2016-07-20 17:52:11
Φωτογραφία για Οι καπνοβιομήχανοι τρολλάρουν την νομοθεσία για το ηλεκτρονικό τσιγάρο
Είναι γνωστό ότι οι καπνοβιομηχανίες είναι οι εταιρίες εκείνες που πρώτες επωφελούνται από τις επιθέσεις κατά του ατμίσματος. Οι οποίες, αποφάσισαν να "κάνουν πλάκα" στις ρυθμιστικές αρχές τρολλάροντας για τις ρυθμίσεις που αφορούν στο... ηλεκτρονικό τσιγάρο. Ας δούμε λοιπόν τι γράφει ο Mark Michelsen, Ανώτερος Αντιπρόεδρος Εταιρικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας στην εταιρία Fontem Ventures, θυγατρική της καπνοβιομηχανίας «Imperial Tobacco».

"Το άτμισμα είναι μία λύση μηδενικού κόστους για την καταπολέμηση του καπνίσματος που θα έπρεπε να έχει ενθουσιάσει τις ρυθμιστικές αρχές για τη δημόσια υγεία. Αντ ' αυτού, η ΕΕ έχει θεσπίσει νομοθεσία που περιορίζει σοβαρά τη διαφήμιση του ατμίσματος", γράφει ο Mark Michelsen, Ανώτερος Αντιπρόεδρος Εταιρικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας στην εταιρία Fontem Ventures, θυγατρική της καπνοβιομηχανίας «Imperial Tobacco».

Η οργάνωση κατά του καπνού «Δράση για το Κάπνισμα και την Υγεία (ASH)» δημοσίευσε πρόσφατα την τελευταία ετήσια έρευνά της σχετικά με τις συνήθειες των ατμιστών. Στη Μεγάλη Βρετανία, όπως στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη γενικότερα, ο αριθμός των ατμιστών ή των χρηστών των ηλεκτρονικών τσιγάρων, συνεχίζει να αυξάνεται σταθερά.


"Σίγουρα το πιο σημαντικό γεγονός που πρέπει να εξαχθεί από την έρευνα του ASH είναι το εξής: σχεδόν το 50% του συνόλου των ατμιστών λένε τώρα ότι είναι «πρώην καπνιστές». Πριν από δύο χρόνια, μόνο το ένα τρίτο από αυτούς υποστήριζαν αυτό το σημαντικό επίτευγμα. Αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου εγκαταλείπουν το τσιγάρο: ένα αποτέλεσμα που θα έπρεπε να έκανε τη διεθνή κοινότητα για τη δημόσια υγεία να πηδά πάνω-κάτω από χαρά", όπως γράφει ο Mark Michelsen.

Και σημειώνει:

Στην πραγματικότητα, με δεδομένη την αυξανόμενη συναίνεση μεταξύ των ειδικών της δημόσιας υγείας ότι το άτμισμα είναι έως και 95% λιγότερο επιβλαβές από τον καπνό, η είδηση ότι οι ατμιστές εγκαταλείπουν γρήγορα μια ζωή που κάπνιζαν θα πρέπει να είναι καλή είδηση για όλους και παντού. Ποια κυβέρνηση ή οργάνωση που χρηματοδοτείται από το κράτος για εκστρατείες κατά του καπνίσματος δεν θα ήταν ικανοποιημένη από μια τέτοια τροπή των γεγονότων; Αρκετοί, όπως αποδεικνύεται: Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, οι κυβερνήσεις φαίνεται πως δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι η λύση σε μία από τις σοβαρότερες προκλήσεις για την υγεία του κόσμου θα μπορούσε να είναι ακριβώς μπροστά τους.

Στις 20 Μαΐου, η οδηγία για τα προϊόντα καπνού της ΕΕ έφερε βαριές συνέπειες για ολόκληρο τον τομέα του ατμίσματος και, κατά συνέπεια, την υγεία ολόκληρης της ηπείρου. Μπορείτε να αναρωτηθείτε γιατί ένα προϊόν που δεν περιέχει καν καπνό μπορεί να είναι το αντικείμενο της οδηγίας «καπνού», αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Από τη μία πλευρά, θέτει ορισμένα όρια για τα προϊόντα όσον αφορά την ασφάλεια και τη σύνθεσή τους και απαγορεύει την πώλησή τους σε παιδιά. Αυτά τα πράγματα είναι ρεαλιστικά και αξιέπαινα: η αξιοπιστία και η ασφάλεια των προϊόντων θα οδηγήσει στην αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, η οδηγία περιορίζει σημαντικά τη διαφήμιση και το μάρκετινγκ στην λανθασμένη άποψη ότι αυτό είναι κατά κάποιο τρόπο απαραίτητο για την προστασία των παιδιών μας.

Η βρετανική μελέτη από το ASH, εντούτοις, δείχνει ότι μόνο δύο σε κάθε 1000 ατμιστές είναι άνθρωποι που δεν έχουν καπνίσει ποτέ τσιγάρο. Παρόμοια ευρήματα επαναλαμβάνονται σε πολλές άλλες έρευνες. Το άτμισμα δεν είναι ελκυστικό στους ανθρώπους που δεν καπνίζουν. Παρ'όλα αυτά, από τις 19 Μαΐου, οι διαφημίσεις για το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην τηλεόραση ή στις εφημερίδες απαγορεύονται. Περιορίζοντας την προώθηση ενός προϊόντος, που, σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, θα πρέπει να το ενθαρρύνουμε ενεργά, φαίνεται πολύ παράξενο.

Τι μπορούμε λοιπόν να συμπεράνουμε γράφει ο Michelsen; Οι συνέπειες αυτών των νομοθετικών πλαισίων τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, είναι σαν να κλωτσάει κανείς τη μπάλα έξω από το γήπεδο. Αντί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη ολόκληρης της κατηγορίας, οι κυβερνήσεις βάζουν επάνω της οδοφράγματα. Αντί να λένε «Αυτό είναι μεγάλο, θέλουμε να συνεργαστούμε μαζί σας», οι κυβερνήσεις αντιδρούν με φόβο. Αντί να στείλουν ένα θετικό μήνυμα για τους ατμιστές, οι περισσότεροι από τους οποίους ολόψυχα θέλουν να σταματήσουν ή να μειώσουν τον καπνό, οι κυβερνήσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού συνεχίζουν να συγχέουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο με ανάμεικτα μηνύματα που, εξ ορισμού δείχνουν, ότι για αυτούς το κάπνισμα είναι κατά κάποιο τρόπο προτιμότερο...

Εμείς στην alter eGo, δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός, ότι εδώ στην Ελλάδα, η δική μας κυβέρνηση, ετοιμάζεται να ξεπεράσει σε αυστηρότητα όλες τις κυβερνήσεις για τις οποίες γράφει ο Mark Michelsen. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ