2016-08-04 13:10:08
Φωτογραφία για Σκύλοι ράτσας: τεράστια προβλήματα υγείας από τις επιλεκτικές διασταυρώσεις
Το αγγλικό μπουλντόγκ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των επιπτώσεων από την ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση και συγκεκριμένα από την κατασκευή σκύλων «ράτσας» μέσω διαδοχικών διασταυρώσεων.

Όπως αναφέρεται σε νέα γενετική μελέτη που υπογράφουν επιστήμονες στις ΗΠΑ με επικεφαλής τον Νιλς Πέντερσεν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις, το αγγλικό μπουλντόγκ υποφέρει από προγναθισμό, αφύσικα κοντό ρύγχος, δυσκολία στην κίνηση και ασυνήθιστα πολλές αλλεργίες.

Με άλλα λόγια αιώνες επιλεκτικών, στοχευμένων διασταυρώσεων το έχουν οδηγήσει σε γενετικό αδιέξοδο με συνέπεια να μην μπορεί να σωθεί δίχως εμπλουτισμό της γενετικής δεξαμενής του σε γονίδια από άλλες ράτσες.

«Με απασχολεί εδώ και καιρό για την αυξανόμενη συχνότητα κληρονομικών παθήσεων σε πολλές ράτσες καθαρόαιμων σκύλων» λέει ο Πέντερσεν και επισημαίνει ότι «το μπουλντόγκ είναι αναμφίβολα το χειρότερο παράδειγμα αυτής της τάσης» επισημαίνει.


—Τα δεινά από τη συρρίκνωση της γονιδιακής δεξαμενής

Η ράτσα «εγκαινιάστηκε» κατά τη δεκαετία του 1930 από μια σχετικά μικρή γενετική βάση 68 σκύλων, πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα αγγλικά μπουλντόγκ που ζουν σήμερα σε όλο τον κόσμο είναι μεταξύ τους σχετικά κοντινοί συγγενείς.

Η αιμομιξία και η επιλογή αφύσικων χαρακτηριστικών όπως το κοντό ρύγχος οδήγησαν αφενός στη συρρίκνωση της γονιδιακής δεξαμενής της ράτσας, αφετέρου επέτρεψαν τη συσσώρευση παθογόνων μεταλλάξεων που δεν θα είχαν επιζήσει από τη διαδικασία της φυσικής επιλογής.

Λόγω του κοντού ρύγχους, τα αγγλικά μπουλντόγκ έχουν δυσκολία στην αναπνοή και κουράζονται τόσο εύκολα ώστε συχνά δεν καταφέρνουν να ζευγαρώσουν. Έχουν επίσης δυσκολία στο περπάτημα λόγω των αφύσικα κοντών ποδιών και η λεκάνη των θηλυκών είναι τόσο στενή ώστε ο τοκετός γίνεται συνήθως με καισαρική.

—Η νέα μελέτη για τα σκυλιά «ράτσας»

Η μελέτη του δρ Πέντερσεν συνέκρινε τα γονιδιώματα περισσότερων από 100 αγγλικών μπουλντόγκ και έδειξε ότι η γενετική ποικιλότητα της ράτσας έχει διαμορφωθεί σε μη βιώσιμα επίπεδα.

Η ανάλυση αποκάλυψε επίσης απώλεια γενετικής ποικιλότητας σε περιοχές του γονιδιώματος που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, κάτι που εξηγεί γιατί η συγκεκριμένη ράτσα παρουσιάζει ασυνήθιστα υψηλή συχνότητα αλλεργιών.

Τα προβλήματα υγείας είναι πλέον αδύνατο να αντιμετωπιστούν με επιλεκτικές διασταυρώσεις ανάμεσα σε καθαρόαιμα μπουλντόγκ, καταλήγουν οι ερευνητές.

Ακόμα και σήμερα, επισημαίνουν, ασυνείδητοι εκτροφείς συνεχίζουν τις αιμομικτικές διασταυρώσεις μπουλντόγκ και άλλων σκύλων «ράτσας», συχνά υπό άθλιες συνθήκες στα γνωστά puppy mills.

Τα σκυλιά αυτά πωλούνται έναντι αδρού τιμήματος σε «περήφανους» ιδιοκτήτες που αφού τα αγοράσουν χρηματοδοτώντας ουσιαστικά μια εγκληματική δραστηριότητα τα περιφέρουν ως τρόπαια σε δρόμους, πλατείες και διαγωνισμούς χωρίς να γνωρίζουν ότι τα σκυλιά τους πάσχουν από κληρονομικά νοσήματα.

Σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τη γονιδιακή ποικιλότητα της ράτσας, ελβετοί ερευνητές έχουν ξεκινήσει επιλεκτικές διασταυρώσεις του αγγλικού μπουλντόγκ με μια διαφορετική ράτσα από τις ΗΠΑ που ονομάζεται «παλιό αγγλικό μπουλντόγκ» ή Olde English Bulldogge.

Για το καθαρόαιμο αγγλικό μπουλντόγκ, πάντως, ο χρόνος φαίνεται πως έχει τελειώσει.

Μην ξεχνάμε ότι η συστηματική κατασκευή σκύλων ράτσας αποτελεί υπόθεση λίγων δεκαετιών, οπότε δεν έχουμε δει ακόμα τις τελικές επιπτώσεις αυτής της αποτρόπαιας πρακτικής.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Canine Genetics and Epidemiology».

Για αυτό: δεν αγοράζουμε σκυλιά από pet shop ή από «γέννες», υιοθετούμε και φροντίζουμε ένα από τα εκατοντάδες χιλιάδες αδέσποτα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, στειρώνουμε το ζώο μας για να μην επιτείνουμε ένα οξύτατο κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ