2016-08-13 00:29:14
Φωτογραφία για «Καραντίνα» αιμοδοσίας από το ΚΕΕΛΠΝΟ στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας και της βόρειας Ηλείας λόγω ελονοσίας
Kαθώς στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας και της βόρειας Ηλείας εμφανίστηκαν κρούσματα ελονοσίας, αυτές οι περιοχές αυτομάτως τέθηκαν σε εξάμηνη «καραντίνα» αιμοδοσίας από το ΚΕΕΛΠΝΟ, διογκώνοντας κατά πολύ το πρόβλημα έλλειψης αίματος, φέρνοντας έως και σε απόγνωση όσους έχουν ανάγκη.

Χαρακτηριστική η περίπτωση πολυμεταγγιζόμενης γυναίκας που επικοινώνησε με την «Π.Γ.» (τα στοιχεία είναι στην διάθεση της εφημερίδας), η οποία μας περιέγραψε τα εξής: «Ζω στην Αθήνα, αλλά κατάγομαι από την Δυτική Αχαΐα. Έχω ανάγκη από δύο φιάλες αίμα ανά δεκαπενθήμερο. Όλοι οι συγγενείς και οι γνωστοί μου μένουν στην περιοχή και λόγω των κρουσμάτων ελονοσίας δεν μπορούν πλέον να δώσουν αίμα για μένα. Πήγαν οι άνθρωποι σε νοσοκομείο και τους είπαν ότι δεν μπορούν… Δεν ξέρω τι να κάνω, έχω φτάσει σε απόγνωση…».

 Η περίπτωση είναι χαρακτηριστική και ενδεχομένως αφορά και άλλους πολίτες, ειδικά από τη στιγμή που αιμοδότες δεν μπορούν να γίνουν επί έξι μήνες, ούτε οι επισκέπτες της Δυτικής Αχαΐας (όσοι έχουν κάνει τουλάχιστον μία διανυκτέρευση σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ)!


ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ

Η δημοσιογράφος Ελένη Γεωργοπούλου, από την εφημερίδα Γνώμη η οποία συνομίλησε με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, Αντώνη Χαροκόπο, ο οποίος γνωρίζει καλά το πρόβλημα, τόσο με τα κρούσματα ελονοσίας, όσο και με την έλλειψη αίματος, αναγνωρίζοντας πως η απαγόρευση του ΚΕΕΛΠΝΟ (ώστε να μην μεταδοθεί η μολυσματική ασθένεια) αφαιρεί πολλές και πολύτιμες «φιάλες ζωής». «Η έλλειψη μονάδων αίματος στα νοσοκομεία της περιοχής είναι μεγάλη. Απευθύνω έκκληση προς όλους τους κατοίκους της Περιφέρειας να εντατικοποιήσουν την προσπάθεια προκειμένου να καλυφθεί το κενό που έχει προκληθεί στην Δυτική Αχαΐα μετά την απαγόρευση των κατοίκων να δώσουν αίμα. Οποιοσδήποτε μπορεί ας πάει στα νοσοκομεία της περιοχής να δώσει αίμα γιατί οι ανάγκες είναι πραγματικά μεγάλες» τόνισε. Επίσης, ανέφερε ότι η Περιφέρεια, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τα στελέχη της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, προέβησαν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την ενημέρωση των κατοίκων και των φορέων της Δυτικής Αχαΐας, τονίζοντας πως δεν χρειάζεται πανικός, αλλά εγρήγορση και καλή συνεργασία όλων. Επίσης εφιστά την προσοχή των πολιτών στην λήψη μέτρων προστασίας από τα κουνούπια.

Μ. ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΙΩΤΗ: «ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟΣ Ο ΦΕΤΙΝΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ»

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και η πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Αχαΐας «Ο ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ» Μαρία Τριπολιτσιώτη, η οποία τονίζει στην «Π.Γ.» πως φέτος ο Αύγουστος είναι πιο δύσκολος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. «Φέτος, προέκυψε σοβαρό πρόβλημα καθώς διαπιστώθηκαν στην περιοχή μας κρούσματα ελονοσίας. Σε πολλές περιοχές, οι κάτοικοι δεν μπορούν να δώσουν αίμα για έξι μήνες. Είχαμε προγραμματίσει εθελοντικές αιμοδοσίες τον Οκτώβρη στη Δυτική Αχαΐα, τις οποίες θα ακυρώσουμε. Ο Σύλλογος καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες φιάλες αίματος». Η κ. Τριπολιτσιώτη προσθέτει ότι στο Κέντρο Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, με το οποίο συνεργάζεται εδώ και χρόνια ο «ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ», δεν έχουν καταγραφεί ελλείψεις σε σημείο που να ακυρώνονται αιμοληψίες, ωστόσο οι ανάγκες είναι αυξημένες και απαιτούν ευαισθητοποίηση από όλους μας, γιατί όπως υπογραμμίζει «σήμερα εγώ, αύριο εσύ, κανείς δεν ξέρει τη στιγμή...».

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ

Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι στις επηρεαζόμενες από την ελονοσία περιοχές το ΚΕΕΛΠΝΟ εφαρμόζει τα εξής μέτρα:

*Αποκλεισμό από την αιμοδοσία ατόμων που κατοικούν και εργάζονται στις περιοχές των κρουσμάτων για διάστημα έξι μηνών.

* Αποκλεισμό από την αιμοδοσία επισκεπτών από τις επηρεαζόμενες περιοχές για διάστημα 6 μηνών μετά την επιστροφή τους. Η επίσκεψη θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον μία διανυκτέρευση.

* Άτομα με ιστορικό ελονοσίας μπορούν να αιμοδοτήσουν 3 έτη μετά τη λήξη της θεραπείας και την απουσία συμπτωμάτων.

Γιατί δεν έγιναν έγκαιρα οι ψεκασμοί

Πέντε κρούσματα ελονοσίας σε Αχαΐα-Ηλεία

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, δυστυχώς φέτος, περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας έχουν ενταχθεί στις ζώνες υψηλού κινδύνου για ενδεχόμενη επιδημία ελονοσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας και της βόρειας Ηλείας έχουν εμφανισθεί πέντε κρούσματα ελονοσίας, γεγονός που προκάλεσε την κινητοποίηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, της 6ης ΥΠΕ και των φορέων αυτοδιοίκησης, που συγκροτώντας μεικτά κλιμάκια, παρακολουθούν διαρκώς με εξετάσεις τους πρόσφυγες και τους εργάτες γης κυρίως, καθώς μεταξύ αυτών έχουν εκδηλωθεί τα περισσότερα κρούσματα. Μάλιστα, για τον καλύτερο συντονισμό όλων των υπηρεσιών και τον προγραμματισμό δράσεων πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην Κ. Αχαΐα την περασμένη Δευτέρα, με τη συμμετοχή και αγροτών και επαγγελματιών της περιοχής. Σημειώνεται ότι ως γεγονός που ενίσχυσε φέτος την εμφάνιση της νόσου στην περιοχή θεωρείται από όλους τους εμπλεκόμενους η μη πραγματοποίηση των ψεκασμών κατά των κουνουπιών και μάλιστα, έγκαιρα, δηλαδή από την περασμένη άνοιξη. Τι έφταιξε όμως; Όπως φαίνεται, τίποτα άλλο πέρα από τη… γραφειοκρατική και βασανιστική διαδικασία που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο του ελληνικού κράτους. Πιο συγκεκριμένα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχώρησε στην προκήρυξη του διαγωνισμού για ψεκασμούς από τον… περασμένο Δεκέμβριο, εντούτοις ο διαγωνισμός κόλλησε στις ενστάσεις και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί! Παράλληλα, το ίδιο θεσμικό πλαίσιο δεν παρέχει τη δυνατότητα στην Περιφέρεια, ούτε να ακυρώσει τον διαγωνισμό, ούτε να ακολουθήσει άλλη, εναλλακτική μέθοδο. Κάπως έτσι, μπήκε - και σχεδόν τελείωσε - το καλοκαίρι χωρίς να γίνουν ψεκασμοί στις περιοχές της Δυτ. Αχαΐας. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η μεγάλη εμπλοκή στην διαγωνιστική διαδικασία σε συνάρτηση με τα κρούσματα ελονοσίας που ήδη εκδηλώθηκαν, έχουν ωθήσει τις κρατικές αρχές να εντάξουν πλέον τους ψεκασμούς στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, γεγονός που παρέχει τη δυνατότητα στην Περιφέρεια να προχωρήσει άμεσα σε διαγωνισμό και μάλιστα για τα επόμενα δύο έτη. Αυτό αναμένεται να συμβεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Ωστόσο, κατά τη φετινή χρονιά, η Αχαΐα και η Ηλεία υπήρξαν «θύματα» ενός θεσμικού πλαισίου που έχει απόλυτη ανάγκη αναμόρφωσης, αλλά και απέδειξε την ανάγκη πιο καλής συνεργασίας μεταξύ των φορέων, καθώς ενδεχομένως θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλες λύσεις, τοπικού χαρακτήρα, από τους δήμους….

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΖΩΝΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Θυμίζουμε πως βάσει ανακοίνωσης του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι ζώνες υψηλού κινδύνου στην περιοχή είναι:

Δήμος Δυτικής Αχαΐας: Μετόχι, Λάππα, Βουπράσιο, Άραξος, Καλόγρια, Ταξιάρχες, Απιδεώνας, Σαγέικα, Γερουσέικα, Μπουτέικα.

Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Λουτρά Υρμίνης, Σαμαρέικα.
Πηγη Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ