2016-07-21 15:41:11
Φωτογραφία για ΑΠΕ: Tο νέο ν/σ για φωτοβολταϊκά, αιολικά, βιομάζα – Τι προβλέπει
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ αφού πρώτα τεθεί προς εξέταση από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής στα τέλη της εβδομάδας που διανύουμε.

Υπενθυμίζεται ότι η υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα του τρίτου Μνημονίου ώστε να εκταμιευτεί η δεύτερη δόση για την Ελλάδα.

—Αβεβαιότητα στα αιολικά

Στον κλάδο της αιολικής ενέργειας τα πράγματα είναι ασαφή καθώς ουδείς γνωρίζει με ποιους όρους θα ενταχθούν στις διαγωνιστικές διαδικασίες. Το νομοσχέδιο αναφέρει πως κάτι τέτοιο θα ξεκινήσει το 2017 (πιθανότατα προς τα τέλη του έτους) αφού πρώτα υπάρξει μια σχετική απόφαση της ΡΑΕ (η οποία θα πρέπει να ανακοινωθεί πριν τα τέλη Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους).

Όπως μεταδίδει το energypress, η βασική ανησυχία των επενδυτών αιολικών έγκειται στην εφαρμογή της ενίσχυσης μέσω feed-in-premium αφού αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε καν ένα σχέδιο για τις συμβάσεις που θα υπογράφουν τα νέα έργα που αναμένονται μετά το φθινόπωρο με κίνδυνο να ακυρωθούν επενδυτικά σχέδια.


Σημειώνεται ότι τα έργα ΑΠΕ που έχουν υπογράψει συμβάσεις αγοροπωλησίας ως τα τέλη του 2015, διασφαλίζουν τις παλιές ταρίφες εφόσον κατασκευαστούν και τεθούν σε λειτουργία (κανονική ή δοκιμαστική) μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018.

Σημαντικό θεωρείται επίσης το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει πρόβλεψη για το μέλλον των παλιών αιολικών που λειτουργούν εδώ και 15-20 χρόνια και λήγουν σύντομα οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει. Οι επενδυτές αυτοί θα έχουν δύο επιλογές: είτε να συνεχίσουν να λειτουργούν πέραν της 20ετίας ως έχουν, πουλώντας όμως την ενέργεια, όχι με τις τρέχουσες ταρίφες αλλά σε τιμές χονδρεμπορικής αγοράς, είτε να προχωρήσουν σε repowering, ανανεώνοντας τον εξοπλισμό και υπογράφοντας νέες συμβάσεις με νέους πλέον όρους.

—Βιομάζα

Σε ότι αφορά στα έργα βιομάζας-βιοαερίου, οι επενδυτές υποδέχτηκαν με ανακούφιση την υπαναχώρηση του υπουργείου από την αρχική θέση της σημαντικής μείωσης των εγγυημένων τιμών για τα νέα έργα και την προσαρμογή τους σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα.

—Επανεκκίνηση στα φωτοβολταϊκά

Όσον αφορά στα φωτοβολταϊκά το νέο νομοσχέδιο επικυρώνει τη μετάβαση από το καθεστώς των εγγυημένων τιμών πώλησης (feed-in-tariffs) στις διαφορικές προσαυξήσεις (feed-in-premium) και τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς.

Ο πρώτος πιλοτικός διαγωνισμός αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα τέλη του έτους.

Δεδομένου ότι υπήρξε πάγωμα των αδειοδοτήσεων νέων έργων την περίοδο 2012-2014, έχουν απομείνει πλέον λίγα ώριμα έργα που θα μπορούσαν να λάβουν μέρος στις διαγωνιστικές διαδικασίες. Ουσιαστικά η αγορά θα πρέπει να ξεκινήσει σχεδόν από το μηδέν για να βρει ένα νέο βηματισμό.

Η δημοπρατούμενη ισχύς στην πρώτη πιλοτική διαδικασία θα είναι 40 MW ή μεγαλύτερη, ενώ θα υπάρξουν δύο κατηγορίες έργων (μεγαλύτερα και μικρότερα του 1 MW). Οι επενδυτές που έχασαν τις προσφορές όρων σύνδεσης τον περασμένο Φεβρουάριο επειδή δεν κατέβαλαν εγγυητικές επιστολές θα έχουν δικαίωμα να τις επανακτήσουν εφόσον καταβάλουν εγγυητικές πριν το διαγωνισμό. Θα δοθεί επίσης επαρκής χρόνος (18-24 μήνες) για την υλοποίηση των έργων που θα επιλεγούν στη διαγωνιστική διαδικασία.

Πάντως, στο χώρο των φωτοβολταϊκών επικρατεί απογοήτευση διότι το υπουργείο έχει παραπέμψει στις καλένδες το θέμα των νέων μικρών ηλιακών συστημάτων ισχύος κάτω από 500 kW και τα οποία σήμερα δεν λαμβάνουν ικανές ενισχύσεις που να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους.

—Μηδενισμός του ελλείμματος των ΑΠΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress το σχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση, θα εισάγει έναν μηχανισμό που θα μηδενίζει το έλλειμμα του λογαριασμού ως το τέλος του 2017, ώστε η χώρα να είναι συνεπής προς τις μνημονιακές της δεσμεύσεις, χωρίς αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) στους λογαριασμούς.

Την «τρύπα» των ΑΠΕ θα κληθούν να καλύψουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας (κατά κύριο λόγο η ΔΕΗ) «επιστρέφοντας» μέρος των κερδών που απεκόμισαν από τη μείωση της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ).

Άλλωστε η μείωση της ΟΤΣ, δηλαδή της χονδρεμπορικής τιμής στην οποία οι προμηθευτές ηλεκτρισμού αγοράζουν το ρεύμα, πρώτον οφείλεται στην είσοδο των ΑΠΕ στο σύστημα, δεύτερον αποτελεί βασικό παράγοντα των προβλέψεων του ΛΑΓΗΕ για εκτόξευση των ελλειμμάτων του Ειδικού Λογαριασμού λόγω του σχεδιασμού του συστήματος και τρίτον αυξάνει σημαντικά τα περιθώρια κέρδους των προμηθευτών ρεύματος.

Η λογική με την οποία φέρεται να προσεγγίζει η κυβέρνηση το ζήτημα είναι, αντί να πληρώνουν οι καταναλωτές τη μείωση της Οριακής Τιμής μέσω του ΕΤΜΕΑΡ, να πληρώνουν αυτοί που επωφελούνται, δηλαδή οι προμηθευτές.

Συγκεκριμένα θα υπάρξει ένα καινούργιο έσοδο του Ειδικού Λογαριασμού το οποίο θα πληρώνουν οι εταιρείες προμήθειας. Το έσοδο αυτό θα αντιστοιχεί στο μέρος εκείνο από την πτώση της Οριακής Τιμής Συστήματος που οφείλεται στη διείσδυση των ΑΠΕ στο σύστημα. Έχουν γίνει οι σχετικοί υπολογισμοί και έχει οριστεί το ποσοστό της «τρύπας» που θα καλούνται να καλύψουν οι προμηθευτές. Η μεθοδολογία υπολογισμού είναι συγκεκριμένη και θα περιληφθεί στο νόμο.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η επιβάρυνση των προμηθευτών από την «επιστροφή» κερδών δεν θα είναι τέτοια που να αποθαρρύνει την είσοδο νέων «παικτών» στην αγορά, ενώ το ΕΤΜΕΑΡ θα αυξάνεται μόνο κατά το μέρος που ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ θα επιβαρύνεται από την εγκατάσταση νέας «καθαρής» ισχύος.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ