2016-07-22 10:59:54
Φωτογραφία για ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Εμπόδια από την Τουρκία στην έκδοση των «οκτώ»

Σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης από τη Σάμο έως και το Καστελλόριζο παραμένουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς οι πληροφορίες για την πιθανότητα να περάσουν στην Ελλάδα Τούρκοι στρατιωτικοί επιμένουν. Ανώτατες στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι η κινητοποίηση από την ελληνική πλευρά στην περιοχή της Σύμης και της Κω έφθασε μέχρις του σημείου να ελέγχονται ακόμη και οι τουρίστες που επέβαιναν σε θαλαμηγούς στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Οι ελληνικές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποιούν ελέγχους ακόμη και στις ακατοίκητες βραχονησίδες που υπάρχουν από τη Σάμο έως το Καστελλόριζο.

Παράλληλα, ελληνικές ανώτατες στρατιωτικές πηγές αποκάλυπταν χθες δύο πληροφορίες σημαντικές για την κατανόηση όσων συμβαίνουν στη γειτονική χώρα. Η πρώτη αφορά το βράδυ της απόπειρας πραξικοπήματος. Όπως ανέφεραν οι συγκεκριμένες πηγές, το αεροπλάνο που μετέφερε τον Ταγίπ Ερντογάν ουδέποτε συνοδεύτηκε ή παρενοχλήθηκε από F-16, όπως μεταδόθηκε στην Τουρκία
. Για αρκετές ώρες πραγματοποιούσε κύκλους πάνω από τη δυτική Τουρκία, μέχρις ότου κρίθηκε ότι η προσγείωση στην Κωνσταντινούπολη ήταν ασφαλής. Η δεύτερη πληροφορία των ανώτατων στρατιωτικών πηγών αφορά την τύχη μέρους του τουρκικού εξοπλισμού και συγκεκριμένα ελικοπτέρων τα οποία εξακολουθούν να μην έχουν εντοπιστεί από την κυβέρνηση. Ο αριθμός των ελικοπτέρων που λείπουν είναι άγνωστος, αλλά το γεγονός ότι ο ίδιος o Τούρκος αντιπρόεδρος παραδέχθηκε χθες πως εξακολουθούν να αγνοούνται 1.000 στρατιωτικοί, είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη γειτονική χώρα.

Όλα αυτά συζητήθηκαν χθες το μεσημέρι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών υπό τον κ. Ν. Κοτζιά και τη συμμετοχή της υπηρεσιακής ηγεσίας, του υπουργού αναπληρωτή Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα αλλά και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη. Σήμερα, αναμένεται, επίσης να πραγματοποιηθεί και μία ακόμη σύσκεψη, αυτήν τη φορά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με σκοπό τη σύσταση μιας ομάδας διαχείρισης της εξελισσόμενης κρίσης. Στη χθεσινή σύσκεψη ο κ. Αποστολάκης έκανε λεπτομερή ενημέρωση για την κατάσταση στο τουρκικό στράτευμα, το οποίο φαίνεται να έχει πληγεί ιδιαιτέρως από τις εκκαθαρίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Συζητήθηκαν ακόμη τα ευρωτουρκικά, οι σχέσεις της Τουρκίας με τις χώρες της Μ. Ανατολής, αλλά και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η κατάσταση στο Κυπριακό. Επί τούτου, άλλωστε, εξέφρασε χθες ανησυχίες ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Αϊντε. «Δεν θα ήμουν ειλικρινής αν δεν έλεγα ότι έχω ανησυχήσει τις τελευταίες ημέρες», είπε ο κ. Αϊντε μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη. Και επισήμανε ότι: «Η επιρροή των εξωτερικών περιστάσεων δεν θα πρέπει να αγνοηθεί, αλλά να γίνει προσπάθεια για μείωση της επίδρασής τους».

Εμπόδια από την Τουρκία στην έκδοση των «οκτώ»

«Η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί για να δυσκολέψει την έκδοση των ''οκτώ''», σημείωσε χθες πρόσωπο του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, χωρίς να κρύβει την ανησυχία της Αθήνας για την τροπή που λαμβάνουν οι εξελίξεις στη γείτονα και τις περιπλοκές που μπορεί να επιφέρουν στην υπόθεση του αιτήματος ασύλου που έχουν καταθέσει οι Τούρκοι στρατιωτικοί που κατέφυγαν στη χώρα μας. Η ανακοίνωση από τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς για την αναστολή εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, αλλάζει αυτομάτως τα δεδομένα. Η κυβέρνηση σταθερά παραπέμπει στις δικαστικές αρχές, φροντίζοντας να κρατήσει αποστάσεις και να μη λάβει, κατά το δυνατόν, πολιτικές διαστάσεις η υπόθεση.

Ετσι, κάθε άλλο παρά χαροποίησε η τοποθέτηση στη Βουλή της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ελένης Αυλωνίτου ότι, εφόσον αποδειχθεί ότι οι «οκτώ» είχαν εμπλοκή σε όσα διεμείφθησαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στη γείτονα, θα πρέπει να εκδοθούν και ότι «δεν γίνεται η Ελληνική Δημοκρατία να τους παρέχει πολιτικό άσυλο». Η τοποθέτησή της προκάλεσε αντιδράσεις στο Σώμα και, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση, έναντι του ερωτήματος εάν η τοποθέτηση αυτή αποτελεί κυβερνητική θέση, που έθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, η επίσης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Δριτσέλη έσπευσε να μιλήσει για «προσωπική άποψη».

Την ίδια στιγμή, φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα και έχοντας επιμείνει κατά τις απολογίες τους ότι δεν είχαν καμία εμπλοκή στο πραξικόπημα, οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί κρίθηκαν χθες ένοχοι από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο μηνών με τριετή αναστολή, καθώς τους αναγνωρίστηκε ως ελαφρυντικό (άρθρο 84 παράγραφος 2β του Ποινικού Κώδικα) ότι τελούσαν «υπό την επίδραση σοβαρής απειλής». Το δικαστήριο τους αθώωσε για τις κατηγορίες της ηθικής αυτουργίας σε παράνομη πτήση, τους επτά στρατιωτικούς και εκτέλεσης παράνομης πτήσης, τον πιλότο, με το σκεπτικό ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα σε υπόθεση που περιλαμβάνει στρατιωτικό ελικόπτερο.

Όπως και την περασμένη Δευτέρα, οπότε αναβλήθηκε η δίκη, έτσι και χθες δεν έλειψαν οι εντάσεις. Έξω από τα δικαστήρια είχαν συγκεντρωθεί Τούρκοι πολίτες και μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης που αποδοκίμασαν τους στρατιωτικούς. Μέσα στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, όπου βρέθηκαν και πάλι μέλη του τουρκικού προξενείου στη Θράκη, προτού ανακοινωθούν οι ποινές ένας Τούρκος δικηγόρος αποκάλεσε τους στρατιωτικούς «προδότες», τους εξύβρισε και μεταφέρθηκε εκτός κτιρίου από την αστυνομία.

Η διαδικασία κράτησε περισσότερο από τέσσερις ώρες και οι οκτώ Τούρκοι επανέλαβαν στις απολογίες τους ότι κλήθηκαν αιφνιδιαστικά την 15η Ιουλίου να επιβιβαστούν στο ελικόπτερο Black Hawk για να περισυλλέξουν τραυματίες στην Κωνσταντινούπολη. Κατά την πτήση τους, όπως ισχυρίστηκαν, διαπίστωσαν ότι εξελισσόταν πραξικόπημα. «Εάν δεν είχαμε κίνδυνο ζωής, δεν θα εγκαταλείπαμε τα μικρά παιδιά μας και τις οικογένειές μας για να καταλήξουμε εδώ», είπε ένας εκ των στρατιωτικών.

Τα αιτήματα ασύλου

Με απόφαση της αστυνομίας, οι «οκτώ» θα παραμείνουν υπό διοικητική κράτηση στο κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας μέχρι να λήξει η εξέταση των αιτημάτων ασύλου που έχουν καταθέσει. Την Τετάρτη 27 Ιουλίου ξεκινούν οι συνεντεύξεις τους με τους χειριστές των αιτημάτων. Κάθε ημέρα θα μιλούν με στελέχη της υπηρεσίας Ασύλου δύο στρατιωτικοί μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας την 1η Αυγούστου. Θα χρειαστεί επιπλέον χρόνος για την απόφαση των χειριστών. Σε περίπτωση απόρριψης των αιτημάτων οι στρατιωτικοί δικαιούνται να προσφύγουν στη δευτεροβάθμια επιτροπή.

«Ζητάμε συγγνώμη για την αναστάτωση που προκαλέσαμε στο ελληνικό κράτος. Πιστεύουμε στις δημοκρατικές αρχές και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπηρετήσαμε με αυταπάρνηση και αγαπάμε την πατρίδα μας», ανέφεραν οι στρατιωτικοί σε ανακοίνωση που διάβασαν μετά τη λήξη της δίκης οι τρεις συνήγοροί τους. Την ίδια στιγμή, Τούρκοι δικηγόροι μοίραζαν εκτός της αίθουσας δική τους ανακοίνωση στα τουρκικά και στα ελληνικά ζητώντας την έκδοση των «οκτώ». Στο κείμενό τους επαναλάμβαναν ισχυρισμούς τουρκικών ΜΜΕ, λέγοντας ότι οι συγκεκριμένοι στρατιωτικοί είχαν πάρει μέρος στην ένοπλη επίθεση κατά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτού προσγειωθούν στην Ελλάδα.

''Καθημερινή''

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ