2016-07-26 11:19:08
Φωτογραφία για ΗΠΑ: Το αυτόνομο αυτοκίνητο είναι δυνητικά τρομοκρατικό όπλο! [video]
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ύστερα από το τρομοκρατικό κτύπημα στη Νίκαια, έδωσαν μια ακόμη πιο προχωρημένη ερμηνεία για τους δυνητικούς κινδύνους που θα μπορούσε να εγκυμονεί ένα αυτόνομο αυτοκίνητο στα χέρια των τρομοκρατών.

Ήδη ο ISIS είχε δημοσιοποιήσει από τον περασμένο Ιανουάριο ένα video, προϊδεάζοντάς μας για τους κινδύνους μιας τέτοιας περίπτωσης. Οπότε, κι οι Αμερικανοί κατασκευαστές και οι ομοσπονδιακές αρχές φαίνεται ότι κινητοποιούνται πλέον ακόμη περισσότερο σε αυτή τη μορφή εγκλήματος στο κυβερνοχώρο.

Το εφιαλτικό σενάριο ενός χάκερ που αναλαμβάνει τον έλεγχο ενός αυτοκινήτου έλαβε σημαντικές διαστάσεις στο μυαλό των Αμερικανών ύστερα από τη δραματική και τραγική βραδιά της 14ης Ιουλίου, στην Promenade des Anglais, στη Νίκαια. Η βιομηχανία αυτοκινήτου στις ΗΠΑ δεν ολιγωρεί και εκφράζει με ισχυρή φωνή τις ανησυχίες της σχετικά με ένα καταστροφικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ένα χάκερ αναλαμβάνει τον έλεγχο ενός αυτόνομου αυτοκινήτου προκειμένου να το χρησιμοποιήσει ως ένα «βλήμα» ή ως φορέα εκρηκτικού μηχανισμού.


«Γνωρίζουμε αυτού του είδους τους τρομοκράτες. Μπορεί να μην έχουν ακόμη τις δυνατότητες και την τεχνογνωσία, αλλά αν μπορούν να πείσουν ένα άνθρωπο να οδηγήσει ένα φορτηγό εναντίον του πλήθους, δεν χρειάζεται δα και μεγάλη φαντασία πως θα ψάξουν να μάθουν πώς θα μπορούσαν να το κάνουν με ένα αυτόνομο αυτοκίνητο», δήλωσε ο John Carlin, αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. «Οι κακοί χρησιμοποιούν όλο και πιο εξεζητημένα μέσα», υπογράμμισε ο David Johnson, ένας από τους επικεφαλής του FBI στο τμήμα του εγκλήματος στο κυβερνοχώρο και των απειλών μέσω ίντερνετ. Ένα τεράστιο πεδίο έρευνας για τις αρχές.

Από την πλευρά των κατασκευαστών έχουμε ομοφωνία: «Η τεχνολογία δημιουργεί πολλές νέες και συναρπαστικές ευκαιρίες για τους καταναλωτές, αλλά δημιουργεί επίσης και προκλήσεις», αναφέρει η Mary Barra, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της General Motors. «Μία από αυτές τις προκλήσεις είναι το πρόβλημα πάνω στη κυβερνο-ασφάλεια», υπογράμμισε.

Οι «απειλές εξελίσσονται», αναφέρει ο Titus Melnyk, επιφορτισμένος για την ασφάλεια στη Fiat Chrysler Automobiles (FCA). «Δεν ξέρεις ποτέ. Θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει τη βάση μιας επίθεσης». Έτσι, ο όμιλος έβαλε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα επιβράβευσης, ενθαρρύνοντας τους χάκερ να ενημερώνουν την ομάδα βλαβών της FCA για ό,τι σχετίζεται με την ασφάλεια των αυτοκινήτων στο κυβερνοχώρο. Και η επιβράβευση μπορεί να ανέλθει μέχρι και τα 1.500 δολάρια ανά περίπτωση.

Αλλά και η General Motors δεν πάει πίσω. Ο Αμερικανός κατασκευαστής λέει ότι δέχεται και επιλύει πολλές πιθανές κυβερνο-επιθέσεις καθημερινά, μέσω του προγράμματος που διαχειρίζεται τα τρωτά σημεία των αυτοκινήτων της στον ιστότοπο hackerone.com.

Να θυμίσουμε ότι οι χάκερ διεισδύουν μέσω ασύρματων συνδέσεων, Bluetooth και wifi, απαραίτητα για τη λειτουργία των αυτόνομών αυτοκινήτων. Ομοίως, οι νέες ενσωματωμένες τεχνολογίες αφήνουν εκτεθειμένους τους οδηγούς σε υποκλοπή των προσωπικών δεδομένων τους με το που συνδέουν το smartphone τους.
Πηγή Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εργαζόμενοι για... κλάματα!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Εργαζόμενοι για... κλάματα!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ