2016-08-01 15:47:50
Φωτογραφία για Συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στην εκπομπή «ΠΡΩΙΝΗ ΖΩΝΗ» της ΕΡΤ
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016, στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ ΠΡΩΙΝΗ ΖΩΝΗ και στους δημοσιογράφους Ανδριάνα Μαγγανιά και Γιάννη Δάρα, ανάμεσα στα άλλα ανέφερε:

Για τη δεύτερη αξιολόγηση και γενικότερα τις πολιτικές εξελίξεις και τις σχέσεις των κομμάτων:

Η δεύτερη αξιολόγηση θα κυλήσει σε ρυθμούς πιο γρήγορους σε σχέση με την πρώτη και ήδη η κυβέρνηση έχει πει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της. Μάλιστα ο κύριος Κατρούγκαλος, ο πιο αρμόδιος υπουργός όπως και ο κύριος Τσακαλώτος, οι οποίοι διεξάγουν το κύριο κομμάτι της διαπραγμάτευσης, έχουν μιλήσει για τους στόχους τους οποίους έχουμε και εκεί που δεν θα κάνουμε πίσω. Αυτό έχει μεγάλη σημασία και σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα και σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο κυλάει η οικονομία.

Το βασικό ζήτημα είναι να μην παίζουμε ένα παιχνίδι ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις αλλά να μας διακρίνει μια σταθερή προσήλωση, στην πραγματικότητα και την καθημερινότητα, αυτό είναι το κεντρικό θέμα
. Στο βαθμό που υπάρχουν και άλλες πολιτικές δυνάμεις οι οποίες συμφωνούν σε αυτή την κατεύθυνση είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αξιολογηθεί και να ειπωθεί. Δεν υπάρχουν κάποιες μυστικές συζητήσεις που αφορούν αυτό το ζήτημα.

Σε αυτό εμείς επικεντρωνόμαστε, όπως επικεντρωνόμαστε και στο ζήτημα της σταθεροποίησης της οικονομίας, με πρώτο και κύριο τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Σε αλλαγές που μπορεί να γίνουν, εδώ  και κάποιες μέρες έχουν αλλάξει τα capital controls. Αυτό είναι για την ίδια την οικονομία πολύ θετικό γεγονός, όπως και το γεγονός ότι αρχίζει και υπάρχει ένα κλίμα επενδυτικό σε τρία επίπεδα: το ένα αφορά τις δημόσιες επενδύσεις, στις δυνατότητες που έχει το δημόσιο, το δεύτερο αφορά τις επενδύσεις που έρχονται από το εξωτερικό που υπάρχει όχι απλώς ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά λύνονται και κόμποι που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια και το τρίτο αφορά τις δυνατότητες των εσωτερικών επενδύσεων, ιδιαίτερα της κοινωνικής οικονομίας. Αυτά δεν τα ακούμε συνήθως στα μέσα μαζική ενημέρωσης.

Ορισμένα πράγματα είναι, ούτως ή άλλως μερικές επιτυχίες. Σίγουρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να πανηγυρίζουμε αλλά το γεγονός, ότι με τα συστήματα που διαμόρφωσαν οι προηγούμενοι (ΕΡΓΑΝΗ), υπάρχει μια μικρή, όσο μικρή μπορεί να είναι το 2% μείωση της ανεργίας, μια μικρή κατά 4-5 δισ. ευρώ μείωση του χρέους και είναι ανοιχτό, και αυτό είναι το βασικό στοιχείο, που αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση, το ζήτημα του χρέους. Αυτό είναι κεντρικό θέμα και έχουν μπει οι βάσεις.

Τα πάντα είναι ζήτημα συσχετισμών. Εμείς βάλαμε ένα στόχο σε σχέση με το χρέος. Αυτή τη στιγμή οι συσχετισμοί στην Ευρώπη αλλά και οι καταστάσεις που διαμορφώνονται, ευνοούν ότι μπορεί να διαπραγματευτούμε με διάφορες τεχνικές και τρόπους το ζήτημα του χρέους. Δηλαδή αν επιτύχουμε να μην πληρώνουμε πάνω από 15% το έτος, τόκους και χρεολύσια, σε σχέση με το χρέος, θα είναι μια ισχυρή ανάσα. Αν επιτύχουμε - και σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε - ώστε να υπάρχει μειωμένο πρωτογενές πλεόνασμα, τότε υπάρχει ένα απόθεμα σε συνδυασμό με τα άλλα, την επανεκκίνηση της οικονομίας  και της παραγωγικής ανασυγκρότησης, τότε υπάρχει ένα απόθεμα επανεπένδυσης και διαμόρφωσης όρων κοινωνικού κράτους που θα μπορέσει να μας πάει ένα βήμα παραπέρα.

Για τα ζητήματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας:

Το ζήτημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης αφορά και την αμυντική βιομηχανία, ενώ το ζήτημα των ειδικών μισθολογίων των στρατιωτικών συνδέεται με την οικονομική δυνατότητα. Είναι δεδομένο ότι σε αυτή τη φάση δεν θα υπάρχει η παραμικρή μείωση στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Το Σεπτέμβριο θα κατατεθούν τα ειδικά μισθολόγια. Από κει και πέρα υπάρχει μια ευρύτερη συζήτηση που δεν αφορά όμως αυτό, δεν αφορά δηλαδή τη μείωση των μισθών.

Για τις εξελίξεις στην Τουρκία σε σχέση και με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα:

Αν επαναφέρουν τη θανατική ποινή, απέναντι στην οποία νομίζω ότι όλοι οι πολιτισμένοι άνθρωποι πρέπει να είμαστε ενάντιοι, από άποψη αρχής, συγχρόνως θα διακοπεί και η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας. Η κατάσταση στην Τουρκία δεν είναι ομαλή και μόνο το ότι η χώρα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έχει κηρυχθεί από την ίδια της την κυβέρνηση, αυτό δείχνει. Δεν θα κάνω εγώ υποδείξεις αλλά η δική μου η σκέψη σε σχέση με αυτά τα πράγματα είναι ότι τα αντιπαλεύεις με περισσότερη δημοκρατία.

Για την υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών, αυτό που δεν μπορεί παρά να ισχύσει είναι αυτό το κομμάτι του διεθνούς δικαίου που αφορά το πολιτικό άσυλο. Έχουν κάνει αίτηση, θα αξιολογηθεί σε πρώτο βαθμό, αν χρειαστεί και σε δεύτερο βαθμό και αν χρειαστεί σε διοικητικό δικαστήριο. Αντίστοιχα υπάρχει το αίτημα της Τουρκία για έκδοση. Αν η απόφαση για άσυλο είναι αρνητική, θα εξεταστεί αυτό το θέμα. Αν η απόφαση των δικαστηρίων για παροχή πολιτικού ασύλου, με βάση του ελληνικό και το διεθνές δίκαιο, είναι θετική, αυτό σημαίνει ότι το θέμα δεν εξετάζεται.

Όσον αφορά στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Αλλοίμονο αν οι σχέσεις δύο χωρών εξαρτώνται μόνο από αυτά τα πράγματα, θα ήταν σαν να εξαρτιόταν οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Γερμανία από το γεγονός ότι η Γερμανία δεν εκδίδει τον κύριο Χριστοφοράκο. Είναι ζητήματα που επηρεάζουν μεν αλλά δεν μπορεί να είναι καθοριστικά.

Για τις προσφυγικές ροές:

Η τουρκική ακτοφυλακή οφείλει να φυλά τα παράλια σύνορα της Τουρκίας. Αυτό είναι δική της υποχρέωση σε σχέση με την χώρα και όχι διεθνής της υποχρέωση. Αναφορικά με τις προσφυγικές ροές, αυτές έχουν ορισμένες μέρες αυξηθεί κατά τι, δηλαδή έχουν φθάσει τον αριθμό 100, αλλά κάποιες άλλες μέρες όπως προχθές ήταν 6. Το κεντρικό πρόβλημα που εμείς αυτή τη στιγμή συζητάμε είναι πώς, αυτοί που έχουν πάρει σε πρώτο επίπεδο πολιτικό άσυλο θα έχουμε τη δυνατότητα να τους μεταφέρουμε από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, ώστε να ανακουφιστούν τα νησιά.

Η τήρηση της συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας και το οικονομικό της συμφέρον και το διεθνές της. Μια ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκία σημαίνει δύο πράγματα, σε αυτή τη φάση, το να μην επανέλθει η θανατική ποινή και από την άλλη να κρατηθεί η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Για το ζήτημα της αξιοποίησης των προσφύγων ως πολιτικό δόρυ, νομίζω ότι αυτό θα είναι τεράστιο λάθος. Από την άλλη μεριά για να πει κανείς ότι είναι έτοιμος θα πρέπει να μιλήσει και για τον όγκο μιας τέτοιου είδους, θα έλεγε, επιθετικής ενέργειας, με την έννοια ότι δεν φυλάσσονται οι απέναντι ακτές ή τους ενθαρρύνουν.

Για εμάς, το ανησυχούμε σημαίνει ότι παίρνουμε τα μέτρα μας. Τα μέτρα τα οποία παίρνουμε αφορούν και τη φύλαξη  των θαλασσίων συνόρων και την προετοιμασία υποδοχής των προσφύγων και τις διεθνείς διαδικασίες που αφορούν το πολιτικό άσυλο. Όσο αφορά αυτό που υπάρχει αυτή τη στιγμή το διαχειριζόμαστε καλά μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία.
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ