2016-08-15 10:37:10
Φωτογραφία για Τουρισμός στο Αφγανιστάν: Κι όμως, δεν είναι ανέκδοτο!
Όταν οι αστυνομικοί σταμάτησαν την Πέμπτη ένα φορτηγάκι που κυκλοφορούσε στο κεντρικό Αφγανιστάν, προς την δυτική πόλη Χεράτ, τους περίμενε μία μεγάλη έκπληξη: ήταν γεμάτο τουρίστες από χώρες της Δύσης. Ήταν οι ίδιοι τουρίστες που έγιναν θέμα σε όλο τον κόσμο χθες, όταν το φορτηγάκι τους αργότερα, συνοδεία αστυνομικών, βρέθηκε στο επίκεντρο επίθεσης από τους Ταλιμπάν, με αποτέλεσμα πέντε εξ αυτών να τραυματιστούν ελαφρά.

Σύμφωνα μάλιστα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ήταν η συνοδεία της αστυνομίας που τους γλίτωσε από τα χειρότερα. “Αλλιώς θα ήταν όλοι νεκροί”, υποστήριξε.

Στο φορτηγάκι, που σχεδόν καταστράφηκε από την επίθεση, επέβαιναν έξι Βρετανοί, δύο Αμερικανοί και ένας Γερμανός, που προφανώς ήθελαν να απολαύσουν την ομορφιά του τοπίου και τα αξιοθέατα της περιοχής, είτε αγνοώντας, είτε και γοητευμένοι από την προοπτική του κινδύνου, σε μία χώρα που κάθε άλλο παρά ασφαλής θεωρείται. Και ακούγεται παράξενο, αλλά δεν είναι οι μόνοι.


Οι συγκεκριμένοι τουρίστες είχαν ξεκινήσει από το Μπαμιγιάν, όπου παλιότερα υπήρχαν γιγάντια αγάλματα του Βούδα σμιλεμένα πάνω σε γκρεμούς, τα οποία όμως καταστράφηκαν από τους Ταλιμπάν το 2001. Προορισμός τους ήταν η Χεράτ, μία αρχαία πόλη κοντά στα σύνορα με το Ιράν, γνωστή για το κάστρο της και το μπλε τζαμί της.

Η ίδια η κυβέρνηση της χώρας ενθαρρύνει τον τουρισμό σε περιοχές που θεωρεί ασφαλείς από τον κίνδυνο τον Ταλιμπάν, αν και ακόμα κι έτσι συνιστά στους τουρίστες να μετακινούνται αεροπορικών και όχι οδικώς, ει δυνατόν.

Ο αναπληρωτής υπουργός Πληροφοριών και Πολιτισμού, Ζαρντάστ Σαμς, δήλωσε στο Reuters πως οι συγκεκριμένοι τουρίστες δεν είχαν συμβουλευτεί τις κρατικές αρχές, προσθέτοντας πως πολλοί τουρίστες επισκέφθηκαν πέρυσι το Αφγανιστάν χωρίς να σημειωθεί κάποιο συμβάν. Όπως σημείωσε ο ίδιος, το Μπαμιγιάν θεωρείται σχετικά ασφαλής περιοχή, όμως “όταν πηγαίνουν αλλού, περιμένουμε να λάβουν επιπλέον μέτρα. Δυστυχώς κάποιοι δεν το κάνουν”.

Μάλιστα, πολλές ταξιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται και στο Αφγανιστάν εδώ και αρκετά χρόνια έχουν σταματήσει για λόγους ασφαλείας τα ταξίδια από το Μπαμιγιάν οδικώς προς τη Χεράτ. Μία από αυτές, η βρετανική Untamed Borders, παρέχει δραστηριότητες όπως πεζοπορία στα αφγανικά βουνά, ταξίδια με άλογα, ακόμα και... σκι με ελικόπτερο!

Για τον Τζόνι Μπλερ, που τον Ιανουάριο επισκέφθηκε το Αφγανιστάν με την Untamed Borders, η γοητεία των διάσημων αξιοθέατων του Αφγανιστάν και της φυσικής ομορφιάς της χώρας ήταν γι' αυτόν μεγαλύτερη από τον όποιο φόβο του. Ο ίδιος περιγράφει τους ντόπιους ως φιλικούς και τονίζει πως ποτέ δεν αισθάνθηκε απειλή και ευχαρίστως θα ξαναπήγαινε στο Αφγανιστάν.

“Όλοι φαίνεται ότι έχουν τους δικούς τους λόγους να έρθουν στο Αφγανιστάν”, λέει από την πλευρά του ο Μαρκ Λίντερμαν, επικεφαλής ομαδικών ξεναγήσεων της Wild Frontiers, μίας άλλης βρετανικής ταξιδιωτικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στο Αφγανιστάν, ενώ ξεκαθαρίζει πως τα ταξίδια αυτά δεν απευθύνονται σε τουρίστες που θέλουν να ζήσουν την περιπέτεια, αλλά σε τουρίστες που θέλουν να γνωρίσουν μία όμορφη και ενδιαφέρουσα χώρα, όπως χαρακτηρίζει ο ίδιος το Αφγανιστάν.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ