2016-08-10 11:41:09
Φωτογραφία για Κρήτη: Ξανά για Δήμαρχος ο Λαμπρινός
Ο δήμαρχος Ηρακλείου ανοίγει τα χαρτιά του στο Cretalive ,λίγο πριν συμπληρώσει δύο χρόνια στη Λότζια- τι λέει για τη μάχη της καθημερινότητας, για την καθαριότητα στην πόλη, τα μεγάλα έργα, τα Τείχη, την ηχορύπανση, τα τραπεζοκαθίσματα και τις...φιλοδοξίες των αντιδημάρχων του

Λίγες μέρες πριν από τη συμπλήρωση δυο χρόνων από τη μέρα που ανέλαβε τη θέση του δημάρχου Ηρακλείου ο κ. Βασίλης Λαμπρινός μιλά για όλους και για όλα στο Cretalive!

Μιλά για τη μάχη της καθημερινότητας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ξεκαθαρίζει πως δεν είναι ικανοποιημένος από την καθαριότητα στην πόλη διευκρινίζοντας πάντως πως δεν έχει παράπονα από τον αντιδήμαρχο και τους εργαζομένους στη μάντρα.

Κάνει λόγο στην ανανέωση του στόλου της υπηρεσίας, στην πρόσληψη ακόμα 40 ατόμων, διευκρινίζοντας πως δεν είναι προτεραιότητα άλλες λύσεις ( πχ ιδιωτικοποίηση μέρους της καθαριότητας) χωρίς πάντως να την  αποκλείει και κατηγορηματικά! Υπερασπίζεται την κοινωνική του πολιτική αλλά και τη σύμπραξη του με τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού θεωρώντας πως η σύνδεση δυνάμεων είναι μέρος της πολιτικής του δήμου.


Δηλώνει ικανοποιημένος για την παραχώρηση των Ενετικών Τειχών και καθόλου από τη μάχη κατά της ηχορύπανσης.

Αναφέρεται στις διαφορές του με την αντιπολίτευση, τα σχέδια του για το επόμενο διάστημα και τα προτάγματα ενόψει και του νέου ΕΣΠΑ, ενώ μιλά για τις φιλοδοξίες των αντιδημάρχων του, για το πόσο θεμιτές είναι και πως τις κρίνει ο ίδιος.

Μα το καλύτερο το αφήνει για το τέλος: στην ερώτηση μας αν θα είναι ξανά υποψήφιος απαντά μ΄ ένα... Βεβαίως που δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών...σε φίλους κι αντιπάλους!

Η συνέντευξη

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

-Για την κοινωνική πολιτική κατηγορηθήκατε από την αντιπολίτευση ότι αλλάζετε ρότα και πως εκχωρείτε αρμοδιότητες και γήπεδο σε ΜΚΟ ενώ ο Δήμος Ηρακλειου θα έπρεπε να είναι εκείνος πρωταγωνιστής όπως έκανε στα δυο πρώτα χρονιά της θητείας σας!

"Ο Δήμος Ηρακλείου ήταν, είναι και θα είναι, για όσο τουλάχιστον διαρκεί η θητεία αυτής της δημοτικής αρχής, πρωταγωνιστής στην άσκηση της κοινωνικής πολιτικής. Το γεγονός της σύμπραξής του με τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού, στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού  προγράμματος για τη σίτιση και το κοινωνικό παντοπωλείο, σε καμία περίπτωση σημαίνει αλλαγή της πολιτικής μας. Ο Δήμος δεν ήταν ούτε τα δύο προηγούμενα χρόνια, ούτε τώρα, σε θέση να μπει στον τομέα της σίτισης με τρόπο σωστό. Γι’ αυτό και δεν το έκανε. Τα Ιδρύματα, μολονότι είχε λήξει από τα τέλη Ιουνίου του 2015 το πρόγραμμα που τα χρηματοδοτούσε, ανέλαβαν το βάρος να παρέχουν με δικά τους έξοδα 300 γεύματα την ημέρα μέχρι σήμερα. Τούτο όμως δεν ήταν δυνατόν να συνεχιστεί για πολύ ακόμα. Αν δεν είχαν βοήθεια, θα οδηγούνταν μοιραία σε μείωση των γευμάτων με αποτέλεσμα λιγότεροι συμπολίτες μας σε ανάγκη να έχουν αυτήν την ωφέλεια. Τώρα οι ωφελούμενοι θα είναι περισσότεροι και αυτό μας ενδιαφέρει πιο πολύ από οτιδήποτε άλλο, αφού τα Ιδρύματα θα συνεχίσουν να συνεισφέρουν και οικονομικά στο πρόγραμμα. Και εννοείται βέβαια ότι το δημοτικό παντοπωλείο θα συνεχίσει τη λειτουργία του, εξυπηρετώντας με τον προσφορότερο δυνατό τρόπο τους αδύναμους συμπολίτες μας. Σημειώνω ότι ο  Δήμος συμμετέχει αυτοτελώς στο ίδιο πρόγραμμα, για τη δημιουργία δημοτικού, κοινωνικού φαρμακείου.

Θέλω να ξεκαθαρίσω επίσης ότι ουδέποτε αποκλείσαμε την σύμπραξη με αξιόπιστους και δοκιμασμένους κοινωνικούς εταίρους. Αντιθέτως, η σύνδεση δυνάμεων είναι μέρος της πολιτικής μας. Πολύ περισσότερο όταν υπάρχει κίνδυνος να μην αξιοποιηθεί στο έπακρον ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, όπως θα συνέβαινε τώρα.

Η κοινωνική μας πολιτική στα τα δυο πρώτα χρόνια της θητείας μας, αξιοσημείωτα επιτυχής σε όλους τους τομείς, ήταν σύμφωνη με τα πραγματικά δεδομένα που επικρατούσαν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, κατά την οποία πάντως δεν υπήρχε τέτοιο πρόγραμμα. Στις αντίξοες σημερινές συνθήκες ωστόσο, τα δεδομένα αυτά αλλάζουν διαρκώς. Αλλοίμονο αν η κοινωνική μας πολιτική παρέμενε στατική"

-Στην επικαιρότητα είναι και το θέμα των σκουπιδιών. Κάποιοι σας κατηγορούν για «κυβίστηση», κοινώς πολιτική κωλοτούμπα, στο θέμα του σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων.  Ποια είναι η απάντηση σας;

 "Κατ΄ αρχήν να πω σε όσους δεν το καταλαβαίνουν ή κάνουν πώς δεν το καταλαβαίνουν ότι η δική μας πρόταση έχει ουσιώδεις διαφορές από την πρόταση των προκατόχων μας. Χωρίς να μπούμε σε πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, που δεν ενδιαφέρουν τους αναγνώστες σας, αξίζει να πούμε ότι: Ο διαγωνισμός που ακυρώθηκε στα τέλη του 2014 ήταν μη αποδεκτός, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, τους οποίους είχαμε εξηγήσει τότε αναλυτικά .

Στην προηγούμενη πρόταση το τελικό προϊόν θα ήταν υλικό καύσης SRF ή RDF,  το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμη ύλη κυρίως σε τσιμεντοβιομηχανίες.

Η δική μας πρόταση είναι υπέρ της μηχανικής διαλογής και του διαχωρισμού των ανακυκλώσιμων υλικών από τα οργανικά, της ανάκτησης κόμποστ και της παραγωγής αναβαθμισμένου αερίου, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως καύσιμο κίνησης των οχημάτων του Δήμου.

Η διαφορά επομένως, μεταξύ των δυο προτάσεων, είναι σαφής και ουσιώδης. Σημειώνω επιπρόσθετα ότι ο σχεδιασμός μας είναι εναρμονισμένος τόσο με τον αναθεωρημένο περιφερειακό σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑΚ) όσο και με τον Εθνικό σχεδιασμό (ΕΣΔΑ) για τα απορρίμματα. Ο προηγούμενος δεν θα ήταν, αφού ο ΕΣΔΑ δεν θεωρεί ενδεικνυόμενη την παραγωγή του υλικού καύσης που προέβλεπε. Όπως είναι προφανές, κυβίστηση δεν υπάρχει,  η θέση μας δεν έχει αλλάξει στο συγκεκριμένο ζήτημα και θεωρώ ότι ο Δήμος τελικά θα βγει ωφελημένος από την επιλογή μας'

-Είστε ικανοποιημένος από την καθαριότητα στο Ηράκλειο; Ο σχεδιασμός που υπάρχει τι λέει;

"Όχι, δεν είμαι. Σίγουρα η κατάσταση είναι καλύτερη από όταν αναλάβαμε αλλά απέχει  ακόμα πολύ από τον στόχο μας που είναι το Ηράκλειο να λάμπει από καθαριότητα. Θέλω να τονίσω πως δεν έχω το παραμικρό παράπονο ούτε από τον αρμόδιο  αντιδήμαρχο ούτε από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα. Όλοι τους δουλεύουν σκληρά και πολλές φορές και στα όρια τους. Οι δυσκολίες όμως, και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που ο πληθυσμός αυξάνεται, είναι πολύ μεγάλες. Γι’ αυτό και σε πρώτη φάση αποφασίσαμε την ανανέωση του στόλου με την αγορά δέκα καινούργιων απορριμματοφόρων. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μαζική ανανέωση που έχει γίνει στον στόλο της καθαριότητας εδώ και δεκαετίες. Εξ’ άλλου μέχρι τις αρχές του επομένου έτους θα προσληφθούν 39 άτομα,  μόνιμοι μέσω ΑΣΕΠ διαφόρων ειδικοτήτων που θα ενισχύσουν την υπηρεσία, ενώ δεν θα σταματήσουμε να την ενισχύουμε με συμβασιούχους , όταν αυτό μας επιτρέπεται. Στηρίζουμε την υπηρεσία καθαριότητας με όλες μας τις δυνάμεις και θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε. Ο στόχος μας για πεντακάθαρη πόλη είναι αδιαπραγμάτευτος και ελπίζω ότι, με την βοήθεια των  συμπολιτών που είναι απαραίτητη, θα καταφέρουμε να βελτιώνουμε την εικόνα της μέρα με την μέρα, ώστε να φτάσει στο επίπεδο που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων μας, χωρίς να αναγκαστούμε να αναζητήσουμε άλλες λύσεις"

  Τα τείχη

-Η  απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού για το Master Plan των Ενετικών Τειχών σας αφήνει ικανοποιημένους; Ο Δήμος Ηρακλείου πήρε όσα ήθελε, πήρε λιγότερα και πώς θα ανταπεξέλθει στους όρους που έχουν τεθεί;

"Δεν μπορώ  να μην είμαι ικανοποιημένος που επιτέλους εκπονήθηκε για πρώτη φορά από τον Δήμο ένα Master Plan για τα τείχη, και μάλιστα από το μηδέν,  το οποίο πέτυχε να έχει την ομόθυμη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου και πολλών φορέων της πόλης . Πιστεύω ότι με το σχέδιο που εκπονήσαμε, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, τα Ενετικά Τείχη όχι μόνο θα προστατευθούν, αλλά θα ξαναπάρουν ζωή και θα γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των δημοτών. Μέσα από τον ενιαίο, ολοκληρωμένο σχεδιασμό των ελεύθερων χώρων για τη δημιουργία δρόμου περιπάτου και ποδηλατοδρόμου, με νέους χώρους αναψυχής, την αξιοποίηση και τον εμπλουτισμό του πρασίνου, την αξιοποίηση των χαμηλών πλατειών και στοών που μέχρι σήμερα δεν έχουν αξιοποιηθεί για πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκθέσεις , την διαμόρφωση εκπαιδευτικού πάρκου για την πολιορκία του Χάνδακα και πολλά άλλα, το μνημείο θα αποκτήσει τον κυρίαρχο , πολιτιστικό,  εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό ρόλο που πρέπει να έχει στο Ηράκλειο.

Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι τα Ενετικά Τείχη από το 2009 έως τώρα δεν ήταν παραχωρημένα στον Δήμο Ηρακλείου, με συνέπεια η εικόνα τους σήμερα να μην είναι αυτή  που τους αρμόζει. Από τον  Μάιο του 2009 το Υπουργείο Πολιτισμού είχε θέσει τη  σύνταξη μιας ολοκληρωμένης μελέτης χρήσεων για τα τείχη, την τάφρο και τα νεώρια, ως βασική προϋπόθεση για να επανέλθει προς εξέταση το θέμα της παραχώρησης των τειχών.  Εμείς λοιπόν συντάξαμε αυτή την μελέτη, που κανονικά θα έπρεπε να είχε εκπονηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή, και έτσι μπορούμε πλέον να ζητήσουμε την παραχώρησή τους.

Από εκεί και πέρα προφανώς θα υπήρχαν όροι. Το γνωρίζαμε αυτό εκ των προτέρων. Δεν θα βρείτε απόφαση του ΚΑΣ που να μην περιλαμβάνει όρους και μάλιστα αρκετά σκληρούς. Πρόκειται όμως για όρους που μπορούμε να διαχειριστούμε, εφόσον μας δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε σε συνεργασία με τους κοινωνικούς μας εταίρους να παρουσιάσουμε μελέτες που θα δίνουν λύσεις σε ζητήματα που εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά. Άλλωστε και κατά την κατάρτιση της προγραμματικής σύμβασης για την παραχώρηση θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε τις παρατηρήσεις μας.

Το νερό είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα. Υπάρχουν προβλήματα στην υδροδότηση και αρκετά παράπονα. Θεωρήσαμε, πολίτες και φορείς, ότι το φράγμα Αποσελέμη θα έλυνε το πρόβλημα, τελικά όμως το θέμα δεν ήταν τόσο απλό. Θα βρεθεί λύση και ποια μπορεί να είναι αυτή;

«Είχαμε πει προεκλογικά ότι το φράγμα Αποσελέμη δεν είναι πανάκεια. Η φετινή ξηρασία δυστυχώς επιβεβαίωσε τις προβλέψεις μας. Προσανατολιζόμαστε με τη ΔΕΥΑΗ σε  λύσεις οι  οποίες αφενός θα περιορίσουν τις μεγάλες διαρροές και αφετέρου θα οδηγούν στην εξεύρεσή νέων ποσοτήτων νερού. Περί αυτών όμως θα δοθεί το επόμενο διάστημα ευκαιρία για πιο αναλυτική ενημέρωση"

Η τάξη στην πόλη

-Στη μάχη με την καθημερινότητα σε επίπεδο ηχορύπανσης και τραπεζοκαθισμάτων ,  η κατάσταση  απέχει από εκείνο που θα επιθυμούσατε. Που πάσχει κατά την άποψη σας η όποια παρέμβαση ;

"Να πούμε κατ’ αρχήν, ότι τον τελευταίο χρόνο και μετά την ψήφιση της κανονιστικής διάταξης για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, υπήρξε βελτίωση τόσο στο θέμα των τραπεζοκαθισμάτων όσο και σε αυτό της ηχορύπανσης. Ειδικά όσον αφορά στα τραπεζοκαθίσματα, όπου συνεχίζονται, σε μεμονωμένες περιπτώσεις, οι παραβατικές συμπεριφορές, θα  ληφθούν  ακόμα και κατασταλτικά μέτρα. Στο ζήτημα της ηχορύπανσης, ακόμη κι αν συχνά η πολυδαίδαλη νομοθεσία δεν μας επιτρέπει να δράσουμε όσο άμεσα και αποτελεσματικά θα θέλαμε, η πρόθεσή μας να μην ανεχτούμε άλλο τους παραβάτες είναι δεδομένη, και δίνουμε μάχη καθημερινά γι’ αυτό. Δεν περνάνε όλα ωστόσο από το χέρι μας. Η πόλη χρειάζεται μεγαλύτερη αστυνομική παρουσία, χρειάζεται αστυνομικό τμήμα στο κέντρο, κάτι που διεκδικούμε επίμονα. Σε κάθε περίπτωση, το δικαίωμα των συμπολιτών μας να κοιμούνται το βράδυ, θα το περιφρουρήσουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε"

-Το Πολιτιστικό Κέντρο πότε θα τελειώσει; Και όταν τελειώσει, υπάρχει σχεδιασμός για τη λειτουργία του;

"Η απόφαση να προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση των εργασιών για την αποπεράτωση του Πολιτιστικού ήταν μονόδρομος.  Με βάση το ισχύον χρονοδιάγραμμα, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, το έργο θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2017.

 Όσον αφορά τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για τη λειτουργία και τη βιωσιμότητά του, εμείς δεν βρήκαμε  καμία σχετική μελέτη παρότι το ζήτημα αυτό ήταν προέχουσας σημασίας.   Για αυτό και η ΔΕΠΤΑΗ ανέθεσε την αναγκαία μελέτη, το προσχέδιο της οποίας παραδίδεται τις επόμενες ημέρες. Το ολοκληρωμένο σχέδιο θα παραδοθεί μέσα στον Σεπτέμβριο.  Ανάλογα με τα συμπεράσματα της,  θα γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου θα ακούσουμε όλες τις απόψεις και θα λάβουμε τις αναγκαίες αποφάσεις"

 Λαμπρινός: Ναι, θα είμαι ξανά υποψήφιος δήμαρχος!

Η απόφαση να προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση των εργασιών για την αποπεράτωση του Πολιτιστικού ήταν μονόδρομος. Με βάση το ισχύον χρονοδιάγραμμα, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, το έργο θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2017.

-Με αφορμή κάποιες πρόσφατες αποφάσεις σας κάποιοι μιλούν ακόμα και για «σύμπλευση» σας με τις επιλογές της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Τι έχετε να πείτε;

"Τόσο σε επίπεδο κεντρικών πολιτικών επιλογών και της γενικότερης αντίληψης για το πώς πρέπει να διοικείται ο Δήμος, όσο και σε επίπεδο  νοοτροπίας, με την πολιτική της προηγούμενης δημοτικής αρχής μας χώριζαν και μας χωρίζουν πάρα πολλά και σημαντικά.

Άλλωστε τα περί «σύμπλευσης» καταρρίπτονται πανηγυρικά αν θυμηθείτε την στάση του κ. Κουράκη και της αντιπολίτευσης στο μείζον ζήτημα του δανείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η καταψήφιση εκ μέρους τους μιας σειράς από σημαντικά έργα που προτείναμε, μας στέρησε τη δυνατότητα να έχουμε τη φθηνή χρηματοδότηση του δανείου που είχε εξασφαλίσει η προηγούμενη δημοτική αρχή. Σημειωτέον ότι η άρνηση αυτή ήταν καθολική για όλα ανεξαιρέτως τα έργα, ακόμη και για τις παιδικές χαρές!   Στενόκαρδη είχα χαρακτηρίσει τότε αυτή τη στάση και δεν έχω αλλάξει γνώμη. Αποτέλεσμα ήταν να εμποδιστεί η σημερινή  δημοτική αρχή από  το να κάνει μια σειρά σημαντικών έργων  για το Ηράκλειο .  Δεν πτοούμαστε, ωστόσο. Παρά τις δυσκολίες, προχωρούμε και θεωρώ πώς τα περισσότερα από αυτά θα καταφέρουμε να τα πραγματοποιήσουμε.

Θέλω πάντως να τονίσω  ότι παρά τις διαφορές μας, οι οποίες παραμένουν βαθιές και ουσιαστικές,  σεβόμαστε ιδιαίτερα τον θεσμικό ρόλο της αντιπολίτευσης, όπως αποδεικνύει και το γεγονός ότι μετέχουν εκπρόσωποί της στα διοικητικά συμβούλια των οργανισμών  και των εταιρειών του Δήμου ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν προβλέπεται. Και όταν το συμφέρον των δημοτών και της πόλης το επιβάλλει, δεν διστάσαμε ούτε θα διστάσουμε στο μέλλον να υιοθετήσουμε θέσεις των άλλων παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου"

Ο προγραμματισμός

-Ποιοι είναι οι προγραμματισμοί και οι προτεραιότητές σας για το επόμενο διάστημα;

"Μέχρι σήμερα κύριο μέλημα και υποχρέωσή μας ήταν να ολοκληρώσουμε τα έργα ΕΣΠΑ που είχαν προγραμματιστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή και υπήρχαν ασφυκτικές προθεσμίες για την αποπεράτωσή τους. Η κατάσταση έγινε ακόμη δυσκολότερη λόγω των Capital Controls, αλλά και της γενικότερης πολιτικής αστάθειας που επικράτησε το προηγούμενο έτος. Μας κόστισε πολύ χρόνο να τα ολοκληρώσουμε, αλλά σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις , ξεπεράσαμε τις δυσκολίες.

Από εδώ και εμπρός βάζουμε μπροστά δυο πολύ σημαντικά έργα, την αποκατάσταση του Κόλπου του Δερματά και την ανάπλαση της Λεωφόρου Δικαιοσύνης που καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα δημοπρατηθούν μέσα στο Σεπτέμβριο.

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την δημιουργία του νέου Δημοτικού Ιατρείου και την μεταφορά της Ιχθυαγοράς.

Θα εκπονήσουμε άμεσα μελέτη για την διαμόρφωση περιπατητικής και ποδηλατικής διαδρομής πάνω στο  ισόπεδο τμήμα του ενετικού τείχους.

Προγραμματίζουμε την ωρίμανση μιας σειράς από ενεργειακές αναβαθμίσεις σε δημοτικά κτίρια και σχολεία, ώστε να είμαστε έτοιμοι όταν βγουν οι σχετικές προσκλήσεις στο ΕΣΠΑ, τίθεται σε προτεραιότητα η περιβαλλοντική αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων στην πόλη και στους οικισμούς μας ενώ σχεδιάζονται σημαντικές κυκλοφοριακές παρεμβάσεις σε περιοχές με διαπιστωμένα προβλήματα. Έχω ζητήσει να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμοι χώροι για να γίνουν μελέτες για νέες σχολικές μονάδες (νηπιαγωγεία, επεκτάσεις δημοτικών κ.α.) Τέλος δεν ξεχνάμε τον  πρωτογενή τομέα και το προσεχές διάστημα θα δοθεί έμφαση στην αναβάθμιση του αγροτικού οδικού δικτύου και σε έργα άρδευσης.

Θεωρώ, τέλος, ιδιαιτέρως σημαντικά, τόσο το σχέδιο που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί από την ανοιχτή διαβούλευση για το ΣΟΑΠ – ΒΑΑ όσο και την ίδια την διαδικασία της συζήτησης που έφερε για πρώτη φορά όλους τους φορείς του Ηρακλείου στο ίδιο τραπέζι. Σας θυμίζω πως είχαμε δεσμευτεί γι’ αυτό. Πάνω στα συμπεράσματα της διαβούλευσης θα κάνουμε τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση του οράματος μας για την πόλη.

Το έχω πει πολλές φορές, θα το πω ακόμα μια: Θέλουμε να κάνουμε το Ηράκλειο πολιτιστικό, εμπορικό και τουριστικό κέντρο σε όλη τη Μεσόγειο. Και έχω την βεβαιότητα ότι καθώς η παρούσα δημοτική αρχή μπαίνει πλέον στην πιο δημιουργική της περίοδο, μπορούμε να τα καταφέρουμε"

-Λένε πολλοί πως αφήνετε στους συνεργάτες σας ελεύθερο το πεδίο δράσης  χωρίς να τους χειραγωγείτε, και πως με αυτό έχετε εκθρέψει πολλές φιλοδοξίες από εν δυνάμει …δημάρχους.  Είναι έτσι ; Είναι θεμιτό να υπάρχουν φιλοδοξίες ;

"Η ανάθεση ευρέων αρμοδιοτήτων στους συνεργάτες μου προφανώς αποτελεί επιλογή μου. Τους εμπιστεύομαι, τους θεωρώ ικανούς και έτσι κι αλλιώς δεν πιστεύω στο κλειστό, δημαρχοκεντρικό μοντέλο που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια. Οι Αντιδήμαρχοι και οι εντεταλμένοι σύμβουλοι έχουν το περιθώριο να αναπτύξουν την προσωπικότητα τους, τις ικανότητες τους και τις πρωτοβουλίες τους, πάντα όμως στο πλαίσιο του κοινού οράματος και της κοινής στρατηγικής που υπηρετούμε.  Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχω γνώση όλων όσων συμβαίνουν στο Δήμο ή ότι η πολιτική ευθύνη των αποφάσεων βαραίνει οποιονδήποτε άλλον εκτός από εμένα.  Εγώ είμαι ο Δήμαρχος  και αναλαμβάνω το βάρος της τελικής απόφασης για όλα τα σημαντικά ζητήματα. Το γεγονός ότι δεν χειραγωγώ τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζομαι, μονάχα ως  θετικό μπορώ να το αντιληφθώ.

 Όσο για τις φιλοδοξίες που λέτε, ούτε αυτό το αντιλαμβάνομαι ως κάτι αρνητικό. Αντιθέτως, θεωρώ ότι μπορεί να λειτουργήσουν και ως επιπλέον κίνητρο για όσους τις έχουν, προκειμένου να κάνουν ακόμα καλύτερα τη δουλειά τους. Κι εμένα αυτό με ενδιαφέρει. Οπότε δεν τις θεωρώ αθέμιτες ή ανεπιθύμητες. Δεν έχω άλλωστε, τέτοιου είδους ανασφάλειες"

-Με αφορμή τη συμπλήρωση σε λίγες μέρες 2 χρόνων θητείας κάντε μας τον προσωπικό σας απολογισμό: τι πιστεύετε πως χαρακτηρίζει την πρώτη διετία σας;

"Ειλικρίνεια, διαφάνεια και σκληρή δουλειά. Γνωρίζω τι λέγεται στην πόλη. Δεν είμαι κλεισμένος στο γραφείο μου όλη μέρα. Κυκλοφορώ και ακούω τα παράπονα των πολιτών αλλά και την άποψη κάποιων πως έχουν γίνει λιγότερα από όσα θα ήθελαν μέσα σε αυτή τη διετία. Την σέβομαι και τους απαντώ ότι ο αγώνας κρίνεται στο τέλος, κι ότι δίνουμε καθημερινά μάχη με σκληρούς αντιπάλους:  Την οικονομική πραγματικότητα, την γραφειοκρατία, την έλλειψη προσωπικού, την παραβατικότητα ή και την ασυδοσία σε κάποιες περιπτώσεις

Παρά τις δυσκολίες, ωστόσο, θεωρώ  πως έχουμε επιτύχει πολλά περισσότερα, ενδεχομένως και σημαντικότερα από όσα φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού.

Ενδεικτικά, αναβαθμίσαμε τον πολιτισμό, που μαζί με την κοινωνική πολιτική,  θεωρούμε πρώτιστο μέλημά μας αλλά και σπουδαίο παράγοντα ανάπτυξης του τόπου. Φτιάξαμε την Συμφωνική ορχήστρα νέων, ένα όνειρο δεκαετιών. Για πρώτη φορά μετά από 34 χρόνια, από τον «Μουσικό Αύγουστο του Χατζιδάκι, ο Δήμος καθιερώνει δικό του θεματικό Φεστιβάλ και μάλιστα Παγκρήτιο. Το «Κρήτη-Μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί», που στοχεύει ψηλά. Καθιερώσαμε τρία ακόμη φεστιβάλ: Το «Τέχνη Καθ’ οδόν» που έγινε πρώτη φορά φέτος και εντυπωσίασε, δίνοντας ανάσα χαράς και δημιουργίας στην πόλη και ευελπιστούμε ότι θα γίνει θεσμός και πόλος έλξης σημαντικών καλλιτεχνών και επισκεπτών. Επίσης ένα υψηλού επιπέδου «Φεστιβάλ πιάνου» για τον χειμώνα και τα διήμερα «Εκτός Πόλης», που προωθούν την ισόρροπη ανάπτυξη κέντρου και περιφέρειας. Βγάλαμε τον  κινηματογράφο στους δρόμους και τις πλατείες με το «Cinema on the Road». Αποκαταστήσαμε εγκαταλελειμμένες υποδομές πολιτισμού και παιδείας, σε λίγο παραδίδουμε ανακαινισμένο το «Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής», που είχε ρημάξει.

Η  ΔΕΠΤΑΗ έκανε κερδοφόρα τα μέχρι πρότινος ζημιογόνα καταστήματα του Δήμου που διαχειρίζεται.

Διοργανώσαμε με επιτυχία μεγάλα αθλητικά γεγονότα και κρατάμε ζωντανές τις αθλητικές μας εγκαταστάσεις με προγράμματα μαζικού αθλητισμού.

Φτιάξαμε δομές όπως το Κοινωνικό Φροντιστήριο, το οποίο χάρη στο μεράκι εκατό και πλέον εθελοντών καθηγητών, στήριξε δεκάδες μαθητές. Σημειώνω ότι, από τους 20 μαθητές του που έδωσαν φέτος πανελλήνιες εξετάσεις, οι 19 πέρασαν σε πανεπιστημιακές σχολές! Δίνουμε στα σχολεία μας 300 πρωινά σε παιδιά οικογενειών που έχουν ανάγκη.

Νομιμοποιήσαμε σχολεία, καθιστώντας έτσι εφικτή την ένταξη  τους στο ΕΣΠΑ.

Μέσω του ΣΟΑΠ και του ΒΑΑ, ανοίξαμε την πόρτα στον κοινωνικό διάλογο και στην κουλτούρα συνεργασίας.

Ξυπνήσαμε τα εθελοντικά αντανακλαστικά της πόλης, οι συμπολίτες μας ενεργοποιήθηκαν και στηρίζουν τον τόπο.

Καταγράφουμε τη Δημοτική Περιουσία και αποκαθιστούμε υποδομές. Η «Ακτή» στον Καρτερό , για παράδειγμα, έγινε κυριολεκτικά αγνώριστη!

Υλοποιήσαμε αρδευτικά και έργα αγροτικής οδοποιίας στην περιφέρεια του Δήμου.

Δίνουμε μάχη, μαζί με τον Περιφερειάρχη, για την αναβάθμιση του αεροδρομίου «Καζαντζάκης».

Προχωρούμε στον εκδημοκρατισμό της διακυβέρνησης του Δήμου. Τα Δημοτικά Συμβούλια για πρώτη φορά μεταδίδονται ζωντανά μέσω διαδικτύου, ώστε όλοι οι δημότες να μπορούν να τα παρακολουθούν και να ενημερώνονται.

Αυτά μόνο ενδεικτικά αλλά και πολλά άλλα, που δεν χωρούν σε μια συνέντευξη. Μπορεί κάποιοι να τα εμφανίζουν ως ασήμαντα, αλλά δεν είναι. Είναι η υλοποίηση βήμα προς βήμα του προγράμματός μας.

Σε ό,τι αφορά το τεχνικό έργο, η βιτρίνα μιας πόλης αλλάζει με παρεμβάσεις και αναπλάσεις. Κάναμε όσες  προλάβαμε  και όπως σας είπα ετοιμάζουμε κι άλλες, σημαντικότερες. Αυτό όμως που αλλάζει δυσκολότερα είναι η νοοτροπία. Χρειάζεται ενέργειες ουσίας, όχι πυροτεχνήματα. Αυτό παραμένει για εμάς το βασικό στοίχημα. Αν το κερδίσουμε,  θα είναι για το Ηράκλειο μια σπουδαία παρακαταθήκη"

-Και με την ευκαιρία θα είστε ξανά υποψήφιος δήμαρχος;

"Στον βαθμό που κάποιος μπορεί να προβλέψει το μέλλον, η απάντηση είναι: βεβαίως"

 Λαμπρινός: Ναι, θα είμαι ξανά υποψήφιος δήμαρχος!
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ