2016-07-24 20:52:06
Φωτογραφία για Μπακογιάννη: «Στην Τουρκία διαμορφώνεται ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα»
Ως «μείζον πολιτικό ζήτημα για τα επόμενα χρόνια» χαρακτηρίζει τη συνταγματική αναθεώρηση η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στον «Ελεύθερο Τύπο», σημειώνοντας ότι «πρέπει να προχωρήσουμε σε γενναίες αλλαγές για να αντιμετωπίσουμε και τις παθογένειες της μεταπολίτευσης».

Σχετικά με τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή ή τον λαό, η πρώην υπουργός αναφέρει ότι «υπάρχουν θετικά και αρνητικά και στα δύο ενδεχόμενα, τα οποία θα πρέπει να συζητήσουμε», τονίζοντας ότι η ΝΔ «έχει δημοκρατικές διαδικασίες και η πλειοψηφία θα αποφασίσει».

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, η κ. Μπακογιάννη υπογραμμίζει ότι «το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει τους τρόπους αναθεωρήσεώς του. Παιχνίδια στα θέματα του Συντάγματος η ΝΔ δεν θα επιτρέψει».

Για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα των 8 τούρκων στρατιωτικών εκτιμά ότι «αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση Τσίπρα χειρίζεται το θέμα με προσοχή και νηφαλιότητα. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι στην Ελλάδα γι’ αυτά τα ζητήματα αποφασίζει η Δικαιοσύνη».


Μιλώντας για την κατάσταση στην Τουρκία, η Ντόρα Μπακογιάννη υποστηρίζει ότι «στην Τουρκία διαμορφώνεται ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο περιορισμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών, καθώς και οι σκέψεις περί επαναφοράς της θανατικής ποινής προφανώς θα εκτροχιάσουν την πορεία της χώρας από τον ευρωπαϊκό δρόμο. Παράλληλα, ο στρατός, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος του ΝΑΤΟ, είναι πλήρως διαλυμένος και ασύντακτος» και προσθέτει «η κρίση δημοκρατίας και η αστάθεια στην Τουρκία δεν ωφελούν κανέναν, ούτε και την Ελλάδα».

Η πρώην υπουργός χαρακτηρίζει πολιτική ήττα της κυβέρνησης το ότι δεν ψηφίστηκε ο εκλογικός νόμος με 200 ψήφους, και προαναγγέλλει ότι «η ΝΔ αμέσως μετά τις εκλογές θα επιδιώξει συναινέσεις και ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει θα είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου, στην κατεύθυνση ενός αναλογικότερου συστήματος από αυτό που ισχύει σήμερα, το οποίο όμως θα δίνει τη δυνατότητα σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ