2016-07-27 01:44:07
Φωτογραφία για Εγνατία Οδός: Σχεδιάζεται η τοποθέτηση ηλιακών πάνελ και αιολικών
Το προσεχή Σεπτέμβριο θα δημοσιοποιηθούν οι όροι του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού σε ιδιώτη και σύμφωνα με τις προθέσεις του ΤΑΙΠΕΔ, στόχος θα είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της απορκατικοποίησης μέχρι τα τέλη του προσεχούς Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, οι επιτελείς του ταμείου των αποκρατικοποιήσεων σχεδιάζουν να προτείνουν στον επενδυτή του αυτοκινητόδρομου των 670χλμ. την τοποθέτηση από την Ηγουμενίτσα έως τον Έβρο, ηλιακών πάνελ και μικρών αιολικών πάρκων, σε ένα μοντέλο που ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία στους ελβετικούς αυτοκινητόδρομους.

Ο στόχος είναι διπλός, καθώς από τη μία η Εγνατία οδός θα γίνει ένας "πράσινος" αυτοκινητόδρομος για τους χρήστες αλλά και τις περιοχές από τις οποίες διέρχεται, ενώ από την άλλη θα πετύχει το στόχο της "κυκλικής οικονομίας", αφού θα εξασφαλίσει πόρους όχι μόνο από τα διόδια αλλά και από άλλες φιλικές προς το περιβάλλον πηγές. Επιπλέον όμως μέσω της συγκεκριμένης πλάσινης λειτουργίας η Εγνατία Οδός θα μπορούσε να εξοικονομήσει πολλά από τα χρήματα που δαπανώνται για τον φωτισμό του αυτοκινητόδρομου και ταυτόχρονα θα βοηθούσε στη μείωση των εκπομπών ρύπων. Θα είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο μοντέλο προτείνεται σε αυτοκινητόδρομο της χώρας, το οποίο ξεφεύγει από τη στενή λογική της απόδοσης μόνο του διοδίου ως έσοδο.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ