2016-08-01 20:11:30
Φωτογραφία για Ο “πόλεμος” του Σακχάρου στην Κορινθία
Posted By: Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - Virus.com.gr

Στα «μαχαίρια» βρίσκονται οι εκπρόσωποι του ιατρικού και του φαρμακευτικού κόσμου στο νομό Κορινθίας. Αφορμή αποτέλεσε η πρωτοβουλία του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου να προχωρήσει σε μετρήσεις σακχάρου, με στόχο την ενημέρωση για τη σωστή χρήση και την ευαισθητοποίηση των ασθενών με ΣΔ στην Αυτομέτρηση.

Το θέμα είχε απασχολήσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας την περασμένη άνοιξη, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρός του, Σωτήρης Δαμασκηνός, να αποστείλει μια λακωνική αλλά σαφή επιστολή στον ΦΣΚ. Σε αυτήν τόνιζε πως «οι μετρήσεις σακχάρου αποτελούν ιατρική πράξη κι ως εκ τούτου δεν μπορούν να γίνονται σε φαρμακεία». Η «έχθρα» ΙΣΚ-ΦΣΚ για το Σάκχαρο είχε διαφανεί καιρό πριν, ωστόσο, όταν οι γιατροί της Κορινθίας αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στο πιλοτικό πρόγραμμα «Αρεταίειος» που προϋπόθετε τη συνεργασία με τους φαρμακοποιούς για την ευαισθητοποίηση του κοινού για το Διαβήτη και τις επιπλοκές του.


Καθησυχαστική εμφανίζεται από την πλευρά της Πρόεδρος του ΦΣΚ, Αναστασία Μπαρτζή, η οποία σε επιστολή-απάντηση στον ΙΣΚ υπογραμμίζει πως η Αυτομέτρηση, η αξία της οποίας έχει επισημανθεί από όλους τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, δεν θα πρέπει να συγχέεται με την εργαστηριακή μικροβιολογική εξέταση η οποία πράγματι αποτελεί ιατρική πράξη. Αντίθετα, υποστηρίζει η κα Μπαρτζή, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί «μια κοινωνική παροχή η οποία δύναται να σώσει ζωές και συγχρόνως να κατευθύνει τους πάσχοντες προς τα ιατρεία».

Σύμφωνα με την ίδια, η συμμετοχή των φαρμακοποιών στη διαδικασία αυτή είναι σε εθελοντική βάση στο πλαίσιο του ρόλου τους ως λειτουργών υγείας, ενώ οι ταινίες μέτρησης που χρησιμοποιούνται γι’ αυτό το σκοπό έχουν δοθεί δωρεάν από τις φαρμακευτικές εταιρίες.

Πηγή: pharmakopoioi.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ