2016-07-29 14:56:11
Φωτογραφία για Ταχύτατη εξέλιξη του κινεζικού μαχητικού J-20 ανησυχεί [video]
Αιτία ανησυχίας για την Ιαπωνία είναι η πρόοδος στο πρόγραμμα του κινεζικού μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς J-20, τουλάχιστον μέχρι να τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το αμερικανικό F-35 Lightning II της Lockheed Martin που έχει αποφασίσει να προμηθευτεί η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, καθώς στο ενδιάμεσο, οι Ιάπωνες φοβούνται ότι θα προκύψει ένα επικίνδυνο κενό επιχειρησιακών ικανοτήτων.

Όπως μετέδωσαν εξειδικευμένα μέσα ενημέρωσης του χώρου της άμυνας και της αμυντικής βιομηχανίας, η κατασκευάστρια Chengdu Aircraft Company (CAC) κατασκεύασε ένα νέο αεροσκάφος του τύπου, χαμηλού ρυθμού παραγωγής (Low Rate Initial Production – LRIP). Πρόκειται για το δεύτερο J-20 LRIP μετά το πρώτο με τον σειριακό αριθμό 2101 που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο του 2015. Πιστεύεται, ότι οι κινέζοι διαθέτουν συνολικά τέσσερα από τα συγκεκριμένα μαχητικά.

Αυτή τη φορά, το αεροσκάφος δεν έχει σειριακό αριθμό, ενώ και η σιωπή των μέσων ενημέρωσης που «παραδοσιακά» χρησιμοποιούνταν για να ενημερώσουν διεθνώς για τη νέα εξέλιξη, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua και το τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, τη στιγμή που υπάρχουν ντοκουμέντα που αποδεικνύουν την ύπαρξή του, προκαλούν αναστάτωση και αβεβαιότητα, κάτι που θα μπορούσε ασφαλώς να αποτελεί και αντικειμενικό για τους υπεύθυνους του κινεζικού χειρισμού.

Αναλυτές εκτιμούν ότι πιθανότατα η ερμηνεία να είναι πως οι Κινέζοι διαμηνύουν εμμέσως ότι πλησιάζει η ώρα εισαγωγής σε υπηρεσία του μαχητικού αεροσκάφους με τις κινεζικές αεροπορικές δυνάμεις, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις του αμερικανικού πενταγώνου για εισαγωγή σε υπηρεσία περί το 2018.

Το κινεζικό μαχητικό πέμπτης γενιάς μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 2.100 χιλιομέτρων ανά ώρα (1.305 μίλια την ώρα) και ομοιάζει… σκανδαλιστικά σε αρκετά σημεία με το αμερικανικό F-35 Lightning II της Lockheed-Martin, παραπέμποντας στις καταγγελίες ότι η κατασκοπεία της Κίνας κατόρθωσε να βάλει στο χέρι σημαντικά στοιχεία για το αμερικανικό μαχητικό.

Εδώ υπάρχει κάτι θετικό που συνυπάρχει όμως με το αρνητικό… Το κινεζικό «αντίγραφο» του F-35 κόστισε κλάσμα του ιλιγγιώδους ποσού (άνω των 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων) που απαιτήθηκε στις ΗΠΑ για την ανάπτυξη του μαχητικού, που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και μάλιστα με λιγότερα προβλήματα στη διαδικασία.

Το αρνητικό όμως είναι, ότι το αντίγραφο πολύ δύσκολα έχει τις δυνατότητες του πρωτότυπου, αν και η τιμή μονάδας είναι βέβαιο ότι θα επιτρέψει στους Κινέζους να αποκτήσουν μεγάλο αριθμό που θα προβληματίσει τους Ιάπωνες, οι οποίοι θα καταβάλουν πολλά δισεκατομμύρια, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι το όποιο έλλειμμα στην ποιότητα θα γίνει προσπάθεια να εξισορροπηθεί με την ποσότητα, αφού εκτιμάται ότι οι ανάγκες θα ανέλθουν σε 500-700 μαχητικά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα J-20 θα μπορούν να μεταφέρουν τέσσερα βλήματα αέρος-αέρος PL-15, μέσου βεληνεκούς, ή τους πλέον σύγχρονους PL-21 ramjet «πέραν του οπτικού ορίζοντα» (BVRAAM: beyond visual range air-to-air missiles), αποκαλούμενοι και ως «κινεζικοί Meteor», καθώς επίσης και δύο βλήματα αέρος-αέρος μικρού βεληνεκούς (τύπου PL-9/PL-10 IR).

Τα μαχητικά θα φέρουν κινητήρες τύπου Saturn AL-31F, ρωσικής κατασκευής, ενώ προγραμματίζεται η εγκατάσταση πιο προηγμένων, αν και η εγχώρια προσπάθεια ανάπτυξης κινητήρα, έχει «κολλήσει» σε σημαντικά τεχνικά προβλήματα, τα οποία όμως θα μπορούσαν να επιλυθούν ενδεχομένως… ως διά μαγείας, με τον τρόπο που επιλύθηκαν τα σχεδιαστικά
. Ανά πάσα στιγμή.
Πηγή
Tromaktiko
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ