματα ύστερα από σοβαρή μελέτη θα αφορούν στο σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και την ψήφο των ομογενών. Η Ν.Δ. δια τους αρχηγού της διαμηνύει ότι θα καταργήσει τον νόμο όταν αναλάβει κυβερνητικά καθήκοντα, όμως η Φώφη Γεννηματά, διατηρώντας ίσες αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., υποστηρίζει ότι και τότε το κόμμα της θα βρεθεί απέναντι.

«Το ΠΑΣΟΚ και το ''Ποτάμι'' δυστυχώς δείχνουν ότι παραμένουν παγιδευμένοι στα στρατηγικά και τακτικιστικά τους αδιέξοδα. Διαλαλούν διαρκώς την κεντροαριστερή και προοδευτική τους ταυτότητα και στο δια ταύτα, όταν καλούνται να ικανοποιήσουν ένα ουσιαστικό και σοβαρό αίτημα του προοδευτικού κόσμου, όπως αυτό της αναλογικότητας της ψήφου, κάνουν μεταβολή και συντάσσονται στην πράξη πίσω από τις αγκυλώσεις και τον συντηρητισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης» έλεγε χθες ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις στα του εκλογικού νόμου από φθινόπωρο.

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός επιδιώκει με φόντο την 24η Ιουλίου, με αφορμή την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, να περιγράψει τον νέο «οδικό χάρτη» για τις αλλαγές και στο Σύνταγμα, προαναγγέλλοντας τις σχετικές πρωτοβουλίες που θα τροφοδοτήσουν τον διάλογο σε όλα τα επίπεδα. Τρία είναι μέχρι στιγμής τα θέματα αιχμής, που θα προκαλέσουν πλήθος συζητήσεων: 

Πρώτον: Η επικρατούσα άποψη στον ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη βάση και ταυτόχρονη κατοχύρωση της απλής αναλογικής από το Σύνταγμα. Δεύτερον: Ο διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας που αποτελεί προγραμματική δέσμευση της Κουμουνδούρου από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Τρίτον: Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, δηλαδή αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος, που αποτελεί όμως «κόκκινη γραμμή» για την ηγεσία και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τάσσονται κατά.

Το γεγονός πάντως ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν αποκλείει δημοψήφισμα συμβουλευτικού χαρακτήρα με πολλαπλά ερωτήματα, όπως για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αποκαλύπτει ίσως την πρόθεση της ηγεσίας να ζητήσει «λαϊκή εντολή» για ζητήματα αυτά. Η ευρύτερη Κεντροαριστερά είχε ενδοοικογενειακή σύγκρουση στο πρόσφατο παρελθόν, όπως όταν επί Γ. Παπανδρέου ο Ευ. Βενιζέλος στήριζε τη διατήρηση του άρθρου 16.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ