2016-07-24 16:51:11
Φωτογραφία για Κόβουν αποζημιώσεις ηρώων γιατί...
Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα της Κύπρου, Κώστα Κληρίδη, να εφεσιβάλλει απόφαση του Δικαστηρίου με την οποία επιδικάστηκαν αποζημιώσεις στην χήρα και στο ανήλικο παιδί του πυροσβέστη Βασίλη Κρόκου, που σκοτώθηκε εν ώρα υπηρεσίας σε ηλικία 29 ετών, κατά την έκρηξη των κοντέινερς στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στις 11 Ιουλίου 2011.

Το Δικαστήριο επιδίκασε συνολικές αποζημιώσεις ύψους 570.000 ευρώ στην χήρα και το ορφανό παιδί του πυροσβέστη, το οποίο έχασε των πατέρα του ενώ ήταν 10 μηνών.

Ο Γενικός Εισαγγελέας άσκησε έφεση υποστηρίζοντας πως υπήρξε λανθασμένος υπολογισμός των αποζημιώσεων γιατί το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη ότι μετά τον θάνατο του Βασίλη Κρόκου, ήρθε η Τρόικα και επιβλήθηκε μνημόνιο με αποτέλεσμα οι μισθοί που υπολογίστηκε ότι θα έπαιρνε ο πυροσβέστης θα είχαν μειωθεί λόγω των αποκοπών. Επίσης ο Γενικός Εισαγγελέα θεωρεί πως οι αποζημιώσεις έπρεπε να είναι μικρότερες γιατί λόγω του μνημονίου πάγωσαν οι προαγωγές και ως εκ τούτου ο Β. Κρόκος δεν αναμενόταν να πάρει δύο προαγωγές αλλά μία!


Ο πατέρας του Βασίλη Κρόκου, Αντρέας Κρόκος, που ήταν Βοηθός Αρχηγός της Κυπριακής Αστυνομίας, χαρακτηρίζει την απόφαση για έφεση ως την μεγαλύτερη ξεφτίλα του κράτους και δηλώνει πως αν τελικώς μειωθούν οι αποζημιώσεις θα πάρει την εξάχρονη σήμερα εγγονή του και θα πάνε στον Γενικό Εισαγγελέα για να του παραδώσουν την επιταγή επιστροφής των χρημάτων.

Σημειώνεται ότι το Κυπριακού υπουργικό συμβούλιο ανακήρυξε επισήμως τους 13 νεκρούς από την έκρηξη σε ήρωες.

Βρήκα κομμάτι από το στέρνο του γιου μου

Ο Αντρέας Κρόκος σε συνέντευξη του, αναφέρεται στον τραγικό θάνατο του γιου του, όταν ο ίδιος πήγε στο σημείο που έγινε η έκρηξη ως Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας: «Ανέβηκα την πλαγιά του λόφου, εκεί που είναι σήμερα οι 13 σταυροί. Εκεί ήταν διαλυμένο και αναποδογυρισμένο το πυροσβεστικό όχημα στο οποίο επέβαινε ο Βασίλης. Το λάστιχο κατάσβεσης ήταν τραβηγμένο σε μια απόσταση 30-40 μέτρα από τον κρατήρα. Πίσω από πυροσβεστικό όχημα βρήκα έναν νεκρό. Από τα αφτιά του έτρεχε αίμα. Πρέπει αν ήταν ο Σπύρος ο Ταντής που χειριζόταν την αντλία. Σε κάποια απόσταση είδα ένα ανθρώπινο πόδι κομμένο από τον μηρό με το άρβυλο να έχει φύγει από το πόδι. Λίγο πιο κάτω βρήκα ένα κομμάτι από στέρνο…. Και σηκώθηκα και έφυγα γιατί είχα αντιληφθεί τι έγινε ο Βασίλης. Κατάλαβα ότι το παιδί μου είχε διαμελιστεί και μέλη του σώματός του είχαν διασκορπιστεί. Από ό,τι έμαθα αργότερα, ο Βασίλης με τον Αδάμου ήταν κοντά στα εμπορευματοκιβώτια και από την έκρηξη διαμελίστηκαν και τα διαλυμένα μέρη των σωμάτων τους εκτινάχθηκαν μέχρι και 400 μέτρα από τον κρατήρα».

Έθαψα δυο δόντια

Ο πατέρας του Βασίλη Κρόκου ξετυλίγει το κουβάρι της μνήμης του και θυμάται «Κηδεύσαμε ό,τι βρέθηκε. Χέρια κομμένα, πόδια κομμένα, μικρά τεμάχια σάρκας. Την προηγούμενη μέρα της κηδείας ζήτησα από το Αρχηγείο Αστυνομίας να μάθω τι ταυτοποιήθηκε από τον Βασίλη. Μου είπαν ένα νούμερο. Το νούμερο 78. Πήγα στο νεκροτομείο και μου έδειξαν το νούμερο 78, που ήταν το κομμένο χέρι του παιδιού μου. Φίλησα το κομμένο χέρι του Βασίλη και τον αποχαιρέτησα.

Μετά την ταφή ξανασκάψαμε τον τάφο του Βασίλη ακόμα δύο φορές για να ενταφιάσουμε κάποια άλλα μικρά κομμάτια που ταυτοποιήθηκαν. Τι νομίζετε ότι βρήκαμε και ενταφιάσαμε από το κεφάλι του Βασίλη; Τεμάχιο γνάθου με δύο δόντια. Το μισό σώμα του παιδιού μου έμεινε άταφο στους λόφους της Βάσης και τα γύρω χωράφια».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ