2016-07-30 19:29:09
Φωτογραφία για Περιβαλλοντική απειλή τα αποτσίγαρα στις παραλίες
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε τις δυσμενείς επιπτώσεις του καπνίσματος για την υγεία τόσο των ενεργητικών όσο και των παθητικών καπνιστών, οι οποίοι εισπνέουν τον καπνό των πρώτων. Σήμερα, είμαστε αντιμέτωποι με ένα καινούργιο πρόβλημα, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αποτσίγαρων.

Εκτιμάται ότι παγκοσμίως 4,5 τρισεκατομμύρια γόπες εισέρχονται στο περιβάλλον κάθε χρόνο και σημαντική συμβολή στην διαμόρφωση αυτού του αριθμού έχουν οι θαμώνες των παραλιών. Τα αποτσίγαρα γίνονται δυστυχώς τροφή για αρκετά θαλάσσια είδη, τα οποία στην συνέχεια πεθαίνουν είτε από ασιτία λόγω εσφαλμένης αίσθησης κορεσμού, είτε από κλείσιμο του οισοφάγου ή και ολόκληρου του πεπτικού συστήματος, είτε λόγω των τοξίνων που εκχύνονται στο αίμα από τα φίλτρα των τσιγάρων. Συγκεκριμένα, σε αντίθεση με το χαρτί και τον καπνό που βιοδιασπώνται, το φίλτρο αποτελείται από 95% συνθετικό πολυμερές οξικής κυτταρίνης, μία ουσία που διασπάται με πολύ αργούς ρυθμούς και επιβαρύνει το περιβάλλον για μακρύ χρονικό διάστημα. Ένα αποτσίγαρο μπορεί να χρειαστεί και 5 χρόνια για να διασπαστεί στο θαλασσινό νερό, ενώ παράλληλα εκχύνει στο περιβάλλον επικίνδυνες χημικές ουσίες όπως κάδμιο, αρσενικό και μόλυβδο.


Η χώρα μας κατέχει το υψηλότερο ποσοστό καπνιστών ανάμεσα στις υπόλοιπες χώρες τις Ευρώπης, ενώ τα σκουπίδια που σχετίζονται με το κάπνισμα αντιστοιχούν στο 45% επί του συνόλου των θαλάσσιων απορριμμάτων. Δυστυχώς, η Ελλάδα κατέχει αρνητικά ρεκόρ, με τα αποτσίγαρα να φτάνουν τα 78 ανά τετραγωνικό μέτρο σε μια μέση σε επισκεψημότητα παραλία.

Παρότι σε κανέναν δεν αρέσει να ξαπλώνει πάνω σε γόπες την ώρα που απολαμβάνει το μπάνιο του στην παραλία, κανείς δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία «σε μία μόνο γόπα» κι έτσι το πρόβλημα διογκώνεται.

Το αισιόδοξο είναι ότι υπάρχουν διαθέσιμες λύσεις για το πρόβλημα. Πρόσφατα, ένας μηχανικός στο Βασιλικό Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μελβούρνης, ανακάλυψε τον τρόπο να μετατρέπει τα αποτσίγαρα σε πολύτιμο δομικό υλικό και συγκεκριμένα σε τούβλα. Μάλιστα, αυτή η καινοτόμα τεχνολογία όχι μόνο αξιοποιεί τα αποτσίγαρα αλλά παράγει και τούβλα με χαμηλότερο ενεργειακό κόστος. Το μόνο που απομένει για να μπει τέλος στην περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλούν οι γόπες είναι η ουσιαστική συνειδητοποίηση του προβλήματος.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ