2016-08-05 18:47:15
Φωτογραφία για Σωτήρια παρέμβαση για ιστορικό μνημείο της Αγίας Μαρίνας Κισσού
Το θέμα της αποκατάστασης της στέγης της ιστορικής Αγίας Μαρίνας Κισσού, τέθηκε προς συζήτηση στη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες ο δήμαρχος Ζαγοράς - Μουρεσίου Παναγιώτης Κουτσάφτης με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και σύμφωνα με την εκπεφρασθείσα πρόθεση των δύο πλευρών, θα καταβληθούν προσπάθειες, προκειμένου να ενταχθεί το έργο στο νέο ΕΣΠΑ.

Σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται την τελευταία πενταετία οι εργασίες αποκατάστασης της στέγης και των οροφογραφιών της ιστορικής Αγίας Μαρίνας Κισσού. Οι προσπάθειες του εφημέριου του ναού πέφτουν στο κενό, λόγω της έλλειψης χρημάτων για την εκπόνηση συμπληρωματικής μελέτης, ενώ ο αντιαισθητικός μουσαμάς, που είχε τοποθετηθεί προσωρινά εξωτερικά, προκειμένου να αποκόπτεται η ροή νερού στο εσωτερικό του ναού, τείνει να αποτελέσει μόνιμη κατάσταση, με απρόβλεπτες συνέπειες για το ίδιο το μνημείο.

Στο μεταξύ, η αποκατάσταση του προβλήματος έχει τεθεί στις προτεραιότητες του δημάρχου Ζαγοράς - Μουρεσίου και στο πλαίσιο αυτό επικαιροποιήθηκε πρόσφατα από το Δήμο σχετική μελέτη, που αφορά την αποκατάσταση της στέγης, προκειμένου να καταβληθούν, εν συνεχεία, προσπάθειες για την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα στο νέο ΕΣΠΑ.


Η αγωνία του π. Μιχαήλ Μιχάλαρου, προϊστάμενου του ναού, είναι έκδηλη, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι επιβαρύνεται η κατάσταση της στέγης, διότι ο μουσαμάς δεν επιτρέπει στη στέγη να αερίζεται και κατά συνέπεια «τα ξύλα θα αρχίσουν να σαπίζουν, λόγω της υγρασίας», όπως αναφέρει ο ίδιος.

Η τοποθέτηση μουσαμά αποτέλεσε μια πρόχειρη λύση για να μη διέρχεται πλέον το νερό που προκάλεσε φθορά στις οροφογραφίες του ναού, αλλά στο μεταξύ, δεν υπάρχει εικόνα για την κατάσταση της οροφής.

Σε πρώτη φάση θα καταβληθούν προσπάθειες για την αποκατάσταση της στέγης, προκειμένου να μην καταστραφούν οι αγιογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό του ναού και κατόπιν για τη σταδιακή αποκατάσταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το σημαντικό μνημείο.

Η ιστορική εκκλησία και μία εκ των παλαιότερων της περιοχής μας, είναι τρίκλιτη βασιλική του 17ου αιώνα. Κτισμένη το 1650 μ.Χ. περίπου, όταν δηλαδή η Ελλάδα ήταν υπό Τουρκική κυριαρχία. Η χρονολογία ανέγερσης του ναού επιβεβαιώνεται και από τις εκπληκτικές αγιογραφίες που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα στο Ιερό του Ναού.

Ο ιερέας του ναού έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει το πρόβλημα, υπογραμμίζοντας το μέγεθος της καταστροφής που υφίστανται οι σπάνιες οροφογραφίες που κοσμούν το βόρειο και το νότιο κλίτος του ναού, τονίζοντας παράλληλα ότι: «πρέπει να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς και να κινητοποιηθούν, προκειμένου να σωθεί το μνημείο».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ