2016-07-28 04:34:07
Φωτογραφία για Η εξίσωση …. του «ρατσισμού»!!
Γράφει ο Υποναύαρχος ε.α. Κ. Βουλγαράκης ΠΝ

Αρχές του μήνα, μπαίνω στο Γραφείο Ενημερώσεως Κοινού (αυτού δίπλα στο ΥΠΕΘΑ στην Μεσογείων), για να παραδώσω κάποιον φάκελο. Εκεί, στη Γραμματεία Πρωτοκόλλου, κάθεται ένας Λοχαγός, που παραλαμβάνει τον φάκελο και τον πρωτοκολλεί. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει, κάθε μήνα που κάνω αυτή τη δουλειά, όταν πηγαίνω τους σχετικούς φακέλους στις αρμόδιες Υπηρεσίες των τριών (3) Γενικών Επιτελείων. Παντού, κάποιος Αξιωματικός, εκτελεί χρέη Γραμματέα (!!!) ……. δηλαδή, δουλειά φαντάρου, τελειόφοιτου Γυμνασίου!!

Οι κώδικες τιμής και ευθιξίας, αφορούν τον καθένα από μας προσωπικά …. και μου αρκούν οι δικοί μου, για να κάτσω να ασχοληθώ με των άλλων!! Όμως και κάποιοι Προϊστάμενοι, έχουν καθήκον και υποχρέωση, να τιμήσουν και να διατηρήσουν, τόσο την ιδιότητα όσο και τους ρόλους εκάστου φορέα και οργάνου …. «στο ύψος τους»!!

Όλοι οι Κανονισμοί και το Θεσμικό μας πλαίσιο, προβλέπουν σαφώς, ρητώς και με ισχυρή την παράδοση, ότι : «Η ιεραρχία των βαθμών, συνάδει απόλυτα, με την ιεραρχία των καθηκόντων»!!


Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή και αν χρειαστεί, ΕΚΤΑΚΤΩΣ όλοι μας, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε …. τα πάντα!! Εκτάκτως όμως, που σημαίνει αυταπάρνηση και μεγαλείο και ΟΧΙ μονίμως και εκ συστήματος, που σημαίνει εκφυλισμός, υποτίμηση, κοροϊδία και ρεζιλίκι!! Είναι βέβαιο ότι, στα καθήκοντα του Λοχαγού, δεν προβλέπεται επουδενί …. να κάνει την Γραμματέα!! Πραγματικά δεν ξέρω, ΠΟΙΟΣ έπρεπε να ντρέπεται περισσότερο ….. αυτός που το αποδέχεται ή αυτός που το επιβάλλει!?

Τώρα, πολλοί θα αρχίσουν τις (γνωστές) αιτιάσεις, του ….. ΓΙΑΤΙ συμβαίνει αυτό ….. ή τον κακομοίρη Λοχαγό που υποχρεώνεται να ….. ή τον ατυχή και πιεσμένο από τις ελλείψεις προσωπικού, Προϊστάμενο που διότι …. !!

ΟΛΑ αυτά όμως, ξεκινούν με τη ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ λύση, της περιβόητης ….. «Εξίσωσης του Ρατσισμού»!!

Πολλά μπορούν να αμφισβητηθούν, όταν αυτά ερμηνεύονται θεωρητικά ή όταν υπόκεινται σε υποκειμενική κρίση/άποψη …. ή όταν μονίμως φιλοσοφούνται μακαρίως και εκ του ασφαλούς!!

ΟΧΙ όμως και τα Μαθηματικά και ειδικά ….. η απλή Αριθμητική!! Αυτά δεν αμφισβητούνται (και γι’ αυτοί οι θεωρητικοί, έχουν αλλεργία στα νούμερα)!!

Έτσι λοιπόν, σ’ όλο το Στράτευμα και παντού σ’ όλες τις Χώρες, υπάρχει μια συγκεκριμένη ΕΞΙΣΩΣΗ, που προσδιορίζει τη Δομή και τη διάρθρωση του Προσωπικού του!! (αλληγορικά και παραστατικά, το εξήγησα προ καιρού: βλ. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10208927534199879&set=a.3310281270139.150787.1061334138&type=3&theater)

Ο = Α+Υ+Θ

Αυτή είναι η εξίσωση και όπου:

«Ο» σημαίνει Οροφή Στρατεύματος/Κλάδου, είναι δηλαδή ΕΝΑΣ νομοθετημένος και αδιαπραγμάτευτος ξερός αριθμός, που δεν αλλάζει από κανέναν

«Α» σημαίνει Αξιωματικοί

«Υ» σημαίνει Υπαξιωματικοί

«Θ» σημαίνει Στελέχη Θητείας (στρατευμένοι, ειδικής μονιμότητας, 5ετίας, κλπ)

Για το ΠΩΣ ειδικά, αυτά τα «Α-Υ-Θ» διαρθρώνονται και κατανέμονται (ποιοτικά και αριθμητικά), πάλι υπάρχει ΣΑΦΕΣΤΑΤΟ «λειτουργικό μοντέλο», στο οποίο …… προβλέπονται θεσμοθετημένα, πόσες ακριβώς είναι αυτές οι θέσεις και ανά βαθμό και ανά ειδικότητα!!

Όμως σήμερα, ας το ξεπεράσουμε αυτό το «μοντέλο» (Job Descriptions – Specifications – Qualifications) και ….. ας απλοποιήσουμε το ζήτημα, έτσι ώστε να γίνει κατανοητό ….. στην πιο «απλοϊκή του μορφή», απ’ αυτούς δεν είναι υποχρεωμένοι να τα γνωρίζουν όλα (αλλά όμως, επιμένουν να έχουν άποψη και να παραπληροφορούν)!!

Είναι νομίζω κατανοητό ότι, με την «Οροφή» (Ο) πάντα σταθερή, αν διαφοροποιήσεις κάποιον από τους τρεις (3) άλλους Παράγοντες (Α-Υ-Θ), οπωσδήποτε μεταβάλλονται και οι άλλοι δύο!!

ΑΡΑ, όποιος θέλει να αλλάξει αριθμητικά, κάποιον Παράγοντα (Α-Υ-Θ), θα πρέπει να μας πει …… ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ και με τους άλλους δύο!!??

Αλλά αυτό, θα πρέπει να μας το πει ….. «μαθηματικά», με νούμερα και με στοιχεία ….. και ΟΧΙ με αφελείς αιτιάσεις (της γνωστής αφαιρετικής λογικής) του τύπου ….. «ναι αλλά σ’ αυτή τη θέση, γιατί έτσι κι όχι αλλιώς»!? ….. ή «γιατί στο δίπλα καράβι ισχύει έτσι και στο δικό μας, εκείνο»!? ….. ή «και οι άνθρωποι αυτοί, δεν έχουν ψυχή για να ….»!?

Θεωρίες δηλαδή, που βασίζονται σε επιθυμίες και συμφέροντα, όλοι μας μπορούμε να σκαρώσουμε, διότι σαν λαός …. έχουμε τα γονίδια!!

Τη μαθηματική εξίσωση όμως, ΠΟΙΟΣ θα την επιλύσει …..!?

Κανένας λογικός και ψυχικά υγιής άνθρωπος, δεν θέλει να μπαίνει εμπόδιο, στα όνειρα και στα συμφέροντα κανενός, ειδικά αν αυτός είναι ένας συνάδελφος, με τον οποίο έχουν συνυπηρετήσει και θαλασσοπνιγεί αγκαλιασμένος!! Όμως, ο καθένας μας, πάνω απ’ όλα, ακόμα και απ’ αυτόν τον εαυτό του, πρέπει να υπηρετεί το ΚΑΘΗΚΟΝ του!! Και κάθε απόκλιση από το καθήκον, είναι ….. είτε ένεκα ιδιοτελούς συμφέροντος, είτε ένεκα αισχρού λαϊκισμού!! Όμως επίσης, η παράβαση του καθήκοντος, είναι διαρκές αδίκημα και προδοσία, έστω και αν αυτά στις μέρες μας ….. είναι ψιλά γράμματα!!

Για να μη πω λοιπόν, για τις αφόρητες «συνδικαλιστικού» τύπου πιέσεις, που οδήγησαν ΚΑΠΟΙΟΥΣ «εύκολους και επιρρεπείς» Προϊσταμένους, να αποδεχτούν Νομοθετικές παρεμβάσεις, οι οποίες δημιούργησαν «τρύπες» στο σκληρό αυτό θεσμικό κέλυφος (της Διάρθρωσης Προσωπικού) και οι οποίες ….. «εκ συμπαθείας και ως προηγούμενο», άνοιξαν στη συνέχεια διάπλατα ρήγματα ….. και σε άλλους Κλάδους και σε άλλες Κατηγορίες προσωπικού και σε άλλους Φορείς, ….. θα αναφέρω το τραγελαφικό, Προϊστάμενου (ενδεδυμένου μόνιμα, με το ένδυμα του Καλού Παιδιού και Λαοφιλούς Αξιωματικού), που λόγω «προσωπικού» ενδιαφέροντος και με το ανάλογο Πολιτικό «σπρώξιμο», αποδέχθηκε ρύθμιση, που τακτοποιούσε την «ιεραρχική εξέλιξη» ….. μιας συγκεκριμένης (χρονιάς) Κατηγορίας προσωπικού!! Επόμενο ήταν (και του είχε επισημανθεί), ότι πάνω σ’ αυτήν την κατ’ εξαίρεση ρύθμιση, θα βασιζόντουσαν και …. πλήθος άλλων αντίστοιχων «εξαιρέσεων» και άλλων ενδιαφερομένων!!

Μάλιστα, τόσων πολλών «κατά περίπτωση» ξεκάρφωτων τέτοιων ρυθμίσεων, ….. που τελικά χάθηκε ο μπούσουλας και άντε τώρα να βάλεις τάξη!! Σήμερα ….. οι «εξαιρέσεις είναι ο κανόνας» και ο Νόμος (μαζί με τη λογική) καταχωνιασμένος …. στο μπαούλο της απαξίωσης!!

Όπως πάντα, ΟΛΑ κινούνται στη λογική του : «αφού αυτό συμβαίνει για κείνους, γιατί να μην ισχύσει και για μας»(!!) …… και εσύ φίλε, άσε ήσυχη την εξίσωση, μόνο για τα θρανία (ή τα νούμερα ευδοκιμούν και οι άνθρωποι υποφέρουν κ.ο.κ)!!

Ο «πολύς λαός», πάντα δεν καταλάβαινε ότι …… «ο πληθωρισμός, κατατρώει την αξία», πάνω σε ότι επικαθίσει, το απαξιώνει και το υποτιμά, είτε αυτό είναι νόμισμα, είτε είναι ρόλος (και ….. το 500αρικο, αξίζει τελικά, όσο ένα 50αρικο)!!

Γι’ αυτό είπα αρχικά, ότι πράγματι δεν ξέρω, ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ …. ο Λοχαγός που κάνει τώρα την Γραμματέας ή αυτός που τον οδήγησε σ’ αυτήν την υποτιμητική κατάσταση!!

Όμως, το ακόμα πιο σημαντικό και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ είναι, ότι η παρέμβαση άσχετων και η λανθασμένη επίλυση της «εξίσωσης», στην πράξη δημιουργεί …. σύγχυση ρόλων, αντιπαλότητες, αντιπαραθέσεις, έχθρα και διάσπαση του ενιαίου πνεύματος στο Στράτευμα!!

Οι Αξιωματικοί αντιδρούν όταν βλέπουν Υπαξιωματικούς ομοιόβαθμους τους, οι δε Υπαξιωματικοί από τη μια θέλουν να γίνονται Αξιωματικοί, αλλά από την άλλη, αντιδρούν που και οι ΕΠΟΠ-ΕΜΘ θέλουν να γίνονται Υπαξιωματικοί, για τους οποίους με τη σειρά τους, αγανακτούν και αντιδρούν οι Πολιτικοί Υπάλληλοι, διότι παράτυπα και παράνομα, αυτοί καλύπτουν θέσεις προορισμένες για ΜΠΥ και τέλος …. όλοι μαζί (Α-Υ-Θ) αντιδρούν με τους ΜΠΥ, διότι έχουν πάντα δικό τους μπαϊράκι, μέσω των συνδικαλιστικών και πολιτικών πιέσεων, που μεταχειρίζονται!!

Μια κατάσταση …. τραγέλαφος, που «κάποιοι» τώρα, την χαρακτηρίζουν πιασάρικα, ως ρατσισμός (sic), χωρίς να ξέρουν για τι μιλάνε και τι αυτό σημαίνει!!

Αν βέβαια ίσχυε καθεστώς Αξιοκρατίας και σωστής, σοβαρής και αυστηρής Αξιολόγησης στο Στράτευμα (αλλά και αλλού), τότε όλα αυτά θα είχαν επιλυθεί ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ, για όλους και σε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας, από τον πρώτο έως και τον τελευταίο!!

Ας αφήσουμε λοιπόν τα ευχολόγια και τις κατάρες και όποιος ξέρει, τη ΛΥΣΗ αυτής της «Ρατσιστικής Εξίσωσης», ας την αναφέρει, για να προσφέρει σημαντική Υπηρεσία στο Στράτευμα και κατ’ επέκταση στην Πατρίδα!!
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ