2016-07-22 18:01:53
Φωτογραφία για Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΜΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΤΟΧΗΣ
Η πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, με έμφαση στο θέμα της ασφάλειας, οι επιπτώσεις του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία και η ελληνο-κυπριακή συνεργασία συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, Νίκος Κοτζιάς και Ιωάννης Κασουλίδης. Αμέσως μετά ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση για την εξεύρεση δίκαιης λύσης στο Κυπριακό, επισημαίνοντας πως «έχουμε κάνει σοβαρά βήματα».

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε την ανάγκη αυτή η λύση να είναι παραγωγική και δημοκρατικά ορθή, «δηλαδή να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων και να απομακρυνθούν τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής». Ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε παραγωγική τη συνάντηση και υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης ενός συστήματος που θα κάνει όλους τους Κύπριους πολίτες να νιώθουν εξίσου ασφαλείς, είτε είναι Ελληνοκύπριοι, είτε είναι Τουρκοκύπριοι. Όπως σημείωσε, σε ένα τέτοιο σύστημα δεν χωρούν, ούτε συνθήκες εγγυήσεως, ούτε παρουσία τουρκικών στρατευμάτων.


Εν τω μεταξύ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί εμμένει στη θέση του να είναι εκ περιτροπής η προεδρία του ομοσπονδιακού κράτους, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού. Μετά τη νέα πολύωρη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι στην εκτελεστική εξουσία έγινε σημαντική πρόοδος, αλλά υπάρχουν και κάποια θέματα, τα οποία θεωρούνται ουσιώδους σημασίας και ένα από αυτά είναι, η εκ περιτροπής προεδρία. Όσον αφορά την νομοθετική και τη δικαστική εξουσία ελάχιστα ή καθόλου (ζητήματα) απομένουν, όπως είπε, προς συμφωνία.

Σε τετ α τετ, χωρίς την παρουσία των διαπραγματευτών και των εκπροσώπων του ΟΗΕ, οι κ.κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί αναφέρθηκαν και στις εξελίξεις στην Τουρκία. «Δεν νομίζω να επηρεάζουν τις συνομιλίες, επί του παρόντος τουλάχιστον, λαμβάνοντας υπ' όψιν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα θέματα που έχω αναφέρει», είπε ο Κύπριος πρόεδρος.

Για τη συνολική πορεία των διαπραγματεύσεων ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι παρά τις δυσκολίες, διαπιστώνει «αποφασιστικότητα και τη βούληση να ξεπεραστούν τα προβλήματα».

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ